XS
SM
MD
LG

Kako su se novajlije snašle: Vranjanci i Vrbašani vode glavnu reč

U četiri grupe srpskih liga odigrana je više od polovine utakmice jesenjeg dela sezone. Na Istoku i Zapadu proteklog vikenda odigrani su mečevi 9. kola, Beograđani i Vojvođani "kasne" za jedno kolo.

Favoriti su se pozicionirali prema očekivanju u vrhu tabele, bilo je iznenađenja, kako prijatnih, tako i negativnih. Ovaj put pozabavićemo se učinkom novajlija, dojučerašnjih prvoligaša i zonaša. U Vojvodini i na Istoku glavnu reč vode ambiciozni povratnici.

Krenimo od severa i Srpske lige, Vojvodina. Polusezona protiče u znaku povratnika OFK Vrbasa, trenutnog lidera, koji se nalazi u seriji od šest pobeda (postigli 15 golova). Pokazali su konstantnost u formi, imaju homogen sastav i probelem može biti kao za većinu srpskoligaša ograničeni roster, povrede i kartoni. Iza drugoplasirane OFK Kikinde pozicionirao se iskusan sastav Slobode iz Donjeg Tovarnika. Iznenadili su Omladinac pored Dunava i na osam utakmica primili tri gola, polažu na defanzivu i u proseku postiži manje od gola po meču. Sloga iz Čonoplje se nalazi na deobi četvrtog i petog mesta sa Naftagasom. Vezali su tri pobede i pokazali da znaju da osvajaju bodove van Čonoplje. Hajduk iz Divoša pripada grupi uspešnih i sa trenerom Vladimirom Šponjom predstavljaju pravo osveženje u ligi. Nalaze se u seriji remija, izuzetno su efikasni i šesto mesto je po meri dobro organizovanog stabilnog kluba. Mladi sastav Vojvodine 1928 je predposlednji i predstoji im grčevita borba za opstanak. Savladali su kadete Novog Sada 1921 i Bečej 1918, zabeležili najviše poraza i primili 17 golova. Najviše je razočarao dojučerašnji prvoligaš iz Novog Sada. Projektovani kao jedan od kandidata za osvajanje naslova, u prva dva kola su zbog problema oko registracije igrača upisali poraze i kad se očekivalo da kompletni zaigraju u skladu sa svojih mogućnosti nastavili su sa neuspesima (pet kola četiri boda) i sve su dalje od vodećih ekipa.

U grupi “Beograd”, Kolubara je deo vodeće trojke i opravdali su epitet jednog od favorita. Imali su određenih problema u pripremnom periodu koje su uspeli da amortizuju i kako prvenstvo odmiče igraju sve bolje. Bez poraza su i golman Prodanović je savladan tri puta. Nalaze se u seriji pobeda i prvi test sa vodećima imaće narednog vikenda sa Obrenovčanima. Najbliži vodećoj trojci je KFK Ravna Gora Barajevo. Sedam utakmica su bez poraza i blizu 500 minuta bez primljenog gola. OFK Budućnost nakon početnih turbulencija i smene trenera, uhvatili su pravi ritam i u subotu se vratili iz Obrenovca sa bodom. Na poslednjem mestu je mladi sastav Radničkog sa Novog Beograda. Jedna pobeda i sedam poraza bilas je za brigu, mada su kao domaćini tesno gubili kao i poslednji meč od gostiju iz Barajeva. Najmanje su dali i najviše primili golova (gol razlika 4:16). Još nije kasno da se trgnu, jer ostali konkurenti nisu daleko odmakli.

Na Istoku glavnu reč vode silni Vranjanci, ispred još jednog novajlije iz Ćuprije. Upisali su sedam pobeda i postigli najviše golova (21) i u seriji su od pet pobeda. Imaju najkvalitetniji tim i trener Marko Jovanović na raspolaganju ima dovoljan broj igrača, od kojih jedan deo dolazi iz Niša i okolnih gradova (bonusi). Iskusni Aleksandar Stojković vodi na listi strelaca sa 10 golova. Morava 1918 predstavlja najprijatnije iznenađenje i od ekipe koja je projektovana da se bori za opstanak nalazi se u samom vrhu. Vezali su četiri pobede, jedini su neporaženi u ligi, postigli su najviše golova (kao lider) i od maja prošle godine nisu izgubili. Timok 1919 je dobro krenuo, ali su turbulencije nastale odlaskom sponzora, direktora i trenera. Polako se konsoliduju, spojili su dve pobede i mogu ponovo razmišljati o najvišim dometima. Ostala dva bivša zonaša, Brzi Brod i Trstenik PPT nalaze se na začelju i predodređena im je borba za opstanak. Mlade Nišlije su u jednom periodu uspeli da se podignu, ali su ponovo u seriji negativnih rezultata, sa sedam poraza zauzimaju 14. mesto. Od ekipe iz Trstenika se više očekivalo i tek su dolaskom trenera Živojina Vidojevića živnuli i zabeležili dve pobede i računajući startni bod, sakupili sedam bodova.

Od novajlija na Zapadu grupisana je trojka iz Užica, Markovca i Kraljeva sa po 13 bodova, na deobi od četvrtog do šestog mesta. Do neplaniranog poraza od Loznice, Jedinstvo Putevi su nanizali tri pobede i trenutno su četvrti. I kad su bili neuspešni nisu gubili veru u sopstvene mogućnosti i znali su da dobre igre moraju dati rezultate. OFK Napredak je uz bok Putarima i u prethodna četri kola uspeli su da se konsoliduju (osam bodova) i poprave rejting. Predvodi ih iskusna trojka sa Tomićem, Tasićem i Đurđevićem i garancija su da mogu zadržati sadašnje pozicije. Iza Užičana i Markovčana nalaze se preporođeni Kraljevčani. Na startu se nisu snašli i dolaskom iskusnog stratega Slaviše Kovačevića krenuli su da osvajaju bodove, naročito na gostovanjima (10 bodova). Lipolistu su davane najmanje šanse a klub iz Mačve se šepuri u sredini tabele. Jedini su uspeli da odole lideru i uzmu bod. Nalaze se na 10. mestu i posle privikavanja na novi rang, krenuli su da osvajaju bodove (tri kola pet bodova). Zlatiborci su razočarali, mada se radi o novoj i podmlađenoj ekipi, koja unazad pet kola beleži poraze i bod iz Kraljeva podgreva nadu da se mogu konsolidovati. Sa ekipom je do skora bio iskusni trener Slaviša Božičić, odlučio je da ode i u potrazi su za novim kormilarom.


Jošanica 0 : 1 Metalac
Jedinstvo Putevi 1 : 2 Loznica
FAP 2 : 0 Mladi radnik 1926
Takovo 0 : 0 Budućnost Krušik 2014
OFK Napredak 2 : 2 Real
Sloga (K) 0 : 0 Zlatibor
Lipolist 3 : 3 Polet (Lj)
Sloga (P) 1 : 1 Omladinac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 FAP 9 8 1 0 25
2 Loznica 9 5 3 1 18
3 Metalac 9 4 2 3 14
4 Jedinstvo Putevi 9 4 1 4 13
5 OFK Napredak 9 3 4 2 13
6 Sloga (K) 9 4 1 4 13
7 Sloga (P) 9 4 1 4 13
8 Takovo 9 3 2 4 11
9 Jošanica 9 2 4 3 10
10 Lipolist 9 2 3 4 9
11 Zlatibor 9 2 3 4 9
12 Budućnost Krušik 2014 9 1 5 3 8
13 Real (-9) 9 4 3 2 6
14 Polet (Lj) 9 1 3 5 6
15 Omladinac (-9) 9 3 5 1 5
16 Mladi radnik 1926 9 1 1 7 4