XS
SM
MD
LG

Srpkinje na korak od Svetskog prvenstva!

Reprezentacija Srbije - foto: HF Turkey

Ženska rukometna reprezentacija Srbije upisala je pobedu nad Turskom rezultatom 33:24 (15:10) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Revanš utakmica zakazana je za 12. april od 18 časova u SC Voždovac gde će srpski tim imati priliku da ”overi” plasman na šampionat sveta koji se igra krajem ove godine u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj.

Impresivnu partiju imala je Sanja Radosavljević koja je sa devet postignutih golova bila ubedljivo najefikasnija igračica srpskog tima. Uz nju su se istakle i najiskusnije igračice koje će u revanšu na Banjici igrati svoje oproštajne minute u dresu Srbije -  Stoiljković i Lavko, ali i Kristina Graovac koja je blistala na golu.

Gospodin Uroš Bregar analizirao je igru svog tima po završetku meča u turskom Giresunu.

Nisam zadovoljan prvim poluvremenom jer smo pravili previše tehničkih grešaka, ali ono što je bilo dobro, bio je rezultat. U pauzi smo razgovarali o tome šta je potrebno popraviti. Prioritet je bio ubrzati igru i smanjiti broj grešaka što smo do kraja uspeli. Posebno sam srećan što su sve igračice dobile priliku da zaigraju. Veliku zahvalnost dugujem starijim igračicama koje su pristale da dođu da pomognu da se kvalifikujemo na Svetsko prvenstvo i mislim da su zaslužile da ih pozdrave pune tribine u sredu na Banjici”, istakao je slovenački stručnjak.

Po završetku meča obratila se i najefikasnija rukometašica ovog susreta i poslala jasnu poruku publici u Srbiji.

Prva utakmica je gotova, ali je najvažnija ona koju igramo u sredu. Dobar meč za nas, iako smo imali i neke loše momente, ali ono što je važno jeste da smo postigle krajnji cinj, a to je da zabeležimo pobedu. Pozvala bih sve navijače da dođu i da nas podrže u što većem broju”, poručila je za kraj Sanja Radosavljević.

Selektor Bregar se na početku meča odlučio za sledeću postavu: Risović na golu, Milojević na poziciji pivota, Laništanin, kapiten Stoiljković i Lišćević kao bekovi, dok su Radosavljević i Lovrić na krilnim pozicijama. 

U uvodnih 10 minuta, srpski nacionalni tim diktirao je ritam utakmice i imao konstantno vođstvo. Radosavljević i Laništanin bile su najraspoloženije u napadu. 29-godišnja krilna igračica imala je maksimalan učinak, četiri gola iz četiri pokušaja, dok je Laništanin pogađala dva od tri puta. 

Sredinom poluvremena, Janjušević i Lavko zamenile su Lovrić i Laništanin dok je Radojević kombinovala sa Liščević

Prvi sedmerac na meču sviran je u 17. minutu posle prodora Jelene Lavko koja uz to i iznudila isključenje. Stoiljković je bila precizna za vođstvo 8:7.

Usledio je period ujednačenije igre, Turkinje su stigle do poravnanja rezultat i igralo se gotovo gol za gol. 

Sjajna kontra izabranica Uroša Bregara pet minuta pre odlaska na pauzu promenila je tok igre, ali i energetski osvežila tim Srbije. Graovac je sjajnom intervencijom na golu omogućila Lavko solo akciju u kontri i pogodak za prednost 12:10.

Janjušević je podigla na 13:10, a jedna od najiskusnijih igračica ponovila je sličnu akciju u kontri i dva minuta kasnije. Radosavljević je odreagovala na odbranu Graovac i asistirala Lavko za 14:10, a konačan rezultat posle 30 minuta igre postavila je rukometašica Naise, Jelena Knežević.

Na odmor se otišlo pri vođstvu Srbije 15:10.

Drugi period igre srpski nacionalni tim započeo je sa Graovac na golu, krilne pozicije pokrivale su Radosavljevil i LovrićMilojević je igrala na pivotu dok su bekovska trojka bile LavkoRadojević i Stoiljković

U prvoj akciji iznuđen je sedmerac, ali je Stoiljković pogodila stativu. Ipak u narednom napadu, prvi gol za Srbiju a i svoj prvi na ovom meču postigla je Nataša Lovrić

Pokušavala je Turska da se razigra u naletima, ali im je to samo nakratko uspelo kada su svoj zaostatak smanjile na tri gola razlike pri rezultatu 14:17.

Nisu im dozvolile najbolje srpske rukometašice prekret. Graovac je sredinom drugog poluvremena ”spustila roletnu” na gol, a saigračice su koristile njene fantastične odbrane i povećavale prednost iz minuta u minut.  

Vezale su Srpkinje dva isključenja, najpre je u 45. minutu dva minuta ”odmora” zaradila Stoiljković a odmah potom u 47. minutu i Lovrić. Nije to poremetilo Bregarove izabranice, održavale su ranije stečenu prednost i sa igračicom manje na terenu. 

U 49. minutu po prvi put se na meču u strelce upisala i mlada nada srpskog rukometa, Dunja Tabak, koja je bila precizna sa linije sedam metara. 

Pred kraj meča, selektor je pružio šansu i ostalim igračicama iz rotacije koje nisu imale veliku minutažu. Najbolje je tu priliku iskoristila Tabak koja je do kraja meča postigla još dva gola, dok se i najmlađa Aleksandra Vasić upisala u strelce.

Meč je završen trijumfom srpskog tima rezultatom 33:24.