XS
SM
MD
LG
15.11.2023 Dragan Stojić

Uoči susreta sa Belgijom, sećamo se pobede nad Grcima pre 28 godina

Uvek smo bili kontraši, pa ni sport nije izuzetak. Umesto Ahilove pete, kao sav normalan svet, mi smo imali Ahilovo srce, koje je na tlu Grčke 1995. godine neprestano kucalo u pobedničkom ritmu.

Prvo su košarkaši zaseli na Olimp "starog kontinenta", pratili su ih odbojkaši, doduše s nešto nižim pulsom, pa su kući doneli evropsku "bronzu", a poslednji stih naše Ilijade ispisali su fudbaleri. Priznajem, onaj koji se brzo zaboravi, ali ostaje trajno zabeležen.

Došli smo u goste, a pokazali manire negostoljubivog domaćina. Fudbal je to, između brata i Bruta razlika je u prepolovljenoj vlasi stogodišnjaka.

A, Saša Ćurčić u to vreme mladić u najboljim godinama. I za ženidbu i za fudbal. Malo više za ovo drugo.

U prvih 45 minuta najviše su se naradili časovnici - interni, na ruci sudije Ormandžijeva i javni - vidljiv na semaforu. Toliko je uzbuđenja viđeno u igri. Tek u završnom poluvremenu se neko setio da je u pitanju fudbalski susret, a tako nešto bez pogodaka liči na udvarača s buketom bajatih piroški u ruci.

Đani je, ipak, pravi džentlmen, pa je u 55. minutu vodeći dobijenu loptu nekoliko metara unapred odmerio onako kako je Versaći radio sa odelima, uputivši sa 17-18 metara neodbranjivi udarac u gornji desni ugao za radost gostujućeg tima - 0:1.

Povratnik u izabrani tim SRJ Predrag Mijatović je vodio jato "slepih mševa", ali mu je na krilima ostalo prašine koja ga je sprečila da iskoristi dobru priliku za uvećanje vođstva "plavih", a let na listu strelaca propustili su takođe Dejo Savićević i Savo Milošević.

Vezni red Jugoslovena bez Dragana Stojkovića Piksija znao je da bude "nevezni nered", što se osećalo i na ovom meču, mada u pobedu nije sumnjao. Niko ko je čuo za Sava Miloševića. Može jednom da promaši, dvaput da ne iskoristi šansu, međutim, treći put uvek on pomaže. Isto kao i Bog.

Dejan Petković je centrirao sleva, a ko bi se usudio da upropasti ono što spremi Rambo? Svestan te činjenice Milošević je glavom iz blizine "upucao" mrežu za sigurnu pobedu naših ljubimaca - 0:2 i kraj borbe kad joj vreme nije.

Otišli smo u goste praznih šaka, vratili se punih. Kad znamo.

Autor: Dragan Stojić