XS
SM
MD
LG

"Crveni" priželjkuju prvu prolećnu "trojku" u gostima

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Otvorili su fudbaleri Radničkog 1923 prolećni deo sezone u Mozzart Bet Superligi sa dve uzastopne pobede na svom "Čika Dači", a sada će pokušati da dođu i do prvog prolećnog trijumfa u gostima. Kragujevčani ovog vikenda odlaze put Ivanjice, gde ih u nedelju od 14 časova očekuje duel 22. kola Mozzart Bet Superlige protiv uvek nepredvidive ekipe Javor Matisa, kojoj u poslednje vreme ne cvetaju ruže u domaćem prvenstvu.

Dve pobede na startu prolećnog dela prvenstva podgrejale su atmosferu u taboru „crvenih“ i podigle entuzijazam kod izabranika trenera Feđe Dudića, koji sa mnogo više elana izvršavaju svoje obaveze na treninzima.

- Sigurno da je atmosfera u svlačionici nakon ove dve pobede na jednom jako visokom nivou. Jednostavno, kada se pobeđuje, onda se i trenažni proces odvija bolje, igrači su motivisaniji za rad, pa je samim tim i lakše pripremati svaku narednu utakmicu – otkriva šef struke „crvenih“.

U dobrom raspoloženju i sa viškom optimizma Kragujevčani iščekuju svoje prvo prolećno gostovanje u Ivanjici, gde će pokušati da zabeleže svoj prvi trijumf na strani još od početka novembra, kada su slavili protiv Spartaka u Subotici.

To što će naspram sebe imati rivala koji je spojio pet uzastopnih neuspeha u prvenstvu ne predstavlja olakšavajuću okolnost za Dudićeve izabranike. Naprotiv, Ivanjičani su trenutno u situaciji da su im bodovi potrebni kao hleb nasušni kako bi skrenuli sa pogrešnog kursa i promolili glavu iz opasne zone.

Uz sve to, Javor slovi za domaćinsku ekipu, koja teško prepušta protivnicima bodove na svom terenu. Tome u prilog govori i podatak da je tim iz Ivanjice od ukupno 21 boda koliko je inkasirao u dosadašnjem delu prvenstva, čak 16 osvojio na svom bunjištu.

- Javor je jedna ekipa na domaćem terenu, a potpuno druga ekipa na strani. Definitivno imaju tu neku prednost kada igraju kod kuće, osećaju se komotnije, dobro poznaju specifičnosti tog terena i ova prilagođenost im omogućuje da uspešno kompezuju neki nedostatak kvaliteta u odnosu na druge timove. Sigurno nam neće biti nimalo lako da dođemo do bodova, naročito ako se ima u vidu da će ekipa Javora zbog trenutnog položaja na tabeli biti silno motivisana. Ipak, taj rezultatski pritisak neretko može da bude mač sa dve oštrice i zna da „pojede“ igrače, što ćemo mi svakako gledati da iskoristimo u našu korist – konstatuje Dudić.

Strateg Kragujevčana se potom osvrnuo i na individualne kvalitete igrača Javora, istakavši u prvi plan mladog Radivoja Bosića, koga vidi kao najveću pretnju po svoj tim.

- Javor ima par izuzetno kvalitetnih pojedinaca u svojim redovima. Tu pre svega mislim na mladog Bosića, koji je po meni jedan jako dobar igrač koji je u stanju da pravi razliku na terenu, posebno u situacijama „jedan na jedan“. Takođe, novi napadač Stjuart izgleda prilično dobro i ima ozbiljan fudbalski pedigre, s obzirom da je prethodno igrao u Seriji A. Moraćemo da obratimo pažnju i na prekid, budući da ekipa Javora ima dosta visokih igrača, koji mogu da nam naprave problem u tom segmentu igre – upozorava Dudić.

Šef struke „crvenih“ najavljuje i određene taktičke promene u odnosu na prethodnu utakmicu sa Vojvodinom, što naravno ne znači da će Kragujevčani odstupiti od već svog prepoznatljivog ofanzivnog stila igre, koji ih je uostalom i doveo u gornji deo tabele.

- Verovatno ćemo zbog specifičnosti terena, ali i samog protivnika, biti primorani da načinimo određene taktičke korekcije u odnosu na prošlu utakmicu sa Vojvodinom. To naravno ne remeti naše pobedničke ambicije u ovoj utakmici. Nastojaćemo da nametnemo naš način igre i da na taj način pokušamo da dođemo do željenih bodova. S obzirom da Ivanjica nije previše udaljena od Kragujevca, očekujem i značajnu podršku naših navijača, a mi ćemo se učiniti sve što je u našoj moći da ih ne razočaramo i da osvajanjem nova tri boda produžimo ovaj niz dobrih rezultata – poručuje Dudić.

Izvesno je da u Ivanjici među stativima neće biti prvog čuvara mreže Stojana Lekovića, koji je sakupio četiri javne opomene, a upitan je i nastup još uvek „rovitog“ Nemanje Tomića. U stroj se vraća mladi defanzivac Bojan Adžić, koji je zbog lakše povrede propustio prethodni duel sa Vojvodinom, a po prvi put će za mesto u timu konkurisati dvojica nojvalija, Marko Mihojević i Kolumbijac Dilan Ortiz, za koga Dudić veruje da bi mogao da bude od koristi ekipi u samom finišu prvenstvene trke.

- Što se tiče Ortiza, ovako na prvu loptu deluje da će nam poslužiti u nastavku prvenstva. Pozitivna stvar je što je došao u korektnom fizičkom stanju, što svakako smanjuje taj neki period adaptacije. Nadamo se da će predstojavljati dostojnu zamenu za Činedua i da će pružiti određeni doprinos ekipi. Ne treba zaboraviti da na toj poziciji imamo i Pavla Ivelju koji radi jako dobro na treninzima, tako da će njih dvojica ravnopravno konkurisati za mesto centralnog napadača – otkriva kormilar kragujevačkog superligaša.

Direktan prenos utakmice je Arena Sport 5 kanalu, dok će Televizija Kragujevac emitovati odloženi snimak susreta.


Vojvodina 3 : 2 TSC
Čukarički 3 : 2 Partizan
Novi Pazar 2 : 2 Radnički (N)
Voždovac 1 : 2 Radnički 1923
Spartak ŽK 1 : 0 Javor Matis
Mladost (L) 1 : 2 IMT
Napredak 0 : 2 Radnik
Crvena zvezda 3 : 0 Železničar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 2 3 77
2 Partizan 30 22 4 4 70
3 TSC 30 17 9 4 60
4 Vojvodina 30 14 8 8 50
5 Radnički 1923 30 16 2 12 50
6 Čukarički 30 13 9 8 48
7 Mladost (L) 30 11 7 12 40
8 Napredak 30 11 6 13 39
9 Novi Pazar 30 10 6 14 36
10 Spartak ŽK 30 10 4 16 34
11 Radnički (N) 30 9 6 15 33
12 IMT 30 9 5 16 32
13 Javor Matis 30 9 4 17 31
14 Voždovac 30 7 9 14 30
15 Železničar 30 7 5 18 26
16 Radnik 30 3 8 19 17