XS
SM
MD
LG

Trijumf mladih Grkinja

Selekcija Srbije 2010. sa trenerima osvojila je treće mesti na Memorijalu "Čika Pišta Mesaroš" - foto: V. Jankov   

Legende ne umiru!  Potvrda ove istine dobila se u Bečeju, gde je ženka ekipa prvoligaša sa Tise od lane počela da organizuje memorijalni turnir "Čika Pišta Mesarioš" na kom su učestvovale devojčice uzrasta 2009. 2010 i mlađe.

-To je i razumljivo, jer je "Pišta bači" posle igračke karjere kao trener najviše voleo da radi sa devojčicama, a sada mu se odužujemo na adekvatan način. Ove godine je učešće uzelo osam ekipa iz četiri zemlje, iz Grčke dve ekipe Panionisa, iz Mađarake Dunajujvaroš i Senteš, Španije Medterani i Terasa i dve selekcije Srbije. Iako je reč o mladim igračicama, viđen je kvalitetan, a namomente i izuzetno uzbudljiv vaterpolo. Sada je već izvesno da će Memorijal biti tradicionaln i igraće se u vremnu zimaskog školskog raspusta između Nove godne i Božića, rekla nam je u ime organizatora selektorka reprezentacije Srbije i jedna od svojevremeno  „Čika Pištinih“ učenica Danijela Tot, sada Ćuk.

Na lanjskom „prvencu“ trijumfovala je španska ekipa St. Andreu, a na ovogodišnjem grčka ekipa Panionis 2010. godište. Grkinje su pobedile Dunajujvaroš u zanimjivom finalu rezultatom 9:7. U borbi za treće mesto selekcija Srbije 2010. je porazila Panionos 2009 sa 14:6, pa su igračicama pripale bronzane medalje, a kapiten Maša Ćukje iz ruku Ištvana Mesaroša mlađeg, koji je krajem prošlog i početkom ovog veka bio član „drim tima“ sa Tise sa osvojenih šest duplih kruna u domaćem vatrpolu, te epitetom vicešampiona   (1999.) i šampiona Evrope (2000.).

Peto mesto osvojila je mađarska ekipa Senteš, jer je u odlučujućoj utakmici pobedila Mediterani sa 11:5, a sedmo mesto pripalo je španskoj ekipi Terasa, koja je pobedila selekciju Srbija 2009. rezultatom 15:2.

Za najbolju igračicu trodnevnog turnira u bazenu kraj Tise izabrana je članica pobedničke ekipe Androkina Karagani, priznanje za najsigurnijeg golmana pripalo je članici drugoplasiranog Dunajujvroša Loli  Balog, a najefikasnija sa 23 postignuta gola bila je Maša Ćuk. To je bio i očekivano, jer je ova talentovana igračica, što je kuriozitrt turnira, igrala duplo više utakmica od ostalih učesnica turnira. Naime, Maša Ćuk i bila kapiten selekcije Sebije 2010. godište, a nosila je i kapicu mađarske ekipe Dunajujvaroš, čiji je, zajedno sa seatrom Elenom, član od avgusta meseca prošle godine.

V.Jankov