XS
SM
MD
LG

Olimpizam: OKS ulaže u mlade

BEOGRAD, 22. januar (Info centar).- Članovi Uporavnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije na sednici u Beogradu usvojili su kriterijume za učešće mladih sportista u „Razvojnom programu“ OKS sa ciljem da se sportistima od 16 do 20 godina omoguće najbolji uslovi za sprovođenje programa.

Planirano je uključivanje u program i sportista uzrasta od 12 do 16 godina iz onih sportova čiji sportisti ne ispunjavaju uslove iz kriterijuma čime je nastavljen program „Olimpijska tradicija“ iz ciklusa „London 2012“.

Lista će se napraviti na osnovu rezultata iz 2011. i 2012. stim da sportisti koji uđu na nju na osnovu rezultata u 2011. ostaju kategorisani samo u 2013.

Mladi sportisti podeljeni su u tri kategorije. U prvoj su svi sportisti koji su na SP i Olimpijskim igrama mladih osvojili od prvog do trećeg mesta, ili su među tri na svetskim rang listama, prvaci su Evrope i pobednici na EJOF, ili su osvojili teniski gren slem u svom uzrastu. Kategorija važi dve godine ili do prelaska u stariju konkurenciju.

U drugoj kategoriji su sportisti koji su na SP osvojili od četvrtog do osmog mesta, a na Olimpijskim igrama mladih od četvrtog do šestog. Ovu kategoriju donosi i plasman od četvrtog do šestog mesta na svetskoj rang listi, drugo i treće mesto na Ejof i EŠ i prva tri mesta u ukupnom plasmanu u svetskom kupu, kao i plasman od drugog do četvrtog mesta na teniskim gren slemovima.

U trećoj kategoriji su mladi sportisti iz saveza koji su imali olimipijce u Londonu a nemaju kategorisanog takmičara po kriterijumima. Oni mogu da prijave po jednog dečaka i devojčicu stim da oni moraju da budu šampioni Srbije u poslednje dve godine i to u disciplini gde je učestvovalo najmanje osam takmičara iz pet klubova. Savezi koji su imali olimpijce u Londonu a imaju samo po jednog kategorisanog sportistu mogu da prijave još jednog za ovu kategoriju.

Na zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih (EJOF) od 17. do 22. februara u Brašovu u Rumuniji, Srbiju će predstavljati šest sportista u tri sporta– alpsko smučanje: Strahinja Stanišić, Vanja Starčević, Viktor Raković i Marko Stevović (treneri Miloš Tomić i Vuk Živković), biatlon: Dženis Avdić (trener Asmir Đeković) i smučanje na dasci: Luka Radivojević (trener Vladeta Radivojević).

Članovi IO OKS usvojili su i listu kategorisanih sportista za Rio 2016. na kojoj je 59 imena. Kategorisano je i sedam timskih sportova. Kriterijume je obrazložio predsednik Programske komisije OKS Nebojša Ilić.

Na listi sportista u prvoj kategoriji su strelci Ivana Maksimović i Andrija Zlatić, tekvondoka Milica Mandić i kajakašica Nataša Janić.

U dugoj kategoriji su strelci Nemanja Mirosavljev i Zorana Arunović, pet kajakaških posada (muškarci K 4 1.000 i K 1 1.000 i žene K 4 500, K 2 500 i K 1 200), veslački muški četverac bez, atletičar Asmir Kolašinac, plivač Velimir Stjepanović, tekvondsti Damir Fejzić i Dragana Gladović i teniseri Novak Đoković, Janko Tipsarević i Nenad Zimonjić.

Treću kategoriji čine strelci Damir Mikec, Jasna Šekarić, Andera Arsović i Bobana Veličković, tekvondista Vanja Babić, plivači Ivan Lenđer i Nataša Higl, atletičari Mihail Dudaš, Ivana Španović i Emir Bekrić, bokser Aleksandar Drenovak, teniseri Ana Ivanović i Viktor Troicki, biciklista Gabor Kasa, stonoteniseri Aleksandar Karakašević, džudisti Viktor Gerasimenko, Jovana Rogić i Aleksandar Kukolj, rvači Aleksandar Maksimović i Davor Štefanek, kao i veslački muški dvojac bez, muški laki četverac, muški dubl skul i ženski dubl skul.

Najviše kategorisanih sportista ima veslanje 14, kajak ima 13, streljaštvo osam, tenis pet, atletika i tekvondo po 4, džudo i plivanje po tri, rvanje dva, biciklizam, boks, i stoni tenis po jednog

Od sportova kategorisani su muška vaterpolo, muška i ženska odbojkaška selekcija, muška i ženska košarkaška selekcija i muška i ženska rukometna selekcija.