XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Neuspela arbitraža u OKS, Skupština BSS 26. aprila!

BEOGRAD, 25. april (Info centar).- Arbitraža, koju je pred Stalnom sportskom arbitražom Olimpijskog komiteta Srbije zatražio Biciklistički savez Srbije, nije uspela, tako da će se vanredna izborna Skupština BSS održiti 26. aprila u 18 časova u Klubu sportista Partizana na stadionu u Humskoj 1.

Arbitraži su prisustvovali predsednik i generalni sekretar BSS Dragan Dostanić i Petar Rokvić i Nebojša Subić član UO BSS, kao i Ljubomir Živanović i Radomir Pavlović dva člana tročlane skupštinske Komisije za organizaciju vanredne izborne Skupštine Biciklističkog saveza Srbije imenovane na Skupštini BSS 30. marta kada je izglasano nepoverenje predsedniku BSS Dostaniću i generalnom sekretaru Rokviću. Treći član Igor Jemcov nije prisustvovao. Arbitražu je vodio Nebojša Mihailović.

U zapisniku sa ročišta se ističe da je nesporno da je „30. marta održana Skupština BSS na kojoj je razrešen dužnosti predsednik Dragan Dostanić“ kao i da „predsednik i svi organi BSS nastavljaju da rade do izbora novih“. Dve strane su nastavile da se spore oko zakazavanja dve vanredne izborne Skupštine BSS i paralelnog sprovođenja dva izborna postupka i oko toga nije posignuta saglasnost na arbitraži.

U toku arbitraže, predsednik BSS Dostanić je priznao da je vanredna izborna Skupština zakazana za 26. april, ali da je zbog zauzetosti, sednicu UO BSS zakazao sa zakašnjenjem i zbog toga je morao da zakaže vanrednu izbornu Skupštinu za 15. maj. Radomir Pavalović je obavestio da je UO BSS na sednici kojoj je prisustvovao i Ljubomir Živanović, odbio predlog da UO BSS i skupštinska Komisija za organizaciju vanredne izborne Skupštine Biciklističkog saveza Srbije zajednički rade na pripremi izborne Skupštine BSS. Takođe, predstavnici BSS su odbili i predlog Pavlovića i Živanovića na samoj arbitraži da se oba kandidata za predsednika BSS pojave na vanrednoj izbornoj Skupštini BSS 26. aprila.

Ljubomir Živanović i Radomir Pavlović odbili su, na arbitraži, predlog Dragana Dostanića (jer nisu imali ovlašćenja da ga prihvate) da se obe zakazane izborne Skupštine BSS otkažu i utvrdi termin nove po proceduri i u skladu sa propisima, a da članovi skupštinske Komisije za organizaciju vanredne izborne Skupštine Biciklističkog saveza Srbije budu i članovi Izbrone komisije BSS.

U zaključku je napisano da „strane nisu postigle kompromisno rešenje i da pokušaj mirenja nije uspeo“.

Za smenu predsednika i prvog operativca saveza na Skupštini BSS 30. marta glasala su 23 delegata, protiv je bilo 19.

Kandidat koji je dostavio kandidaturu i program Komisiji za organizaciju vanredne izborne Skupštine BSS je Branko Banović, profesor, direktor BK Partizan i on će doći na vanrednu izbornu Skupštinu BSS 26. aprila u 18 časova. Kandidat koji je dostavio kandidaturu i program BSS je dr Margit Savović ugledni biciklistički radnik i u više mandata član rukovodstva BSJ i BSS.

Kandidat za predsednika mora da ima podršku najmanje pet klubova ili organizacija -punopravnih članova BSS. Jedan punopravni član BSS ima pravo da podrži samo jednog predsedničkog kandidata.

U dopisu klubovima u kome ih informiše o ishodu arabitraže, predsedavajući Komisije za organizaciju vanredne izborne Skupštine BSS Ljubomir Živanović je pozvao predsednika BSS Dragana Dostanića „da 26. aprila vodi vanrednu izbornu Skupštinu BSS na osnovu svojih statutarnih ovlašćenja“.