XS
SM
MD
LG

Dva derbija u Jagodini i Pirotu, "orlove" protiv "staklara" vodi povratnik Dimitrijević, Knjaževčani se nadaju prvoj pobedi

Tрayal i GFK Jagodina sigurno gaze i posle četiri kola imaju maksimalan učinak. Obe utakmice vodećih odigrane u subotu u Kruševcu. Trayal je prema očekivanjima naneo ubedljiv poraz Paraćincima, dok su Jagodinci golom krajem prvog poluvremena rešili meč protiv novajlije Jedinstva 1936. U Popovcu je sve prštalo od golova i na kraju su se radovali Piroćanci, Svilajnčani su osvojili prvi bod, “orlovi” su u Meševu odigrali dramatičan meč i stigli do boda u 96. minutu. Domaćini su slavili na četiri utakmice (gosti na tri), postignuto je 25 golova (tri po meču), zahvaljujući goleadi u Popovcu i Trgovištu. Prvenstvo je tek počelo a uveliko se šuška i pominju neregularnosti, odnosno igranje za famoznih “tri za tri”. Voleli bi da to ostane na “rekla-kazala”, ali gde ima vatre, ima i dima.

Peto kolo obeležiće dva derbija i okršaji ekipa iz gornjeg doma. Osokoljeni Jagodinci dočekuju neugodne Popovčane kao blagi favoriti spremni da nastave seriju. Osokoljeni pobedom u Kruševcu dočekuju uzdrmanon rivala, koji teško gubi i malo prima golova. Domaćin je dobro izbalansirao tim, poseduju individualni kvalitet i za kratko vreme su se definisali kao mlad, agresivan, trkački oblikovan tim, sa defanzivnim i ofanzivnim kvalitetom. Nema sumnje da će trener Boban Stanković uspeti da povrati ekipu, stabilizuje i pronađe recept za napadački orjentisanog lidera.

U Trgovištu sledi odmeravanje snaga Pčinje i Meševa. Domaćin je bio blizu osvajanja boda u Vlasotincu i šansu za popravni vide u duelu sa visokim i snažnim momcima iz kruševačkog predgrađa. Prednost vide u specifičnom terenu, gosti imaju zgusnut raspored i očekuje ih predkolo kupa i utakmica u sredu sa Smederevom 1924. Odigrali su neverovatan meč sa OFK Sinđelićem i još im nije jasno kako su ostali bez tri boda. Vodili su iz sumnjivog jedanaesterca u dubokoj nadoknadi i dozvolili protivniku da u poslednjim sekundama da izjednači.

Od Jedinstva se više očekivalo od dva boda koliko su sakupili. U Kruševcu su ubedljivo poraženi od lidera i mogla je još neka lopta završiti u njihovoj mreži. Trener Pećarina se kratko zadržao u Paraćinu i posle najnovijeg poraza podneo je ostavku. Šansu za prvu pobede vide u duelu sa Vlasinom, koja je teškom mukom slavila protiv Pčinje. Spoj su iskustva i mladosti, vole da napadnu, zanemare odbranu i po pravilu na njihovim utakmicama pada najviše golova.

U Prahovo dolaze neprepoznatljivi Svilajčani, ekipa koja je obeležila prošlu sezonu. Tek su prvi bod osvojili u prošlom kolu u duelu sa takođe bledim Knjaževčanima. Domaćin je izgubio u Paraćinu od “staklara” i nalaze se u sredini tabele sa polovičnim učinkom. Gosti su pokretljivi, vole da napadnu ali se teško brane iz tranzicije (primer utakmica sa GFK Jagodinom).

Od novajlija najviše je pokazao OFK Sinđelić. Odigrali su u Meševu ludu utakmicu, iz sumnjivog penala primili gol u 94. minutu, pokazali karakter, psihičku stabilnost i posle dva ninuta preko Cvetkovića izjednačili. Došlo je do smene na klupi “orlova” i Gavrilovića je nasledio povratnik Zoran Dimitrijević. SFS Borac je sa Gajićem i Simićem neugodan protivnik za svakog. Dugo igraju u neokrnjenom sastavu i pobeda nad Dunavom govori da će u tekućoj sezoni biti u vrhu.

Od Timočanina se više očekivalo od dva osvojena boda (bez pobede). Ceh su platitli zgusnutom rasporedu u kup i prvenstvu. Osloncem na mlade svesno su rizikovali i oscilacije su deo odrastanja. Uzeli su bod na vrućem gostovanju u Svilajcu, od domaćina kome su bodovi neophodni. Ugostiće Đerdap, koji je u prethodnom kolu upisao prvu pobedu nad Žitorađom. Još se traže i period adaptacije se neočekivano odužio.

Žitorađa je uknjižilaa tri poraza i ukoliko žele da opstanu moraju osvajati bodove na svom stadionu. Igrački su tanki, još se traže i tek treba da definišu svoj model igre. Igraju protiv novajlije iz Kruševca, koji je ambiciozno ušao u prvenstvo (pobeda u Pirotu). Nedostatak iskustva i pad koncentracije koštao je poraza od GFK Jagodine. Trener Radivojević kaže da će u nastavku biti još teže protiv starih srpskoligaša, moraju skupiti što više bodova, popraviti efikasnost ukoliko žele da izbegnu borbu za opstanak.

Vodeći “gumari” odlaze u Pirot na noge motivisanom domaćinu, željnom da skine veliki skalp i anulira zaostatak. Radnički je slavio pored niškog aerodroma i revanširali se domaćinu za prethodne poraze. Iskoristili su loš dan Popovčana, poveli sa 1:0, ubrzo stekli prednost od dva gola, pobeda je mogla biti ubedljivija, mada je rival imao svoje prilike i jednu spornu situaciju. Piroćanci će napasti tranziciono i biće teško probiti blok rivala, koji će vrebati priliku da kazni svaki propust. Očekuju se od iskusnog Dimitrova i Ristova golovi I biće to ujedno merilo trenutne vrednosti dva pretendenta za naslov. Kruševljane u sredu očekuje lakši deo posla u predkolu kupa sa zonašem Gracko.


Meševo : Žitorađa
GFK Jagodina 3 : 2 Timočanin
Radnički (P) 0 : 0 Dunav
Jedinstvo (P) 1 : 3 OFK Sinđelić
Pčinja 1 : 3 SFS Borac
Vlasina 0 : 1 Radnički (S)
Trayal 4 : 1 Đerdap
Budućnost (P) : Jedinstvo 1936
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 28 28 0 0 84
2 OFK Sinđelić 28 15 4 9 49
3 Radnički (P) 28 15 2 11 47
4 Meševo (-1) 27 14 4 9 45
5 GFK Jagodina 28 13 5 10 44
6 Jedinstvo 1936 27 13 5 9 44
7 SFS Borac 28 13 3 12 42
8 Đerdap 28 12 3 13 39
9 Jedinstvo (P) 28 11 4 13 37
10 Dunav 28 11 4 13 37
11 Radnički (S) 27 11 3 13 36
12 Vlasina 27 10 6 11 36
13 Budućnost (P) 27 9 8 10 35
14 Pčinja 28 9 2 17 29
15 Timočanin (-5) 28 5 3 20 13
16 Žitorađa 27 3 2 22 11