XS
SM
MD
LG

Srbija dobija Sloveniju i Dansku

Milan Janković, Foto: Fejsbuk

ADELEJD – Milan Janković umeo je biti najbolji onda kada je to najteže. Sa dosta uspeha nastupao je za Crvenu zvezdu, madridski Real, belgijski Anderleht i reprezentaciju Jugoslavije. Danas živi u Australiji, ali pomno prati zbivanja na šampionaru kontinenta.

Milan Janković! Time je sve rečeno. Veliko, poznato i priznato ime srpskog i evropskog fudbala. Sa Crvenom zvezdom po dva puta bio je šampion i osvajač Kupa svoje zemlje, prvi je Srbin koji je zaigrao u dresu Reala i sa španskim velikanom osvojio dve La Lige, a sa Anderlehtom postao je pobednik Kupa Belgije. Za reprezentaciju Jugoslavije ubeležio je 12 nastupa. Poslednjih decenija radi u Australiji i zemljama Okeanije.

Evropski samit fudbala u Nemačkoj u punom je jeku. Milan Janković gledao je pored malog ekrana značajan deo utakmica.

„Pratim sve utakmice. Doduše, propustio sam one koje se igraju u 2 časa ujutro po australijskom vremenu. Do sada su me oduševili Španci, a razočarali su me Belgijanci u startu. Gledao sam Francuze, deluju moćno i jedan su od favorita za pobednički pehar u Nemačkoj“, kazuje Janković.

Srbija je poražena od Engleske, ali nije razočarala. Sećamo se jednog kišnog novembarskog popodneva, pre 37 godina, kada su Englezi u 23.minutu meča u Beogradu protiv Jugoslavije vodili sa 4:0, a krcat stadion negodovao je što Milan Janković nije zaigrao od prvog minuta. Deli mišljenje da Srbija pre tri dana nije bila daleko od povoljnijeg ishoda protiv „ostrvljana“.

„Imali smo ravnopravnu igru. Primili smo nesrećno gol. Malo je nedostajalo da Pavlović blokira taj centaršut. Mislim da smo se ravnopravno nosili i da smo u drugom poluvremenu bili bolji. Šteta što nismo postigli pogodak. Uveren sam da je remi bio najpravedniji rezultat“, podvlači Janković.

U grupi C Srbija sutra (četvrtak) od 15 časova igra protiv Slovenije, a tri časa kasnije snage će odmeriti Danska i Engleska. Nadamo se da će Srbija da pobedi, a bilo bi dobro da u drugoj utakmici iste grupe rezultat bude nerešen.

„Za nas je dobro što su Slovenci protiv Danske odigrali nerešeno. Slovenija ima kvalitetnu ekipu, ali smatram da smo bolji od njih. Treba pobediti njih i protiv Danske makar odigrati nerešeno i mislim da je to dovoljno za prolaz dalje. Mada, očekujem da Srbija pobedi i Sloveniju i Dansku“, optimista je Milan Janković.

Grupu F čine Turska – Gruzija i Portugalija – Češka. Kome dati prednost?

„Portugaliji i Turcima. Tutsku sam gledao u nekoliko prijateljskih utakmica. Imaju kvalitetan tim. Mislim da će u toj grupi prolaz dalje izboriti Turska i Portugalija“, smatra on

Tvrdi da je teško prognozirati polufinaliste, ali zna kome najviše verujem.

„Po meni, Francuzi i Nemci sigurno igraju u polufinalu. Mislim da i Portugalija ima kvalitet. Englezi neće stići do polufinala, nego je četvrta ekipa Španija. Delovali su moćno protiv Hrvatske“, prognozira naš gost.

Milan Janković i u dalekoj zemlji, na petom kontinentu, pomno prati šta se dešava na šampionatu Evrope u Nemačkoj. Navija za Srbiju, a rodnog Žarkova se nikada ne odriče...

 

Janković dok je bio Zvezdin, Foto: arhiva


Danska 0 : 0 Srbija
Engleska 0 : 0 Slovenija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Engleska 3 1 2 0 5
2 Slovenija 3 0 3 0 3
3 Danska 3 0 3 0 3
4 Srbija 3 0 2 1 2