U Zadru šanse podjednake

Marko Marinović, plejmejker Radničkog, večerašnji duel (19,00) Jadranske lige u Zadru očekuje sa optimizmom. Dve pobede, u Jadranskoj ligi protiv Krke, i u Evrokupu protiv litvanskog Neptunasa vratile su osmeh na leca košarkaša i stručnog štaba Radničkog, tako da su oni sa mnogo više samopouzdanja otputovali u Zadar Nije ništa novo ako se kaže da je teren u Zadru neugodan svim gostujućim timovima, pa tako nešto očekuju i Kragujevčani, koji u dosadašnjem delu prvenstva imaju četiri pobede i sedam poraza, baš kao i Zadrani, ali su Kragujevčani u dosadašnjim utakmicama u Jadranskoj ligi uspešniji – 4:2.

Sve polazi od Marka Marinovića (Foto: KK Radnički – M. Lazarević)

Najiskusniji igrač Kragujevčana, organizator igre Marko Marinović smatra da je njegov sastav platio ceh težem rasporedu, jer se, češće sastajao sa aspirantima za najviši plasman, a da je sada period u kojem mogu da nadoknade nešto od izgubljenog:

- Nesrećno smo izgubili na prošlom gostovanju protiv Mega Vizure, moramo to da nadoknadimo što pre. Predstojeći mečevi su lakši samo utoliko što protivnici nisu kandidati za titulu. Ne smemo da se opuštamo ni u jednom duelu, nema utakmice u kojoj smo favorit, nemamo taj igrački kadar. Nadam se da ćemo se oporaviti od meča iz Evrokupa, da ćemo se sabrati da osvojimo bodove u Zadru – optimista je Marinović.

Međutim, Marinović zna da u Zadru neće da bude lako:

- Dobra je to ekipa. Ima Šutala koji je već godinama među najboljim strelcima Jadranske lige. Igra pred domaćom publikom, što je prednost, ali i opasnost jer je pod imperativom pobede, a videćemo kako će to da se odrazi na protivniak. Imamo podjednake šanse, ali verujem da možemo da ponovimo partije kao protiv Krke i Neptunasa. Nadam se samo da ćemo imati dovoljno snage. Zadrani su, svakako, svežiji od nas, nisu opterećeni velikim brojem utakmica.

Radničkom mnogo znači što se u igru vratio krilni centar Stefan Birčević, a redove Šumadinaca pojačao je i njihov nekadašnji igrač, takođe krilni centar Marko Brkić.

- Biće nam mnogo lakše. Dolazi nam iskusan igrač, takav je i Birčević, a baš nam iskustvo nedostaje, kad prelamamo utakmice. Poznato je da imamo igrače koji nikada nisu igrali u Jadranskoj ligi, a ove sezone smo i debitant u Evrokupu. Sada imamo igrača za pozicije četiri i pet, što potpuno odgovara košarci koju igramo. Uz to, i Jović nam se lagano vraća. On nam jemnogo nedostajao u prethodnih nekoliko mečeva. Posle 20 utakmica nemoguć je uspeh sa jednim prejmejkerom, ko god da je to. Verujem da ćemo već od Zadra biti kompletni, a to je već bitan preduslov za dobru partiju.

Bez obzira na to što je bio preopterećen, Marinović je u prethodnim susretima bio uobičajeno važna karika u igri Radničkog. U Evrokupu je ostvario čak 15 asistencija, a poentirao je baš u trenucima kada je to najpotrebnije, na koji način je, zahvaljujući kvalitetu i iskustvu naravno, uspeo da nadoknadi neke od grešaka, nastale zbog činjenice da je preopterećen i da ga protivnici snimaju i čekaju znajući da je teret organizacije igre pao samo na njega.

- Lepo je kad se pominje taj učinak potkrepljen statističkim podacima, godi mi, ali nne jurim te rekorde, niti se vodim namerom da sebe ističem. Jedina vodilja mi je da moja ekipa dobro funkcioniše. Na takvoj sam poziciji da moram da razigravam saigrače, nekad i poene da postižem. Ko poznaje košarku, razume da sam na teškoj poziciji u timu, lopta je non-stop kod mene, takav nam je sistem igre, a onda je i normalno je da plejmejker beleži toliko broj asistencija. Tman posla da sam sebičan – objašnjava Marinović.

Međutim, on naglašava da sada ne treba mnogo da se priča o uspehu u Evrokupu, već da je najvažniji večerašnji duel u Zadru.

 


12 .kolo Jadranska liga
Igokea 96 : 89 Cedevita
Partizan mts 72 : 65 Budućnost VOLI
Mega Vizura 95 : 89 Szolnoki Olaj
Krka 67 : 63 Union Olimpija
Zadar 89 : 76 Radnički
MZT Skopje Aerodrom 65 : 58 Crvena zvezda Telekom
Cibona 91 : 80 Široki Primorka
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda Telekom 12 9 3 21
2 Partizan mts 12 9 3 21
3 Cibona 12 8 4 20
4 Cedevita 12 8 4 20
5 Igokea 12 8 4 20
6 Budućnost VOLI 12 7 5 19
7 Mega Vizura 12 6 6 18
8 MZT Skopje Aerodrom 12 5 7 17
9 Krka 12 5 7 17
10 Zadar 12 5 7 17
11 Radnički 12 4 8 16
12 Szolnoki Olaj 12 4 8 16
13 Union Olimpija 12 3 9 15
14 Široki Primorka 12 3 9 15