XS
SM
MD
LG

"Gumari" pišu novu recku, Piroćanci traže revanš za poraz od Jedinstva 1936, Jagodinci nizvodno od hidroelektrane

Na srpskoligaškom Istoku prve tri ekipe uknjižele su pobede i potvrdile sadašnje pozicije. Gornjem domu treba pridodati niške "orlove" koji su remizirali pored Timoka i SFS Borac, sa najubedljijom pobedom u Žitorađi. Jagodinci su u zaustavnom vremenu savladali čvrste Svilančane, Мeševo je u turbulentnom meču slavilo u Prahovu, Piroćanci su bili sigurni u okršaju sa Kladovčanima, a "gumari" nastavljaju nezabeleženi niz od 17 pobeda. Za razliku od vrha, ekipe sa začelja su poražene i dodatno zakomplikovale položaj na tabeli. Timočaninu i Pčinji remi kod kuće ne donosi olakšanje i bez tri boda ne mogu računati na beg iz opasne zone. Najefikasnija od četiri grupe srpskih liga opravdala je epitet i strelaci su postigli 24 gola (tri po meču).

Istok se ugledao na Beograd i Trayal će u petak dočekati Pčinju. Osim nove pobede Kruševljana, svaki drugi rezultat bio bi ravan senzaciji. Domaćin nezadrživo juriša ka ligaškom rekordu, a ekipa iz Trgovišta bodove spasa mora potražiti u okršaju sa ekipama približnog kvaliteta.

Dan kasnije u Meševu snage će odmeriti visokopozicionirani domaćin i ugrožena Vlasina. Meševo je dobilo fudbalski rat u Prahovu i u meč ulaze kao blagi favoriti. Vlasina je dosta menjala, vratila trenera Nikolića i u novom sistemu igre traže šansu da isplivaju iz dosta teške situacije. Biće pod velikim pritiskom i svaka utakmica je kvalifikaciona, ako ne budu rizikovali teško će dolaziti do bodova.

Jedinstvo 1936 vežu lepe uspomene sa Nišave, sada će biti u prilici da ugoste kvalitetne Piroćance. Izgubili su od imenjaka u Paraćinu, poraz je diskutabilan i, najblaže rečeno, sumnjiv. U prethodnoj najvi nisam dao pravu sliku stanja u redovima Radničkog. Zimus su ostali bez pet bitnih igrača i zbog povreda su van pogona kapiten Mančić i Petrov. Nema sumnj da će trener Lazarević sastaviti dobitnu kombinaciju, i nastaviti sa uspešnim igrama na strani.

Pored tvrđave Fetislam Đerdap će ugostiti GFK Jagodinu, u susretu gde su domaćinu bodovi od životnog značaja. Imaju polovičan učinak u dva kola i mladi Jagodinci biće veliki izazov. Gosti su u pomoravskom derbiju do tri boda došli u poslednjim trenucima meča sa Svilajčanima i na kraju nagrađeni za veliko angažovanje i pojačan intezitet u nastavku utakmice. Gosti će pored Dunava biti jači za štopera Nikolića i oporavljenog Bogdanovića, Đorđevića i Milosavljevića. Kladovčani mogu da računaju na Dejana Novčića, i dalje van pogona je povređeni Đukić.

Radnički je u Svilajncu veliki favorit protiv nejake Žitorađe, koja je pre pet dana doživela ubedljiv poraz na svom terenu od čvrstih "staklaraca". Igrači trenera Terzića baš nemaju sreće i u ravnopravnoj igri, u Jagodini, poraženi su u nadoknadi vremena i sa tri boda pomeriće se ka bezbednoj sredini. Imaju kvalitetan sastav, spreman za znatno više domete od 11. mesta.

OFK Sinđelić je uzeo četiri boda iz dva duela i zadržao visoke pozicije. Odigrali su u Knjaževcu mudro i u nastavku utakmice uspeli da anuliraju prednost domaćina i pokažu da dosadašnji rezultati nisu slučajnost. Ugostiće Dunav i rasterećeni biće u prilici da prikažu dopadljivu predstavu ukoliko im težak teren bude omogućio. Prahovčani su odigrali dva meča pored Dunava i imaju polovičan učinak, naročito im je teško pao poraz u goleadi od čvrstog sastava Meševa. Biće to okršaj jednog od najboljih domaćina i neubedljivog gosta.

U nedelju se igraju dve preostale utakmice, u Popovcu i Paraćinu.

Podmlađena Budućnost je uzela dva boda u mečevima sa ekipama sa jugoistoka. Dolazi Jedinstvo iz Paraćina sa kojim se nalaze na deobi devetog i desetog mesta (21 bod). Za domaćina je važno da dođe do prve prolećne pobede pred seriju teških mečeva. Gosti su dobili u Paraćinu imenjaka iz Kruševca u ne baš "čistom" meču. Naime, na društvenim mrežama se deli snimak sa spornim detaljima sa ovog meča. Ništa ne prejudiciramo, ali se ne možemo oteti utisku da tu nešto "miriše" i podseća na neke utakmice odigrane tokom jeseni.

SFS Borac ima maksimalni učinak u dva kola (bez primljenog gola). Ubedljivo su porazili poslednju Žitorađu u gostima i potvrdili da trener Rajčić ima na raspolaganju kvalitetan sastav, sa znalcima kao što su Zlatković, Conić i Simić, koji kreiraju igru i čine ga kompaktnim i tako ubedljivim. Knjaževčani su bili u kadrovskim problemima i u meču sa "orlovima" mogli su više od skromnog remija. Bili su bolji u prvom poluvremenu, poveli i trebalo je da obezbede pobedu, ali su greškama u nastavku ostali bez celog plena. U tim se vraća kapiten Stojanović i Jović, a izostaje Tomić.


Đerdap : Meševo
Radnički (S) 0 : 1 Jedinstvo 1936
SFS Borac : Budućnost (P)
OFK Sinđelić 1 : 2 Trayal
Dunav 0 : 2 Vlasina
Pčinja 4 : 0 Timočanin
Žitorađa : Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 3 : 0 Radnički (P)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 25 25 0 0 75
2 Meševo 24 13 4 7 43
3 OFK Sinđelić 25 13 4 8 43
4 Jedinstvo 1936 25 12 5 8 41
5 Radnički (P) 25 13 1 11 40
6 GFK Jagodina 25 11 5 9 38
7 SFS Borac 24 12 2 10 38
8 Radnički (S) 25 11 3 11 36
9 Dunav 25 10 2 13 32
10 Budućnost (P) 24 8 7 9 31
11 Jedinstvo (P) 24 9 4 11 31
12 Vlasina 25 8 6 11 30
13 Đerdap 24 9 3 12 30
14 Pčinja 25 9 1 15 28
15 Timočanin (-5) 25 5 3 17 13
16 Žitorađa 24 3 2 19 11