XS
SM
MD
LG
25.04.2013 Aleksa Čokić

Deset godina škole fudbala Winner

U ugodnoj atmosferi restorana Colonial Sun danas je obeležena desetogodišnjica uspešnog poslovanja škole fudbala Winner. Uz prisustvo brojnih poznatih ličnosti iz domaćeg sveta sporta i kulture, kao i predstavnika medija, uprava kluba je sa ponosom napravila osvrt na 10 godina dobre motivacije i kvalitetne edukacije mladih fudbalera, ali i predstavila svoje planove za budućnost.

Nakon deset godina truda i rada sa preko 500 mališana, škola fudbala Winner danas broji oko 150 zadovoljnih članova, deo je Fudbalskog kluba 011, nastalog fuzijom škola fudbala Winner i škole fudbala Dušanovac, i kao takva se takmiči u omladinskim ligama FSB-a. Polaznici škole fudbala Winner vežbaju tri puta nedeljno pod stručnim nadzorom kvalifikovanih fudbalskih trenera, u terminima prilagođenim školskim obavezama.

Osnivač i direktor škole fudbala Winner, Igor Ziherl, naglasio je da su ciljevi škole prvenstveno fokusirani na druženje i socijalizaciju mališana, zatim na zdrav život, sportsku edukaciju i sportski život, dok se takođe vodi računa i o redovnim putovanjima u inostranstvo. „Trudimo se da svake godine otputujemo na jedan od turnira koji se organizuju po celoj Evropi, želimo da na tim putovanjima deca upoznaju druge zemlje i druge kulture, i da vreme koje provedu u našoj školi pamte po lepom druženju i putovanjima.“, dodao je gospodin Ziherl.

Rad u školi je utemeljen na dva osnovna principa. Jedan je preuzet od AJAX-ove škole fudbala koja razvija takozvani TIPS model (Technique, Insight, Personality and Speed) zasnovan na tehnici, zatim svesnosti u igri ili smislu za igru, ličnim osobinama i brzini. Drugi princip kojim se škola rukovodi se poziva na savete Dr. Ratka Velebita i njegovo polazište da „trener pre svega trenira energetske sisteme kod sportiste“.

Igor Ziherl je radeći u više fudbalskih klubova i škola, uvideo da se u rad sa najmlađima malo ulaže i da sa decom uglavnom rade nestručna lica kojima je primarno da ostvare zahtevane rezultate na takmičenjima.

„Razočaran neadekvatnom podrškom i zanemarivanjem rada sa najmlađim kategorijama, odlučio sam da osnujem sopstveni klub i školu fudbala koju će voditi školovani treneri, u kojoj će sve biti podređeno deci i u kojoj će biti stvoreni neophodni uslovi za uspešan rad. Tako je pre 10 godina nastao Fk Winner.“ – objasnio je gospodin Ziherl, direktor škole fudbala Winner.

Kad je reč o sportskim ciljevima, škola Winner se trudi da pravilno usmeri sportski napredak i razvoj svih polaznika. Fokus je na razvoju svih motoričkih sposobnosti kod igrača, dok se pri tom poštuju senzitivne faze, zatim naravno tehnička i taktička obučenost koje su prilagođene njihovom uzrastu, kao i razvijanje smisla za igru kod svakog našeg polaznika.

Rezultati koje je škola fudbala Winner postigla su raznovrsni, ali činjenica koja najviše govori za sebe jeste da se oko 100 dečaka, koji su bili polaznici Winner-a i dalje aktivno bave fudbalom i to na prvoligaškom nivou za njihov uzrast i nastupaju u prvim ligama Srbije i Beograda. Winner polaznici su danas članovi klubova o kojima su sanjali poput Partizana, Crvene Zvezde, Rada i Ofk Beograda. Pored ovih rezultata naravno treba i pomenuti i preko 100 pehara koje je škola fudbala Winner osvojila na raznim takmičenjima i turnirima.

Planovi za budućnost su veliki. Osnivanje prve fudbalske akademije u Srbiji i Beogradu u kojoj će se raditi po unapred utvrđenom planu i programu. Osnivanje prvog centra za dodatni rad sa mladim fudbalerima u kojem će moći da vežbaju svi mladi fudbaleri bez obzira u kom klubu trenutno treniraju. I na kraju uspostavljanje jedinstvenog i prepoznatljivog sistema treninga čiji će cilj biti stvaranje kvalitetnih i perspektivnih mladih igrača.

Škola fudbala Winner osnovana je 02.10.2002. godine u Beogradu, od strane Igora Ziherla, višeg fudbalskog trenera iz Beograda, a treninzi se odvijaju na dve adrese u Beogradu: Colonial Sun, Bulevar vojvode Putnika 32 -34, i u Balonu Brazil kod Hale Pionir.