XS
SM
MD
LG

Radnički 1923 "petardom" eliminisao Smederevce i rezervisao mesto u četvrtfinalu Kupa Srbije

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Fudbaleri Radničkog 1923 opravdali su ulogu favorita u utakmici osmine finala Kupa Srbije protiv ekipe Smedereva 1924 i ubedljivim trijumfom rezervisali mesto među osam najboljih ekipa u najbrojnijem domaćem takmičenju - 5:0 (1:0). Nakon minimalnog vođstva posle prvih 45 minuta, “crveni” su se raspucali u nastavku susreta, a epilog svega su još četiri lopte u mreži nemoćnih Smederevaca, koji su bukvalno predstavljali topovsko meso za Dudićevu “kaznenu ekspedciju” koja je ovim trijumfom zalečila rane nakon dva uzastopna prvenstvena neuspeha.

Znali su Kragujevčani da im je današnji duel sa Smederevcima idealna prilika da poprave utisak kod svojih simpatizera posle dva teška poraza u prvenstvu, ali i da podignu sebi moral pred završne izazove u jesenjem delu sezone.

Svestan važnosti današnje utakmice, strateg “crvenih” Feđa Dudić nije želeo da previše eksperimentiše sa sastavom, mada se istina odlučio da odmori nekolicinu standardnih prvotimaca, poput Miloša Ristića, Kilijana Bevisa i Ljubiše Pecelja, koji su meč počeli na klupi za rezervne igrače, dok Milutin Vidosavljević i Nigerijac Entoni Izučukvu nisu čak bili ni u protokolu za današnju utakmicu. I trener gostiju Saša Mićović je odlučio da malo “promeša karte”, očigledno želeći da sačuva deo snaga za predstojeću utakmicu sa užičkom Slobodom.

Nažalost, loši vremenski uslovi i kiša koja se tokom trajanja utakmice pretvorila u sneg uticali su na to da susret starih rivala isprati tek negde oko 200 gledalaca, mahom najvatrenijih pristalica oba kluba, koji su se tokom čitave utakmice prozivali i natpevavali, podsetivši tako na neka stara dobra vremena kada je međusobne okršaje ova dva tima pratilo i po 20-25 000 ljudi.

Mada su fudbaleri Radničkog 1923 od samog starta zagospodarali danas prilično raskvašenim terenom stadiona “Čika Dača”, prvu ozbiljniju priliku propustili su gosti. Lopta je posle ne baš sjajne intervencije Bojana Adžića došla do mladog Stefana Pirgića, ali je Leković bio na visini zadatka.

Samo par minuta kasnije jedanaesterac za domaće, prvi od ukupno dva na današnjoj utakmici. Radić je unutar peterca odgurnuo Vidakova, nakon čega je sudija Predrag Janjuš bez previše oklevanja pokazao “na kreč”. Međutim, udarac Salija Vižđija sa jednaest metara “pročitao” je čuvar mreže Smederevaca Strahinja Jović.

Jović je dobro reagovao i par minuta kasnije, kada je zaustavio prilično nezgodan udarac Stefana Čolovića. Potom je i Aleksić gađao sa ivice šesnaesterca, ali iznad prečke.

Odbrana Smedereva konačno je kapitulirala u 18. minutu. Odličan centaršut mladog Aleksića sa roglja kaznenog prostora u pogodak je pretvorio Milan Vidakov, koji se vešto snašao u protivničkom petercu i glavom poslao loptu iza Jovićevih leđa.

Danas veoma zapaženi Aleksić je u 25. minutu ponovo pokušao da iznenadi Jovića oštrim prizmenim udarcem sa distance, ali je čuvar mreže Smedereva još jednom demonstrirao svoje golmanske kvalitete. Do odlaska na odmor beležimo još jedan solidan pokušaja kapitena “crvenih” Miloša Vidovića, koji je šutirao pravo u Jovića.

Samo par sekundi nakon što je sudija Janjuš označio početak drugog poluvremena, Kragujevčani dupliraju prednost. Čolović je velemajstorski proigrao Aleksića, koji svoju odličnu partiju na današnjoj utakmici kruniše pogotkom.

Najlepši momenat utakmice viđen je u 53. minutu, a kreirali su ga dvostruki asistent Milan Aleksić i iskusni defanzivac Branislav Milošević, koji je dobro nabačenu loptu od strane pomenutog Aleksića neodbranjivim volej udarcem poslao u mrežu pored nemoćnog Jovića, koji je pokušajem parade samo ulepšao ovaj pogodak.

I nakon tri postignuta pogotka Kragujevčani nisu stali, već su do kraja utakmice još dva puta uspeli da zatresu mrežu nemoćnih Smederevaca, koji na kraju mogu biti srećni što su izbegli još veću rezultatsku katastrofu. Najpre je Nemanja Tomić u 80. minutu uspešno realizovao drugi kazneni udarac za kragujevački tim na današnjem susretu, da bi se samo dva minuta kasnije u listu strelaca upisao i mladi desni bek Bojan Adžić, koji je predivnim pogotkom zaključio goleadu čete trenera Feđe Dudića.

Fudbaleri Radničkog 1923 će tako posle više od dve decenije ponovo igrati u četvrtfinalu najmasovnijeg domaćeg takmičenja. Poslednji put im je to pošlo za rukom u sezoni 2001/02, kada ih je na putu ka polufinalu zaustavila novosadska Vojvodina, koja je slavila na “Čika Dači” sa minimalnih 1:0.

Nakon uspešne epizode u Kupu Srbije, Kragujevčane već za vikend očekuje povratak prvenstvenim obavezama i duel sa aktuelnim vicešampionom države, ekipom TSC-a, u subotu od 13 časova na stadionu “Čika Dača”.

RADNIČKI 1923 - SMEDEREVO 1924 5:0 (1:0)

KRAGUJEVAC- Stadion:
“Čika Dača”. Gledalaca: 200. Sudija: Predrag Janjuš (Pančevo). Pomoćnici: Bojan Tomović (Pančevo), Goran Šain (Vršac). Strelci: Vidakov u 18, Aleksić u 46, Milošević u 53, Tomić iz jedanaesterca u 80. i Adžić u 82. minutu. Žuti kartoni: Đurić, Vižđi, Milošević, Adžić (Radnički 1923), Radić, Luković (Smederevo 1924).

RADNIČKI 1923: Leković, Adžić, Simović (od 68. U. Vidović), Mitrović, Milošević, M. Vidović, Vižđi, Čolović (od 68. Tomić), Aleksić (od 58. Ristić), Đurić (od 58. Bevis), Vidakov (od 58. Čiinedu). Trener: Feđa Dudić.

SMEDEREVO 1924: Jović, Marković (od 58. A. Jovanović), Luković, Radić, Ćorković, Ožegović (od 6. Kostić), Ilić, Bojić (od 58. N. Jovanović), Ristić (od 46. Stevanović), Pirgić (od 75. Ivić), Dragutinović. Trener: Saša Mićović