XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Alisa Marić u Strazburu

STRAZBUR, 22. maj (Info centar).- Alisa Marić, ministar omladine i sporta počela je posetu institucijama Saveta Evrope u Strazburu obraćanjem Grupi za praćenje sprovođenja kampanje "Ne govoru mržnje na internetu". Srbija je prva država u Evropi koja se priključila ovoj kampanji i formirala Nacionalni komitet, kojem predsedava ministarka Marić, a koji okuplja predstavnike državnih institucija i omladinskih organizacija.

- Ministarstvo omladine i sporta pokušava da stane na put mnogim negativnim pojavama i u virtuelnom i u realnom svetu kroz različite akcije koje sprovodi, a na naš predlog je Vlada Republike Srbije proglasila 2013. za godinu tolerancije i fer pleja u sportu - istakla je Alisa Marić.

Pored predstavljanja dostignuća i planova koje Srbija ima vezano za borbu protiv govora mržnje na internetu, istaknuta je i akcija koja je sprovedena na 144. večitom derbiju na kojem su fudbaleri oba tima izašli na teren sa majicama koje nose poruku kampanje.

I ovom prilikom, istaknuta je liderska uloga koju Srbija ima u omladinskom sektoru Saveta Evrope i u tom smislu su članovi grupe izrazili svoje iskreno divljenje akcijama koje preduzima Ministarstvo omladine i sporta. Njihov predlog je da ministarka Marić bude ambasador kampanje za borbu protiv govora mržnje na internetu među ministrima svih zemalja članica Saveta Evrope.

U nastavku posete Omladinskom centru Saveta Evrope, održan je sastanak sa Tinom Malkahi, direktorkom Sektora za mlade, Andre-Žak Dodenom, šefom Sekretarijata i Žan-Klod Lazarom, direktorom Evropske omladinske fondacije. Domaćini su predstavili osnovne pravce delovanja u omladinskoj politici Saveta Evrope i pohvalili Srbiju kao primer dobre prakse i jednog od lidera u sprovođenju ciljeva u omladinskom polju.

Alisa Marić je, sa delegacijom, posetila "Živu biblioteku" u Strazburu koja je u ovom gradu održana prvi put. U Srbiji je održano nekoliko događaja vezanih za ovaj koncept, a poslednji 3. aprila ove godine u Narodnoj biblioteci u Beogradu.

Organizovan je i sastanak sa Olaf Olafsdotir, direktorkom Direktorata za demokratsko građanstvo i participaciju. Dosadašnja saradnja je ocenjena kao veoma uspešna i intenzivna, a razmotrene su mogućnosti unapređenja u narednom periodu..