XS
SM
MD
LG

Atletika: Maratonsko pleme na stazi Freda Liboua

BEOGRAD, 18. april (Info centar).- Dejan Nikolić, direktor 26. „Beogradskog marationa“ koji će se održati 21. aprila slikovito je objasnio, na konferenciji za medije u Međuanarodnom pres centru Tanjuga, zašto ove godine može da padne prošlogodišnji rekord od 2.300 učensika u maratonu i polumaratonu.

- Maratonsko pleme zna da će trčati na stazama koje je trasirao Fred Lubou, osnivač modernog trkačkog pokreta, legendarni direktor „Njujorškog maratona“ i veliki prijatelj našeg maratona i zbog toga želi da dođu u Beograd. I nagrade pobednicima muškog i ženskog maratona zovu se „Trofej Fred Libou“ i rad su akademskog vajara Dušana Nikolića. Uručićemo i „Trofej Franja Mihalić“ najboljem domaćem takmičau u martonu, a pobednici polumaratonske trke pripašće „Trofej Đoko Vještica“, dok će „Trofej Kent Anderson“ dobiti pojedinci i organizacije za izuzetan doprinos „Beogradskom maratonu“.

Za rezultat bolji od rekorda staze muškog (2:10,54) i ženskog „Beogradskog maratona“ (2:29,44) nagrada je automovil fijat 500 L.

Poziv deci, đacima, roditeljima i nastavnicima da učestvuju u „Trci zadovoljstva“ uputile su Vesna Savić Đukić iz Unicefa i Biljana Lajović iz Minstarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i da tako provedu zajedno vreme baveći se sportom. Jedan od ambasadora Unicefa, koji je partner „Beogradskog maratona“ od 1994. je u predsednik „Beogradskog maratona“ Aleksandar Đorđević.

„Beogradski maration“ je i ove godine otvoren za osobe sa invaliditetom, na čemu se zahvalio Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije, a Aleksandar Vujčić, generalni sekretar Saveza za sport i rekreaciju invalida Beograda je obavestio da je primljeno 250 prijava osoba sa invaliditetom za „Trku zadovostva“ kao i da će u maratonu startovati Goran Nikolić iz Kragujevca kome je ovo šesto učešće, a u polumaratonu Milan Petrović iz Leskovca koji će imati vodiča.

Aleksndar Radoš iz Prve TV je najavio učešće velikog broja zaposlenih sa ove televizije i poželo da „Beogradski maraton“ još jednom pošalje lepu poruku iz Beograda u svet.

Nedeljko Todorović prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda, koji ima preko 100 istrčinih maratona, je najavio idelano vreme za „ Kurir trku zadovoljstva“ i polumaraton (oko 17 stepeni) dok je će u toku maratonske trke temperatura biti oko 22 stepena.

- Na skoro svim maratonima polovina, pa i više, učesnika su veterani - trkači. Tako je i na „Beogradskom maratonu“ gde su zastupljeni sa oko 40 procenata – rekao je Todorović.- Među njima ima dosta onih koji imaju preko 50 maratona u karijeri. Trojica iz Serbije, Drago Boraja, Dragan Knežević i ja imamo preko 100 maratona. Boraja ima i preko 220. Dobro je da se povećava broj takvih trkača jer su oni srce i duša maratonskog pokreta.

Dejan Nikolić je pozvao, istakavši primer Delta đenerali osiguranja, čiji će zaposleni učestvovati na „Beogradskom maratonu“, i ostale radne organizacije i firme da se uključe u trke u nedelju. Delta đenerali će iskoristiti priliku da prikupi novac za učenika Veljka Vukićevića iz OŠ Mladost u Novom Beogradu kome je neophodna hitna transplatacija bubrega.

Članovi grupe „Beogradski sindikat“ potpisivaće majice „Trčim za život“ u petak od 19 do 21 sat i radnji Sprot vižn u TC Ušće i tom prilikom će još jednom pozvati Beograđane da trče, šetaju, navijaju i pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je pokrenuta i društvena mreža za maratonce i ljubitelje trčanja na globalnoj interaktivnoj platformi za komunikaciju „Its maj plej“. Organizatori su pripremili i tradicionalne nagrade za najbolju fotografiju, najbolju objavljenu fotografiju i najbolji prilog o „Beogradskom maratonu“.

Start maratona i polimaratona je u nedelju 21. aprila u 10 časova kod Jata u Bulevaru, a „Trke zadovoljstva“ u 10,05 kod Doma narodne skupštine Srbije.