XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Siniša Mašović novi predsednik SS Srbije

BEOGRAD, 28. mart (Info centar). - Siniša Mašović, nekadašnji strelac, predsednik Streljačke družine Smederevo, diplomirani pravnik izabran je za novog predsednika Streljačkog saveza Srbije na izbornoj Skupštini SS Srbije u Beogradu.

Za njega je glasalo 40 delegat od 61 prisutnog. Predložili su ga Streljačka družina Smederevo i Streljački savez opštine Smederevo.

Drugi kandidat Dragan Marković, koga su predložili klubovi Crvena zvezda i Partizan kao i Streljački savez Beograda, dobio je 19 glasova. Dva listića su bila nevažeća.

Na Skupštini SS Srbije birano je i šest članova novog Upravnog odbora, po dva iz svake izborne jedinice. Izabrani su iz izborne jedinice Centralna Srbija Miomir Spasojević (Jagodina) i Milan Parazenović (Ivanjica), iz izborne jedinice Beograd Vitomir Homan (Palilula) i iz izborne jedinice Vojvodina Siniša Veljković (Pančevo) i Nebojša Relić („Zuc“, Sremska Mitrovica). Iz izborne jedinice Beograd nije izabran Todor Dimitrijević i na narednoj Skupštni SS Srbije delegati izborne jedinice Beograd glasaće ponovo za jednog člana UO SS Srbije.

U Nadzorni odbor izabrani su Zvonko Šabanović (Novi Sad), Nenad Putnik (Zemun Centar) i Branko Perić (Jagodina).

Predsednik SS Srbije po statutu ima pravo da imenuje još četiri člana UO SS Srbije koji ima ukupno 11 članova. Siniša Mašović je na posle izbora, rekao da je jedan od njih Željko Lazić (Mladenovac) a da imena još trojice saopštiti na konstitutivnoj sednici Upravnog odbora SS Srbije.

- Zahvaljujem se na poverenju, mene posebno obavezuje činjenica da sam dobio toliku podršku i sada moram da opravdam veliko poverenje – rekao je novi predsednik Siniša Mašović koji je kao junior osvojio šampionsku titulu na Prvenstvu Jugaslavije 1976, a, između ostalog, ima i zlatnu ekipnu medalju u olimpijskom meču sa Šampionata Jugoslavije u Osijeku 1986. – Sam ne mogu da vodim streljačku organizaciju, očekujem pomoć i saradnju od novih članova Upravnog odbora. Pred nama je ozbiljan zadatak, da još više podignemo zastavu Srbije i našeg sporta i da rezultatima i radom nadmašimo predhodni saziv što sigurno neće biti lako. Posebno se zahvaljujem Draganu Markoviću, mom protivkandidatu na fer i korektnoj kampanji, dobro je da je streljačka organizacija imala mogućnost da bira i da je izabrala u mirnoj, sportskoj i demokratskoj atmosferi zbog čega svi možemo da budemo ponosni.

Delegati su apluzom nagradili dosadašnjeg predsednika Obrada Stevanovića koji je streljačku organizaciju SRJ, SCG i Srbije vodio u četiri mandata – 1997 - 2001, 2001 – 2005, 2005 - 2009. i 2009 – 2013. Usvojen je izveštaj o radu i poslovanju. Obrad Stevanović je u izveštaju posebno istakao velike uspehe strelaca ali i streljačke organizacije u veoma složenim ekonomskim okolnostima:

- Od 1997. strelci su osvojili 66 medalja - četiri olimpijske, 17 svetskih i 44 evropske, od toga 20 zlatnih, 20 srebnih i 26 bronzanih a u ovom bilansu juniori su bili uspešniji sa 34 odličja što svedoči i o vitalnosti naše organizacije. Zahvaljujući Ivani Maksimović i Andriji Zalatiću i njihovim medaljama u Londonu, nastavili smo, za kratko prekinutu, tradiciju osvajanja olimpijskih trofeja. Strljaštvo danas ima 51 kategorisanog sportistu, od toga 15 zaslužnih, 18 međunarodnog razreda i 18 nacionalnog razreda i čak osmoro stipendista OKS i po tome smo među najuspešnijim savezima u Srbiji. Zahvaljujem Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije, Sportskom savezu Srbije na podršci i pomoći streljačkom sportu, kao i mojim saradnicima, kancelariji saveza i svima sa kojima sam radio. Ostajem uz streljački sport, tu sam ako bude bilo potrebno da pomognem. Možda sam vam malo i dosadio zbog toga se nadam da će novi, mlađi, ljudi doneti i novu, pozitivnu energiju za dobrobit našeg sporta.

Delegate je pozdravio dr Dane Korica generalni sekretar Sportskog saveza Srbije i istako da su strelci ponos srpskog sporta.

U svečanom delu sednice, dr Dane Korica generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, Obrad Stevanović, Siniša Mašović, Stevan Pletikosić, Siniša Veljković, Todor Dimitrijević, Momir Spasojević i Pavle Zlatić uručili su trofeje najuspešnijim strelcima, klubovima i trenerima u 2012.

Najbolja takmičarka je Ivana Maksimović („Novi Beograd Ušće“) olimpijska vicešampionka iz Londona a najbolji takmičar Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), bronzani sa OI. Umesto Andrije, koji je na pripremama, trofej je primio njegov brat Aleksandar.

Najbolji klub je „Novi Beograd Ušće“, ispred Crvene zvezde u Partizana.

Trener godine je Mira Maksimović („Novi Beograd Ušće“).

Na osnovu rang lista najbolji strelci su – puška, seniori: Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), seniorke: Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće), juniori: Borislav Mazinjanin (Policajac), juniorke: Marina Simić (Novi Beograd Ušće), mlađi juniori: Andrija Milovanović (Niš), mlađe juniorke: Maja Lalić (Lukanjac), kadeti: Stevan Jovanović („Čika Mata“), kadetkinje: Nevena Armuš („Čika Mata“).

Pištolj, seniori: Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), seniorke: Zorana Arunović (Crvene zvezda), juniori: Nikola Lalić (Crvena zvezda), juniorke: Danica Rašeta (Zemun Centar), mlađi juniori: Dragan Građin (Kikinda), mlađe juniorke: Milica Slović (“Aleksa Dejović“).