XS
SM
MD
LG

Derbi se igra na Štrandu, dolaze silni Rumljani, Želja prekida seriju Banovčana, može li Branko Savić da pokrene Zrenjanince?

Posle polovine jeseni u Vojvodini kolo vode novajlije Sloven i Železničar. Rumljani su u derbiju dobili Pančevce a ekipa iz Inđije slavila je u Šajkašu. Tisa se izdigla i pobedom u Kuli vratila u vrh, Bečej 1918 je upisao drugi trijumf protiv Zrenjaninaca. Omladinac pod vođstvom trenera Kljajića ostvario je i četvrtu pobedu u nizu, Naftagas je naneo ubedljiv poraz jednom od pretendenata za naslov - Kabelu, bez golova je bilo u Staroj Pazovi i Kikindi. Domaćini su slavili na četiri utakmice, gosti na dva, strelci se nisu proslavili, na tri meča postignuto je 11 golova, na ostalih pet-četiri.

Liga je toliko izjednačena da je davati bilo kakve prognoze nezahvalano, posebno se to može reći za parove narednog kola. Da se primetiti da ekipe koje prve steknu prednost najčešće na kraju trijumfuju, tako da je vrlo bitno kako će se rivali otvoriti i ko će prvi da stekne prednost.

Subota je rezervisana za duele u Inđiji, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu i Rumi.

OFK Bačka je angažovala iskusnog trenera Branka Grahovca, donela bod iz Stare Pazove i prekinula niz od tri poraza. I dalje su poslednji na tabeli, bez pobede i za 720 minuta postigli su tek dva gola. Imaju iskusan tim sa igračima poznate reputacije i nije jasno da beleže slabe rezultate. Na Dunav dolaze uzdrmani Kuljani, koji su vezali tri poraza i nalaze se u padu forme. Novi neuspeh doživeli su u odmeravanju snaga sa Tisom, mada su imali inicijativu u nastavku utakmice, ali lopta nije htela u gol.

Na kormilo Zrenjaninaca došao je poznati stručnjak Branko Savić, kome će u radu pomagati Miloš Žeravica. Da li će promena trgnuti ekipu, vratiti je u ritam ostaje da se vidi, ali sva je prilika da će i dalje tavoriti. Jedinstvo je prilika da nešto više urade i prekinu seriju od tri poraza. Ista konstatacija se može izreći za Pazovčane, koji su iz prethodnih pet kola ostvojili mizerna dva boda. Nisu uspeli da savladaju poslednju OFK Bačku i biće u velikim problemima ukoliko nastave da nižu poraze.

Prvomajci predstavljaju pravo osveženje i više puta smo pisali o iznenađujućim rezultatima, s obzirom na okolnosti i velike poteškoće, prvenstveno organizacione i finansijske prirode. Izgubili su u Banovcima i biće izuzetno teško u odmeravanju snaga sa probuđenim Bečejcima (tri pobede). Bečej 1918 je dobio minimalnim rezultatom Radnički, golom najboljeg strelca lige Živkova (sedam golova), ali se povredio talentovani bonus Nonina.

Jedan od derbija igra se u Inđiji, gde se sastaju Železničar i Omladinac. Po mišljenju stručnjaka Želja ima jednu od najboljih ekipa u ligi, igraju čvrsto, tvrdo, na rezultat, potvrda izrečenog je nova pobeda u Šajkašu. Zbog povrede bonusa Milenkovića pola sata, do poluvremena, igrali su sa igračem manje i zahvaljujući umeću golgetera Đokića upisali petu pobedu. Omladinac je u nezadrživoj seriji od četiri pobede ( postigli osam, primili jedan gol). Mlade Rumljane su dobili sigurno i tokom 90 minuta konterolisali situaciju na terenu. Biće na velikom iskušenju i testu u Inđiji za potvrdu dosadašnjih rezultata.

U nedelju se igraju utakmice u Belegišu, Pančevu, Novom Sadu i Adorjanu.

Derbi kola igra se na Štrandu, snage će odmeriti Kabel i vodeći Sloven. Novosađani su doživeli ubedljiv poraz u Elemiru, posle četiri meča, i zaostali u trci za naslov. Nosioci igre su iskusni Novaković, kapiten Petrović i dva napadača Suković i Milisavljević, pored Dunava su ubedljivi i šansu za rehabilitaciju vide u uzimanju skalpa vodećim Rumljanima. Trener Vasiljević je zonski tim uzdigao za kratko vreme do neslućenih visina i učinio ga moćnim i prepoznatljivim da svi zaziru od novajlije. U prethodnom derbiju su dobili mlade Pančevce i vezali treću pobedu. Znaju da odigraju na rezultat, tranziciono su jaki i ambicioznom domaćinu neće biti lako da ih skinu sa trona.

Dinamo 1945 je porazom u Rumi prekinuo uspešnu seriju, ali su i dalje visok na tabeli i meč sa OFK Kikindom, u koji ulaze kao blagi favoriti, prilika je da se vrate na pobednički kolosek. Radi se o najmlađoj ekipi u ligi,dobro vođenoj i skockanoj, sa jasnom vizijom i modelom igre. Kikinđani se polako konsoliduju, odigrali su bez golova sa kvalitetnim gostima iz Belegiša i odlaze pored Tamiša da demonstriraju igre sa starta prvenstva.

Podunavac je favorit protiv anemičnih i neubedljivog rivala iz Šajkaša, koji je u seriji poraza i krizi se ne nazire kraj. Vratili su iskusnog trenera Duška Podgorelca i pitanje je koliko može da postigne u sveopštoj krizi igre i rezultata. Ekipa iz Belegiša igra promenljivo i u prethodna četiri kola osvojili su dva boda, zadnji u Kikindi, mada su lako mogli do sva tri da su bili precizniji i mirniji u završnici. Podunavac bolje igre pruža na gostovanju i prilika je da uknjiže drugu pobedu na svom stadionu.

Tisa se sa dve pobede vratila u vrh tabele i izgleda da je trener Veselinović podesio formu mladom timu i pobeda u komšiluku u Kuli daje za pravo da mogu se uključiti u borbu za sam vrh. U Adorjan dolaze promenljivi Naftaši, ubedljiva pobeda nad Kabelom, jednim od kandidata za osvajanje naslova, model je koji će trener Kandić težiti. Žele da se nadigravaju, popravili su disciplinu u igri i iskusan sastav testiraće mladost domaćina.


Bečej 1918 1 : 0 Borac (Š)
Omladinac 1 : 0 Jedinstvo (SP)
Železničar (I) : Hajduk 1912
1. Maj Ruma 0 : 2 Naftagas
Radnički (Z) 2 : 2 GFK Sloven
OFK Bačka 0 : 1 OFK Kikinda
Tisa : Podunavac
Kabel 4 : 0 Dinamo 1945
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar (I) 26 16 7 3 55
2 GFK Sloven 27 16 4 7 52
3 Naftagas 27 13 4 10 43
4 Kabel 27 11 9 7 42
5 OFK Kikinda 27 11 8 8 41
6 Radnički (Z) 27 11 8 8 41
7 Dinamo 1945 27 12 5 10 41
8 Omladinac 27 11 6 10 39
9 Podunavac 26 8 11 7 35
10 Tisa 26 11 1 14 34
11 Borac (Š) 27 10 4 13 34
12 Bečej 1918 27 10 3 14 33
13 Jedinstvo (SP) 27 7 9 11 30
14 Hajduk 1912 26 7 8 11 29
15 1. Maj Ruma 27 6 7 14 25
16 OFK Bačka 27 4 6 17 18