XS
SM
MD
LG
22.10.2024 RK Partizan AdmiralBet

Petar Đorđić "crno-beli": Partizan je veliki klub

Petar Đorđić - foto: Maja Nastić/RK Partizan

Prošla je 31 godina od prve titule državnog prvaka u klupskim vitrinama. Tog 23. maja 1993. godine Zoran Paša Đorđić briljirao je na golu protiv večitog rivala, a posle produžetaka i sedmeraca Partizan je prvi put u istoriji postao šampion.

Trogodišnji Petar, zajedno sa tatom Zoranom, držao je trofej, ne mogavši da zamisli da će i sam imati blistavu karijeru – igrati za Veclar, osvojiti Kup pobednika Kupova sa Flensburgom (2012), nastupati za Hamburg, Meškov Brest, Benfiku, osvajati trofeje i pregršt individualnih priznanja. Sa lisabonskim klubom osvojio je EHF Ligu Evrope 2022. godine, dajući poseban doprinos istorijskom uspehu kao prvi strelac (133 gola) drugog po kvalitetu kontinentalnog klupskog takmičenja. Dugogodišnji srpski reprezentativac osvojio je i zlato sa nacionalnim timom na Mediteranskim igrama u Peskari 2009. godine.

Po završetku Evropskog prvenstva 2024 u Nemačkoj prošlog januara, Petar Đorđić se vratio u srpski rukomet pojačavši Vojvodinu, sa kojom je osvojio šampionski titulu i Super Kup Srbije.

Tri decenije nakon što je Zoran Đorđić ušao u istoriju Partizana kao deo zlatne generacije koja je u Humsku 1 donela prvu titulu, došao je trenutak da i Petar obuče crno-beli dres.

Drago mi je što sam postao igrač Partizan AdmiralBet-a, kluba koji raste i ima visoke ambicije. Pored tog profesionalnog aspekta, postoje i emocije koje pratim iz porodice. Kroz maglu pamtim tatino osvajanje titule 1993. godine, bio sam jako mali, ali mi je pričao da sam u to vreme bio maskota tima (smeh). Kao sportista težim ka najvišim ciljevima i nadam se da ću biti dobro pojačanje. Biću jedan od najstarijih u ekipi, tako da tek sad shvatam kako vreme brzo prolazi – uz osmeh je razgovor počeo novi levi bek crno-belih.

Petar u Partizan stiže iz redova najvećeg rivala novosadske Vojvodine, ali naglašava da se sa prethodnim klubom rastao pre bilo kakve opcije da obuče crno-beli dres.

Stvarno je neočekivano sve ovo što se izdešavalo. Došao sam u Vojvodinu posle Evropskog prvenstva sa reprezentacijom i bio vrlo motivisan. Beležili smo dobre rezultate, osvojili titulu, ove sezone igrali dobro u Ligi Evrope, ali neke stvari nisu bile onakve kakve sam ih zamišljao. Ne bih javno pričao o tome, ovako je najbolje, da i Vojvodina i ja idemo svojim putem. Ponuda iz Partizana je došla tek nakon što je moj rastanak sa Vojvodinom bio ozvaničen i to mi je jako bitno da naglasim. I klubu i bivšim saigračima želim sve najbolje, osim protiv nas (smeh). Rivalstvo između Partizana i Vojvodine je jako dobro za naš sport. Ne pamtim kada smo imali dva tako kvalitetna tima i to je veliki plus za rukomet i navijače. Nadam se da će oba kluba nastaviti da rastu, a reprezentacija zajedno sa njima.

Želja da ostane u Srbiji i da porodica ne trpi zbog karijere bila je motiv više da potpiše ugovor sa crno-belima.

Razmišljao sam čak i da završim karijeru. Porodica mi je na prvom mestu i želim da mi deca odrastaju ovde, da ne menjaju školu. Imao sam druge ponude, ali se onda otvorila prilika da zaigram za Partizan. Imao sam odličan razgovor sa ljudima iz kluba, potom i sa trenerom Đorđem Ćirkovićem i bilo mi je važno da čujem njegovo mišljenje. Ako te trener hoće i pozitivan je prema tvom dolasku, onda vredi nešto graditi. Smatram da još uvek mogu mnogo da doprinesem i pokažem na terenu i nadam se da ćemo kao tim ispuniti sve što se od nas očekuje.

Petar Đorđić i RK Partizan AdmiralBet dogovorili su saradnju do juna 2026. godine.


Kolubara : Dinamo
Vojvodina : Jugović
Crvena zvezda : SPD Radnički
Vranje 1957 : Obilić
Partizan AdmiralBet : Dubočica 54
Metaloplastika Elixir : Rudar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan AdmiralBet 6 6 0 0 12
2 Vojvodina 6 5 0 1 10
3 Dinamo 6 4 0 2 8
4 Jugović 6 3 1 2 7
5 Dubočica 54 6 3 1 2 7
6 Crvena zvezda 6 3 1 2 7
7 SPD Radnički 6 3 0 3 6
8 Metaloplastika Elixir 6 2 0 4 4
9 Kolubara 6 1 2 3 4
10 Obilić 6 1 1 4 3
11 Vranje 1957 6 1 1 4 3
12 Rudar 6 0 1 5 1