XS
SM
MD
LG

Amaterska reprezentacija Beograda je finalista UEFA Regionalnog kupa

Reprezentacija Beograda - UEFA Regions' Cup Final Tournament

Amaterska reprezentacija FS Beograda plasirala se u finale UEFA Regionalnog kupa u Španiji pobedom u poslednjem meču grupne faze nad selekcijom Lisbona rezultatom 2:1. Oba pogotka za reprezentaciju Beograda postigao je Marko Gavrilović. U finalu UEFA Regionalnog kupa selekcija FS Beograda sastaće se sa domaćom selekcijom Galicije, predstavnikom Španije, osvajačem prvog mesta u "A" grupi.

Ovo je najveći uspeh amaterskog reprezentativnog fudbala Srbije. Prethodno je to bilo osvajanje bronzane medalje na UEFA Regionalnom kupu 2011. godine u Portugalu, takođe od strane reprezentacije Beograda.

Naša reprezentacija osvojila je prvo mesto u grupi "B" sa 7 bodova, dok je drugoplasirana selekcija Zlina iz Češke osvojila 5 bodova. Treće mesto zauzela je selekcija Lisabona sa 3 osvojena boda, a poslednje mesto pripalo je prethodnom osvajaču UEFA Regionalnog kupa iz 2019. godine, selekciji Donje Šleske koja je osvojila samo jedan bod.

Naša selekcija predvođena selektorom Goranom Jankovićem je i u ovom meču, kao i tokom cele grupne faze pokazala da je zrela za najviše domete i da joj je mesto u samom vrhu amaterskog fudbala Evrope. Ekipa sastavljena od 18 igrača klubova Srpske lige Beograd i dva igrača iz redova ovogodišnjeg osvajača Zonske lige Beograda FK PKB, uspela je da se približi na samo jedan korak od osvajanja najvećeg evropskog trofeja u amaterskom fudbalu i osvetla obraz fudbalske Srbije.

Generalni sekretar FS Beograda Miloš Mirković je odmah nakon utakmice čestitao igračima i stručnom štabu na istorijskom uspehu.

– Ponosni smo na najveći uspeh amaterskog reprezentativnog fudbala Srbije koji smo ostvarili u Španiji, za sada. Jer se nadamo da ćemo i u finalu otići korak dalje, ova grupa je pokazala da je sposobna za velike stvari. Na čelu sa predsednikom FSB Markom Zdravkovićem i novim rukovodstvom FSB uspeli smo da prenesemo ozbiljan model komunikacije i rada, kako sa trenerskom strukom, tako i na polju motivacije igrača koji nastupaju za amatersku reprezentaciju FS Beograda. Iako je maksimalno podmlađena, sistematičnim radom u prethodnih nekoliko meseci selektor Janković je sa svojim pomoćnicima Miletićem i Jeremićem postavio sjajne temelje za uspeh koji se dogodio večeras u Španiji. Kao što sam rekao, tek nas čeka finale, i nadam se da će Srbija i Beograd dočekati zlato. Živela Srbija!

Selektor Goran Janković istakao je da je plasman u finale najlepša nagrada za sve koji su bili uključeni u rad selekcije FS Beograda od ciklusa koji je započeo osvajanjem dva kvalifikaciona turnira.

– Čestitam igračima, celom stručnom štabu i svima iz sistema FSB koji su nam dali bezrezervnu podršku u pripremama i na samom takmičenju u Španiji. Naš put je počeo kvalifikacionim turnirom na Zlatiboru pre godinu dana, i dobija svoje najsjajnije obrise. Svi smo verovali u uspeh, lagao bih kada bih rekao da nismo. Čeka nas finale, teška utakmica sa domaćinima, selekcijom Galicije. Ova grupa momaka je pokazala da je nebo granica i jedva čekamo finale – istakao je selektor nakon plasmana u finale.

Junak utakmice i strelac dva pogotka Marko Gavrilović apostrofirao je sjajnu igru celog tima i istakao da mu je drago što je baš on pogotcima krunisao trud cele ekipe.

– Ponosan sam zbog dva postignuta pogotka, zbog sjajne igre celog tima i plasmana u finale. Ne mogu da opišem osećaj trenutno. Sav trud se isplatio, pokazali smo da možemo mnogo i želeli smo da učinimo Srbiju ponosnom. Jedva čekamo finale. Ova reprezentacija je zaslužila sve lepe stvari koje joj se događaju, na oba kvalifikaciona turnira pokazali smo da smo prava grupa, pravi tim i naše zajedništvo i atmosfera u ekipi su nam doneli finale. Nadam se da će nas Srbija podržati i u finalu i navijati za nas – rekao je Gavrilović.

Naša reprezentacija je držala kontrolu nad mečom od samog početka, pa je tako utakmica počela šansama naše ekipe.

Prvo je u 5. minutu šutem iz daljine pokušao Filipović, ali je izblokiran od strane štopera portugalske ekipe. Ista situacija dogodila se i Milanu Kolareviću samo nakon jednog minuta kada se izborio za šansu za udarac, ali je takođe bio izblokiran.

U 12. minutu Ognjen Marinković je sjajno centrirao sa leve strane, ali Gavrilović nije zahvatio loptu glavom na pravi način. Nakon toga istakao se golman selekcije Beograda Aleksandar Bojović koji je sjajnom refleksnom reakcijom odbranio šut Portugalaca i sačuvao svoj gol.

Opsedala je naša selekcija gol Portugala i čekala strpljivo svoju priliku koja se ukazala u 42. minutu utakmice. Kolarević je sjajno centrirao sa leve strane, pronašao Gavrilovića koji se poklonio i glavom sproveo loptu u mrežu za prednost našeg tima.

Na odmor se otišlo sa golom prednosti reprezentacije Beograda, a drugo poluvreme donelo je otvoreniju igru Lisabona, kome je bila potrebna pobeda za eventualni plasman u finale, što su naši igrači koristili i konstantno ugrožavali gol protivnika.

Opet je Gavrilović bio glavni akter situacije kada je u 49. minutu uputio udarac iz daljine koji je otišao tik iznad prečke.

Možda i najbolja prilika za naš tim koja nije iskorišćena dogodila se u 55. minutu meča kada je Dimitrije Gavrilović sjajno proigrao kapitena Šarića koji je izašao sam pred golmana Portugala, ali je nažalost Šarić loptu poslao tik pored desne stative.

Imala je i selekcija Portugala svoje prilike, ali je golman Bojović bio na visini zadatka i u 60. minutu odbranio opasan udarac iz bizine. Nakon toga u 66. minutu opasno su pripretili Portugalci udarcem iz daljine, ali je lopta otišla iznad gola.

Trenutak koji je odlučio utakmicu dogodio se u 68. minutu. Gavrilović je sa desne strane iskosa uputio udarac u gol Portugala koji je završio u mreži i postigao svoj drugi pogodak na meču i, pokazaće se, odveo reprezentaciju Beograda u finale Evropskog prvenstva za amatere.

Naša ekipa je mirno privela meč kraju osluškujići rezultat meča Zlin – Donja Šleska, koji je završen rezultatom 0:0. To je značilo da je naša selekcija ostvarila plasman u finale!

Ni pogodak koji je ekipa Portugala postigla u zaustavnom vremenu nije mogao da pokvari slavlje naših momaka, te je odmah nakon izvođenja lopte sa centra sudija odsvirao kraj. Amaterska reprezentacija FS Beograda postigla je najveći uspeh amaterskog reprezentativnog fudbala Srbije plasmanom u finale evropske smotre amaterskih reprezentacija.

A za naredni uspeh se tek priprema jer nas u subotu, 17. juna od 19 časova na „A Lomba“ stadionu, očekuje finalna utakmica sa amaterskom selekcijom Galicije.

Beograde, Srbijo, radujte se i podržite nas i u finalu!


Budućnost 6 : 0 Prva iskra
Ušće Novi Beograd 0 : 1 Brodarac
Teleoptik 3 : 0 Torlak
Zvezdara 2 : 5 Radnički (O)
Borac 0 : 1 Zemun
Sinđelić 1 : 1 Jedinstvo
BASK TEK 1 : 3 Studentski grad
OFK Beograd 3 : 0 BSK Borča
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 10 1 67
2 Zemun 30 21 4 5 67
3 Teleoptik 30 15 7 8 52
4 Zvezdara 30 12 8 10 44
5 Brodarac 30 12 8 10 44
6 Budućnost 30 10 10 10 40
7 Jedinstvo (-4) 30 10 12 8 38
8 BASK TEK (-4) 30 10 10 10 36
9 Prva iskra 30 9 9 12 36
10 Torlak 30 11 3 16 36
11 Radnički (O) 30 10 6 14 36
12 Studentski grad 30 11 3 16 36
13 Ušće Novi Beograd 30 9 8 13 35
14 Sinđelić (-4) 30 9 11 10 34
15 BSK Borča (-9) 30 6 14 10 23
16 Borac 30 3 3 24 12