XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Fer - plej je pobeda

BEOGRAD, 1. februar (Info centar).- Akcija Ministarstva omladine i sporta Srbije „Fer - plej je pobeda“ počela je prvim javnim časom u Osnovnoj školi „Karađorđe“ u Beogradu i prisustvovala je i Alisa Marić ministar omladine i sporta Srbije.

Upravo na inicijativu Ministartsva omladine i sporta 2013. proglašena je godinom tolerancije i fer - pleja u sportu i u narednim mesecima“fer - plej karavan” obići će sve veće gradove u Srbiji, a naši najbolji sportisti i sportske legende će kroz držunje na javnim časovima prenositi deci ideju fer - pleja, tolerancije i poštovanja protivnika.

-Drago mi je što su sa nama nekadašnj asovi večitih sportskih rivala Crvene zvezde i Partizana, proslavljeni fudbaleri najvećih klubova Evrope Siniša Mihajlović i Savo Milošević. Oni su uzor mladim sportistima i iz njihovog iskustva možete mnogo naučiti- rekla je otvarajući javni čas Alisa Marić.- Srbija uvek bila i biće zemlja sporta i ministarstvo će se na sve načine boriti protiv nasilja na sportskim terenima.

Direktoru škole Milanu Žegarcu Alisa Marić uručila je povelju „Fer - plej je pobeda“.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Siniša Mihailović poručio je najmlađima da su oni budućnost Srbije, kao i da je zadatak države, porodice i društva da ih usmere na pravi put i najvažnije životne vrednosti. Proslavljeni fudbaler ocenio je da fer plej u sportu podrazumeva poštovanje protivnika na terenu, ali i van njega, disciplinu, profesionalizam i visok stepen tolerancije.

Rekorder po broju odigranih utakmica za nacionalni tim i direktor mlađih selekcija reprezentacije Srbije Savo Milošević ukazao je da je suština ove akcije poštovanje, koje je nabitnije u svim međuljudskim odnosima.

- Srbija je jedna od najvećih sportskih nacija. Uspesi koje postižemo trudom i zalaganjem gube smisao ukoliko nisu postignuti dostojanstveno i uz poštovanje sebe i drugih. Za naše društvo je bitno da razumemo razlike, jer ćemo samo tako živeti bolje i poslati svetu pozitivnu sliku - istakao je Milošević.

Zahvalnice za afirmaciju školskog sporta i akciju „Fer plej je pobeda“ Alisi Marić, Mihajloviću i Miloševiću uručio je direktor škole. Javnom času su prisustvovali i državni sekretar za sport Predrag Peruničić, pomoćnik ministra za sport Dragan Atanasov, savetnik za školski sport Igor Marinković i psiholog Prvoslav Plavšić koji je predstavio rezultate istraživanja o toleranciji i fer - pleju među učenicima osnovnih škola.