XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Divac i Kolašinac otvorili „Olimpijski dan trčanja“ u Košutnjaku

BEOGRAD, 9. jun (Info centar).- Vlade Divac predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i Asmir Kolašinac proslavljeni atletičar otvorili su „Olimpijski dan trčanja“ u Košutnjaku u Beogradu kojim se po tradiciji obeležava dan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) 23. jun. Generalni sponzor manifestacije je „Mekdonalds“ Srbija, koji je na međunarodom planu top partner MOK.

Kolašinac je pročitao poruku Žaka Roga predsednika MOK učesnicima u kojoj se, između ostalog, kaže:

- Ovaj dan je nešto više od obeležavanja rođenja modernog olimpijskog pokreta, ovo je proslava koja privlači učesnika bez obzira na uzrast, pol i sprtske sposobnosti, dan koji donosi olimpijske vrednosti i radost sporta zajednicama širom sveta. Ujedno, ovo je i dobra prilika da se što više mladih uključe u sport. Lepota „Olimpijskog dana trčanja“ je da zaista nije važno na koji način se proslavlja sve dok pomaže ljudima da se kreću, uče i otkrivaju kroz sport.

Vlade Divac je u pozdravnoj reči istakao da je pre 119 godina Pjer de Kuberten osnovao Međunarodni olmpijski komitet (MOK) i da njegova vizija danas okuplja milione širom sveta koji se, baveći se sportom uče kako da pruže maksimum u svemu što rade i da budu još bolji.

- Danas, više nego ikada, sport je važan deo svakog društva, a stub tog društva je - porodica. Zbog toga nam je posebno drago što se veliki broj naših najmlađih sugrađana sa roditeljima učestvovao u „Olimpijskom danu trčanja“ – rekao je Vlade Divac zahvalivši se i sponzorima na podršci ali i njihovim štafetama na učešću u sponzorskoj trci.

U toku „Olimpijskog dana trčanja“ predstavljeni su i sportovi u kojima će se Srbija takmičiti na Mediteranskim igrama u Mersinu u Turskoj od 20. do 30. juna. Tim Srbije imaće 154 člana u 24 sporta a u Košutnjaku su bili predstavnici u atletici, boksu, kajaku, odbojci na pesku, rvanju, streličarstvu, tekvondou, boćanju, badmintonu, dizanju tegova, streljaštavu, džudou, košarci, vaterpolu, karateu, biciklizmu, jedrenju, mačevanju, streljaštvu - glineni golubovi, stonom tenisu, vaslanju i smučanju na vodi.

Održane su trke za decu do četiri, do osam i stariji uzrast, „Trka zadovoljstva“ na 3.600 metara i sponzorska trka štafeta u kojoj je pobedio tim „Mekdonaldsa“ ispred „Udruženih pivara Srbije - Zaječarsko“ i Olimpijskog komiteta Srbije. Učestvovale su i štafete „As osiguranja“, „Vojvođanske banke“, „Kolor presa“ i „Maruške“.

Kao i ranijih godina, kompanija “Mekdonalds” je za sve učesnike obezbediila majice “Olimpijskog dana”, dok je EKO Srbija, bronzani sponzor OKS obezbedila dva puta po 50 litara goriva za najstariju i najbrojniju porodicu u “Porodičnoj trci”.