XS
SM
MD
LG

Derbi prvenstva na neutralnom terenu u Pančevu, Bečejci ili Kuljani pitanje je sad, u Banovcima za fudbalske sladokusce

U Srpskoj ligi Vojvodina, vlada najveća nepoznanica kad je u pitanju osvajač trona, kao i ekipe koje će napustiti treći rang. Veću poslasticu od derbija prvenstva poklonici fudbala u pokrajini nisu mogli poželeti i sudbina prvaka odlučiće se na neutralnom terenu u subotu, u Pančevu na stadionu superligaša Železničara. Kakva tek gužva vlada u donjoj polovini tabele. Više od polovine ligaša strepi i želi da izbegne najgori scenario. Pratim dešavanja u sve četiri grupe srpskih liga i tvrdim da u "Vojvodini" ima najmanje neregularnosti i to daje dodatnu draž prvenstvu.

Pre nego što pažnju posvetimo najavi predposlednjeg kola, da se pozabavimo rezultatima prethodnog. Prednost Železničara se istopila remijem u Elemiru i ubedljivom pobedom prvog pratioca Slovena. Hajduk 1912 je sebi načinio medveđu uslugu porazom u Kuli od sve boljeg Omladinaca. Jedinstvo je porazom u Pazovi od direktnog konkurenta iz Bečeja zacementiralo svoju sudbinu, banatski derbi u Kikindi završen je bez golova, Tisa polako prosipa zarađeno u prethodnim kolima drugi poraz upisali su pored Tamiša, Borac je uknjižio ključnu pobedu nad Kabelom, Podunavac su u Belegišu iznenadili poslednji Palančani.

Retko se događa da derbi sezone na kraju može da odluči o prvaku. Upravo će meč između vodećeg Železničara i Slovena možda dati odgovor na pitanje svih pitanja. Šampion će biti poznat ukoliko "dizelka" savlada Rumljane, svaki drugi rezultat odlaže odluku do poslednjeg kola. Trener Livaja je zadovoljan dosadašnjim učinkom i izuzev kiksa protiv Hajduka 1912, ostali rezultati su u skladu sa mogućnostima tima. U Elemiru su bili bolji rival, diktirali tempo morali su odigrati opreznije zbog kartona, kako bi ključne igrače sačuvali za derbi u Pančevu. O Slovenu ima visoko mišljenje, dobro se poznaju i među njima nema tajni. Gosti su nastavili tamo gde je stao trener Zoran Vasiljević i njegov naslednik Nikica Košutić ne odstupa od uigranog modela. Za razliku od želje, prethodna tri kola bili su produktivni i uknjižili sedam bodova.

Druga utakmica u nivou derbija odigraće Omladinac i Naftagas. Dolaskom trenera Dušana Đokića ekipa iz Banovaca se konsolidovala (14 bodova) i uhvatila priključak sa ekipama iz gornjeg dela tabele. Đokić je u nedostatku vremena uspeo da prenese svoju viziju koja očogledno daje rezultate. U Kuli su dominirali, imali veći posed lopte i visokim presingom sasekli domaćina u nastojanjima da dođe do svoje igre. Ceni kvalitete gostiju prdvođenih strelcem i najboljim igračem Savanovićem i još nekolicinom iskusnijih igrača. Ponovo će u postavi imati 4-5 bonusa koji su pokazali da su budućnost kluba.

Jedinstvo se porazima oprašta od Srpske lige i šteta je što se jedna turbulentna sezona, začinjenu usponima i padovima, smenama trenera, tako završava. Izgubili su ključnu utakmicu u Pazovi od konkurenta iz Bečeja i ni teorija ih ne drži u igri. Iskusni trener Kljajić nije imao vremena i prostora da nešto konkretnije promeni u limitiranoj ekipi. U Pazovu dolazi Borac osokoljen pobedom nad Kabelom i sa 37 bodova u poziciji je da sam odlučuje. Domaćin ima skroman učinak na svom terenu, gosti su van Šajkaša neuspešni (četri poraza).

Utakmicu od krucijarne važnosti odigraće Bečej 1918 i Hajduk 1912. Bečejci su u neuporedivo boljem položaju posle pobede u Pazovi, imaju četri boda više od gosta, prvog ispod crte. Hajduk je porazom u Kuli od Omladinca nazadovao i sagoreli su u nastojanjima da nastave uspešnu seriju. Borba za opstanak, pored fizičkih i tehničkih predispozicija, traži psihološku stabilnost. Koja ekipa bude bolje odgovorila na izazove, sačuvala mirnoću, ispoljila više strpljenjai i manje grešila, bliža je uspehu.

1. maj jedva čeka da okonča neuspešnu sezonu i rastanak od Srpske lige. Zaređali su sa porazima u ekipi ništa ne štima, jednostvano su se koncepcijski raspali i ništa ne može da ih pokrene. U lokalnom derbiju nisu imali igrača za klupu, primili su pola tuceta golova i u duelu sa OFK Kikindom ulaze kao autsajderi. Gosti su odigrali banatski derbi bez golova, pun uzbuđenja, više od sat vremena igrali su bez isključenog Beljića i uspeli da odole ambicioznim gostima.

Radničkom kao da je ponestalo "džebane" u poslednje vreme, rezultati su slabiji (tri kola-dva boda) i nalaze se u grupi timova od petog do osmog mesta. U Kikindi su 66 minuta imali igrača više i nadmoćnost nisu pretočili u pobedu, u 84. minutu ostali su bez isključenog Mitrovića. Pored Skrobare su uspešni i zahvaljujući tome u nastavku sezone su drugi po učinku. Podunavac je neočekivano izgubio od poslednje OFK Bačke. Epilog svega je iznenadna smena trenera Dragana Stevanovića. Zaista nekorektan postupak uprave kluba da treneru uruči otkaz na kraju prvenstva i na taj način smišljeno umanji dosadašnje rezultate i izboren opstanak.

OFK Bačka se odavno oprostila od društva srpskoligaša, ali su rešili da što skuplje prodaju kožu. Hoće da igraju, imaju takmičarskog žara, sačuvali su koheziju tima i organizaciju rada. Nakon četiri kola priredili su neprijatno iznenađenje domaćinu u Belegišu, što je izazvalo velike lomove i odlazak trenera Stevanovića. U Bačku Palanku dolazi mlad i poletan sastav Dinama 1945, neugodan za svakog imaju pozitivan bilans u drugom delu sezone. Poseban pik imaju na ekipe koje se bore za opstanak i oštricu Pančevaca ostila je Tisa.

Za Tisu je meč sa Kabelom od životne važnosti, vezali su dva poraza u nevreme i na mestu su koje vodi u niži rang. Pokazalo se da imaju skroman kvalitet i novi-stari trener Bulatović je izvukao maksimum i sada plaćaju danak lošijoj selekciji... Kabel ne haje za probleme i delikatan položaj rivala, mlad sastav će odigrati nadahnuto, rasterećen pokušati da poprave loš bilans van Štranda.


Borac (Š) 0 : 0 Tisa
Kabel 2 : 2 OFK Bačka
Dinamo 1945 1 : 2 Radnički (Z)
Podunavac 8 : 1 1. Maj Ruma
OFK Kikinda 1 : 1 Železničar (I)
GFK Sloven 2 : 0 Omladinac
Naftagas 2 : 2 Bečej 1918
Hajduk 1912 1 : 3 Jedinstvo (SP)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar (I) 30 17 9 4 60
2 GFK Sloven 30 18 4 8 58
3 Radnički (Z) 30 13 9 8 48
4 Dinamo 1945 30 14 5 11 47
5 OFK Kikinda 30 12 10 8 46
6 Naftagas 30 13 6 11 45
7 Omladinac 30 13 6 11 45
8 Kabel 30 11 11 8 44
9 Podunavac 30 10 11 9 41
10 Bečej 1918 30 12 4 14 40
11 Borac (Š) 30 11 6 13 39
12 Tisa 30 11 3 16 36
13 Jedinstvo (SP) 30 8 10 12 34
14 Hajduk 1912 30 8 8 14 32
15 1. Maj Ruma 30 6 7 17 25
16 OFK Bačka 30 5 7 18 22