XS
SM
MD
LG

Mozzart Bet Super liga treća na svetu po smenama trenera

Fudbalska opservatorija (CIES) iz Nojšatela (Švajcarska) uradila je istraživanje koliko je trenera u 60 najjačih liga sveta ostalo od početka do kraja sezone u svojim klubovimama i rezultati su poražavajući. Od 850 klubova, manje od polovine (60%) je na klupi zadržalo stručnjake do 22. maja, do kada je istraživanje zaključeno. Tačnije 485 trenera je otpušteno ili su podneli ostavku.

Mozzart Bet Super liga je među najgorim kada je u pitanju tretman i poverenje u stručnjake, i zauzimamo visoko treće mesto. Od 16 superligaša čak 13 ima nove stratege. "Seču" su preživeli Dušan Kerkez (Čukarički), Žarko Lazetić (TSC) i Dejan Joksimović (Radnički 1923).

Najgore se kotira Premijer liga BiH-a sa 91,7 odsto smenjenih trenera, ili 11 promena (12 klubova). Sledi Severna Makedonija sa 90,9 odsto (10 promena), zatim naša Super liga, četvrta je Premijer divizija Kostarike sa 88,7 odsto, peta Liga 1 Alžir (81,3), šesta Liga 1 Tunis (81,3), sedmi Tajland, osma 1 Divizija (KIpar), deveta Premijer liga Egipta, deseta NB 1 (Mađarska)... Najviše cene i uvažavaju treneri u Švajcarskoj, gde su samo trojica stručnjaka promenila posao, ili dobili otkaze (od 10 klubova). U italijanskoj Seriji A od 20 klubova, sedam je menjalo šefove stručnog štaba, klubovi Premijer liga Engleske smenili su 11 trenera.

Trenerska vrteška u Mozzart bet Super ligi vrtila se velikom brzinom. Čak 32 trenera, ne računajući trojicu kao privremeno rešenje, promenilo je radno mesto.

Poslednji Radnik, kome u rezultatskom smislu nije išlo, verovao je da ključ leži u promeni trenera, i na klupi su se smenjivala četiri stručnjaka, plus dva kratkoročna rešenja. Aleksandar Linta je odradio pripreme i vodio tim na dva meča i napustio Surdulicu. Nasledio ga je Dragan Radojičić i posle pet utakmica došlo je do prekida saradnje, sledi Dragan Perišić (četiri meča). Prva pobeda je uknjižena pod komandom Sime Krunića, ali mu nije pomoglo da se duže zadrži. Najsvežije stručno pojačanje stiglo je u liku povratnika Slavoljuba Đorđevića, koji je Surduličane odveo do baraža, što se može smatrati uspehom.

Aleksandra Linta nije dugo bio bez posla i preuzeo je Mladost GAT, umesto Branka Žigića koji je na četiri meča imao bilans od četiri boda. Linta je na devet utakmica imao pobedu i osam poraza, I to ujedno označilo rastanak. Novosađani su ponovo angažovali Ljubomira Ristovskog, sa kojim su ušli u društvo najboljih. Nije mu se posrećilo i porazi su uticali da ode i nasledio ga je kontroverzni Nenad Lalatović.

I na Čairu je bilo prometno, tako da su za kratko vreme promenjena četiri trenera. Tomislava Sivića je koštala eliminacija u kvalifikacijama Lige koferencije od prestavnika Malte i klub je napustio u petom kolu (tri boda). Isti period se zadržao dežurni "vatrogasac" Saša Mrkić, koji je uprkos solidnim rezultatima komandnu palicu morao da prepusti još jednom povratniku Nenadu Lalatoviću, sa kojim se Nislije nisu usrećile. "Izdao" ga je verni saradnik iz stručnog štaba Dragan Šarac, koji je prihvatio vruć krompir i nije se proslavio, i smenjen je pred drugu revanš utakmicu baraža.

Ilija Stolica je predvodio "crno-bele" do šestog kola, nije se istakao i eliminacija iz kvalifikacija Lige Evrope i neočekivano došao je pomalo zaboravljenog Gordan Petrić. Uprkos plasmanu u 1/16 finala Lige koferencije, zaostali su dodatno za Zvezdom i neočekivano ispali iz kupa. Vatru je u finišu pokušao neuspešno da ugasi Igor Duljaj (najgori plasman u novijoj istoriji kluba).

Dejan Stanković je vodio Zvezdu do osmog kola, imao maksimalan učinak u prvenstvu, ali je ispadanje iz plej-ofa Lige šampiona uslovilo neočekivani rastanak. Nasledio ga je Miloš Milojević, koji je doneo duplu krunu i tu se saradnja sa mladim stručnjakom završava.

Voždovac se već u šestom kolu rastao sa Nebojšom Jandrićem zbog koncepcijskih neslaganja, jednu utakmicu je vodio Mihajlo Trajković i od sedmog kola nasledio ga je Nikola Puača. Iskusni Slavko Petrović se zadržao do 13. kola u Gradskom vrtu, kada ga je zamenio nekadašnji sportski direktor Ljubiša Dunđerski. Ni njemu se nije posrećilo, podneo je ostavku i nasledio ga je Milan Milanović, sa kojim su "golubovi" izborili opstanak.

Kad je Novi Pazar u pitanju odigrala se neverovatna smena za naše prilike. Vladimir Gaćinović je sa timom na 16 utakica ostvario istorijske rezultate i bez objašnjenja otišao. Kao privremeno rešenje angažovan je Damir Čakar, kome je završetkom prvenstva prestala obaveza. Aleksandar Stanković je od zimus vodio "plave" i nije izgurao ni mart mesec morao je da napusti kormilo. Trebao je da ga nasledi Feđa Dudić, ali se brže vratio, nego što je došao. Sezonu je zaključio povratnik Davor Berber serijom poraza u plej-ofu, koji je na kraju sezone raskinuo ugovor sa klubom.

Kolubara se po drugi put rastala od Dejana Đurđevića u 16. kolu. Zamenio ga je Veroljub Dukanac sa kojim su, ispostaviće se, neslavno prošli i administrativnim putem preseljeni u Prvu ligu. Igor Bondžulić je predvodio Ivanjičane do 16. kola, kada je zbog slabijih rezultata došlo do razlaza. Nasledio ga je Mladen Dodić, kome se nije dalo da odradi posao do kraja, i slađi deo kolača pripao je prvom saradniku Milovanu Miloviću, koji je u poslednjem kolu plej-auta izborio opstanak (bez baraža).

Vojvodina je planirala da sa Milanom Rastavcem sklopi saradnju na duže staze, ali je već posle četiri kola nastavka prvenstva morao da ode i nezahvalnog posla prihvatio se Radoslav Batak. Najduže se zadržao Dragiša Žunić u Mladosti, do polovine marta, sledi kratki boravak trenerskog vuka Milorada Kosanovića, da bi Lučanci uspešno prvenstvo priveli kraju sa Tomislavom Sivićem. Dušan Đorđević je posle tri kola nastavka morao da ode i posla se prihvatio Dragan Perišić sa kojim su Kruševljani završili turbulentnu sezonu u plej-autu na prvom mestu.


Crvena zvezda 2 : 2 Novi Pazar
TSC 1 : 1 Vojvodina
Čukarički 2 : 1 Radnički 1923
Partizan 2 : 1 Voždovac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 37 30 7 0 97
2 TSC 37 22 9 6 75
3 Čukarički 37 23 6 8 75
4 Partizan 37 21 8 8 71
5 Vojvodina 37 16 15 6 63
6 Novi Pazar 37 15 6 16 51
7 Voždovac 37 13 7 17 46
8 Radnički 1923 37 11 9 17 42