XS
SM
MD
LG

Dva derbija u Inđiji i Novim Banovcima, Kabel na "Vavi" traži priključak sa vodećima, mogu li Bečejci zaustaviti strmoglavi pad?

U Srpskoj ligi, Vojvodina, kao u Prvoj ligi, tabela kao da je preslikana. Novajlije vode glavnu reč, a dojučerašnji članovi višeg ranga tavore na dnu. Sloven, Železničar i OFK Kikinda su poređani ovim redom i poslednje kolo daće odgovr o konačnom poretku na kraju jeseni. Rumljani su u derbiju, posle preokreta, u nadoknadi dobili Želju, Omladinac je porazom u Elemiru prekinuo niz od četiri pobede, Kikinđani su torpedovali nejake prvomajce. Kabel je očekivano savladao Borac, Kuljani su naneli peti vezani poraz Bečejcima, Pančevci su dobili poslednje Palančane, Podunavac, osim remija, nije zaboravio da pobeđuje. U prethodnom kolu desio se redak presedan i domaćini su imali maksimalan učinak od osam pobeda.

Poslednje 15. kolo obeležiće dva derbija na lošim terenima u Inđiji i Banovcima.

Železničar će u subotu ugostiti OFK Kikindu i u slučaju pobede i kiksa lidera mogu lako do jesenjeg naslova. Poraženi su u derbiju posle punih 11 utakmica, imali su vođstvo, šanse i bili kažnjeni, drugi put u zaustavnom vremenu. Kikinđani su deklasirali nejaki 1. maj i uhvatili priključak sa vodećima i nalaze se na deobi trećeg i četvrtog mesta sa Kabelom. Efikasan navalni red i čvrst defanzivni blok, obeležja su tima trenera Šponje, koji ima velikog udela u dobrim rezultatima.

OFK Bačka predstavlja najveće razočarenje, poslednje mesto, osmi poraz u Pančevu, najmanje datih i najviše primljenih golova potvrda su izrečenog. U prethodnih mesec dana četiri puta su izlazili na teren i osvojili mizeran bod. Nemaju loš tim, menjali su trenera i nije jasno da tako dugo tavore na dnu. Pored Dunava dolazi Kabel, jedan od pretendenata za najviši plasman. Novosađani su vezali dve pobede i drže priključak sa vodećima. Nadigrali su Tisu u svim elementima igre i u prvom poluvremenu stvorili bar 6-7 izglednih prilika. Ako nastupe motivisano, sa velikom potrošnjom energije, odigraju direktno i bez oscilacija, niko im se ne može suprostaviti. Gosti retko gube(dva poraza) i protiv demoralisanog domaćina bliži su osvajanju tri boda.

Pored Skrobare dolazi Dinamo. Zrenjanici su porazom u Belegišu prekinuli niz od dve pobede. Treneru Stojanovskom je dobro krenulo i imaju priliku da protiv Dinama 1945 da demonstriraju visok nivo forme i rezultatski se ostvare. Pančevci su vezali drugi trijumf sa OFK Bačkom, nezanimljivi susret obeležio je efektnim makazicama i drugim golom Čizik. Radnički pored Skrobare ima polovičan učinak, gosti su uspešni van Pančeva (10 bodova).

Krizi 1. maja se ne nazire kraj i novi i ubedljivi poraz u Kikindi potkrepljuje tvrdnje. Imaju velikih organizacionih problema i na severoistoku Vojvodine imali su “praznu” klupu. Osmi poraz i najviše primljenih golova poražavajući je bilans i sa čvrstim sastavom Podunavca teško će izaći na kraj. Ekipa iz Belegiša je jedini neporaženi gost, teško daju i primaju golove.

Šta reći o Bečeju 1918, koji nikako da se iskobelja iz serije poraza (pet). U Kuli su posle dužeg vremena zaigrali kompletni i opet su doživeli neuspeh. Planirali su da sa zonašem Soluncem u kupu provere igrače sa manjom minutažom, ali su gosti već posle 15 minuta ostali sa malim brojem igrača i susret je prekinut. U Kuli su parirali domaćinu u prvom poluvremenu i nakon 360 minuta dali gol za izjednačenje (strelac Živkov nakon pet utakmica). Za rivala će imati Naftagas, koji je lako dobio i zaustavio, bar na trenutak, zahuktale Banovčane. Priorite im je da se odbrane, brzo sprovedu kontre i po pravilu svaku grešku rivala kažnjavaju golom.

Jedinstvo igra na najgorem terenu u ligi, neshvatljiv podatak ako se zna da FSS u neposrednoj blizini ima nekoliko vrhunski pripremljenih terena. Nalaze se u dosta složenoj sitauciji posle poraza u Šajkašu i na svojoj blatuši su neuspešni (pet bodova). Mnogo su dobili povratkom najboljeg igrača Milenkovića sa Islanda. Ugostiće promenljive Kuljane, koji su nakon pet kola dočekali pobedu u odmeravanju snaga sa posrnulim Bečejcima. Imaju školovan tim, sastavljen od nekadašnjih superligaških igrača, koji znaju da se nadigravaju, ali nikao da isplivaju iz rezultatske krize. Imaju mali roster, upali su u kontra ritam i poslednja pobeda može biti stimulans za gostovanje u Pazovi. Krneta i Savković su povređeni postoje šanse da bar jedan zaigra.

Nedelja je rezervisana za duele u Adorjanu i Novim Banovcima.

Derbi se igra u prepodnevnom terminu i ulog je veliki za Omladinac i vodeći Sloven. Domačin je ubedljivim porazom prekinuo niz od četiri pobede. Trener Kljajić ne brine mnogo visok poraz i okrenut je narednom rivalu. Očekuje da momci dodaju pun gas, zaigraju ozbiljno, agresivno, uz ogromnu energiju i voljni momnat, veruje da mogu doći do uspeha. Sloven je slavio u derbiju zahvaljujući velikom znalcu Brani Iliću, strelcu izjednačujućeg gola i asistentu za veliki preokret. Dve izmene u nastavku urodile su plodom i pored 3-4 velike prilike u zaustavnom vremenu Ilićev centaršut Savinović je pretvorio u gol. O domaćinu znaju sve i poraz u Elemiru neće ih zavarati, jer su nastupili sa pet bonusa, čuvajući adute za sremski derbi.

Dva neuspešna srpskoligaša Tisa i Borac ukrstiće koplja u Adorjanu. Domaćin je u crnoj seriji od pet poraza, poslednji na Štrandu potvrda je velike krize i gubitka samopouzdanja. Nisu puno menjali, imaju zvučna imena predvođena Kostićem, ali na terenu se ne mogu prepoznati. Borac, naredni rival, je na krilima kapitena Grgića, jednog od najboljih igrača lige, savladao Jedinstvo. Imaju kvalitet i takoreći isti tim u odnosu na prošlu sezonu i nije jasno da su tako slabo odigrali prvi deo sezone.


Omladinac : Borac (Š)
Železničar (I) 3 : 2 Bečej 1918
1. Maj Ruma 0 : 3 Jedinstvo (SP)
Radnički (Z) 1 : 0 Hajduk 1912
OFK Bačka 0 : 0 Naftagas
Tisa : GFK Sloven
Kabel : OFK Kikinda
Dinamo 1945 : Podunavac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar (I) 25 16 6 3 54
2 GFK Sloven 24 15 3 6 48
3 Radnički (Z) 25 11 7 7 40
4 OFK Kikinda 24 10 8 6 38
5 Naftagas 25 11 4 10 37
6 Kabel 24 9 9 6 36
7 Dinamo 1945 24 10 5 9 35
8 Omladinac 24 10 5 9 35
9 Podunavac 24 7 11 6 32
10 Borac (Š) 24 9 4 11 31
11 Jedinstvo (SP) 25 7 8 10 29
12 Bečej 1918 25 9 2 14 29
13 Tisa 24 9 1 14 28
14 Hajduk 1912 25 6 8 11 26
15 1. Maj Ruma 25 6 7 12 25
16 OFK Bačka 25 4 6 15 18