XS
SM
MD
LG

Želja se "petardom" vratio na glavni kolosek, Traktoristi još "štucaju" i nadaju se boljitku ispod Vršačkog brega, derbi u sremskoj ravnici za popravku utiska

Foto: Prva liga Srbije

Zbog obilnih snežnih padavina odloženo je 28. vanredno kolo Mozzart Bet Prve lige Srbije za subotu. Pomeranjem termina klubovi su dovedeni u složenu situaciju pred doigravanje i moraće za 7-8 dana odigrati po tri utakmice. Pored dosta zahtevnih terena nakvašenih od snega i vode, ostali su bez slobodnog termina pred završnicu šampionata. Naročito su u teškoj situaciji klubovi iz zapadnog dela zemlje gde su padavine bile najizraženije. Kalendar se mora ispoštovati, subota i naredni dani su od suštinske važnosti za pozicioniranje klubova pred odigravanje plej-ofa, odnosno plej-auta.

Prethodno 27. kolo proteklo je miroljubivo, sa četiti utakmice bez pobednika i pet crvenih kartona. Najubedljiviji su bili Pančevci, “Majstori” su iznenadili “ljubičaste”, kao i Mitrovčani “kanarince” u Čelarevu. “Traktoristi” su i dalje bez pobede, tako da je Železničar iskoristio priliku da se približi na tri boda.

U subotu vodeće ekipe gostuju u Vršcu i na Banjici.

IMT odlazi u Vršac posle još jedne popijene gorke pilule u odmeravanju snaga sa stabilizovanim “Građevinarima”. Pored toga, pozicije im nije ugrožena, kiksom RFK Grafičara i dalje imaju pristojnu zalihu u odnosu na konkurente u trci za dva mesta koja vode u elitu. OFK Vršac je prvi put pao ispod osmog mesta, lošim rezultatima u prethodna tri kola doveli su u pitanje učešće u plej-ofu. Imaju izuzetno težak raspored, jer pored gostovanja na Novom Beogradu dočekuju Železničar. Osvojili su bod protiv GFK Slobode sa kojim dele osmu i devetu poziciju. Biće teško da na leđa polože uzdrmanog lidera, kome je dobar rezultat neophodan za povratak samopouzdanja. Trener Mijailović neće moći da računa na suspendovanog Stanisavljevića i Mršulju, a povređen je kapiten Lazevski i Stojković.

Poslednji Rad otkinuo je dva boda lideru hrabrom i karakternom igrom. Uspeli su sa igračem manje (četvrta utakmica sa crvenim kartonom) da osvoje neplanirani bod, ali pitanje je koliko će im to značiti u momentu kad su rivali daleko odmakli. Posle lidera na Banjicu stiže još jedan kandidat za osvajanje naslova. Oporavljeni Pančevci “petardom” protiv nejakih Lozničana nagovestili su izlazak iz krize i napad na vrh tabele. Po kiši i rekordnim brojem gledalaca, već u prvom poluvremenu stekli su prednost zahvaljujući dvostrukom strelcu Petroviću. Do Uskrsa odigraće tri utakmice, nalaze se u dobrom ritmu, agresijom i većim posedom veruju da mogu do novih bodova protiv nebesko-plavih, koji će biti bez suspendovanog Franka Abrega.

Derbi začelja igra se u Klupcima, između bledih Lozničana i predposlednjeg Zlatibora. “Zeleno-beli” su u nastavku bez pobede i sve su dalje od bezbedne zone. Kako do sada igraju, ako se ne desi čudo, na velelpnom novom stadionu, umesto prvoligaša dočekaće rivale iz Srpske lige. U prilog Im ne ide učinak u Klupcima(poslednji u ligi), a pokvarili su bilans sa gostovanja debaklom pored Tamiša. Zlatiborci su u seriji remija i protiv Mačve su odigrali bez golova. Svakom od rivala je pripalo po poluvreme i rezultat je realan. Načinom igre koju prezentiraju beli su bliži osvajanju boda, mada će biti oslabljeni za požutelog Čumića, Rmuša i rovitog Janjića.

Šapčani su na pleća položili vodeći dvojac, stabilizovala igru i tri boda su od klubova koji računaju na plej-of, doduše nisu daleko ni od Metalca, prvog ispod crte. Protiv RFK Novog Sada su favoriti ako gledamo poslednja izdanja. “Kanarinci” se nalaze u velikoj krizi i sve su dalje od mesta koje vodi u baraž. Igrali su bez strelca Milosavljeva, Kokira, Leandra i Vujaklije, ali to ne može biti opravdanje za debakl od direktnog konkurenta iz Sremske Mitrovice. Trener Žigić je bio samokritičan, krivicu svaljuje na svoj račun i naglašava da u igri nije bilo discipline i spremnosti da se odlučnije suprostave rivalu.

Mitrovčani sa novim šefom stručnog štaba Tešovićem nastavljaju tamo gde su stali i u zoni su baraža. U Čelarevu su očitali lekciju Novosađanima i zaobišli direktnog rivala za četvrtu poziciju. Pored Save dolazi promenljivi Kruševljani i sve su dalje od prvih osam ekipa, a od opasne zone udaljeni su tek bod. Imaju slab učinak na gostovanjima (sedam bodova) i Radnički je sudeći po formi bliži nastavku uspešne serije.

Gornji Milanovac biće poprište okršaja između Metalca i Jedinstva. Domaćin nije izgubio na svom stadionu u nastavku prvenstva, stabilizovali su formu i četiri kola su bez poraza. I dalje su u opasnoj zoni i pobeda se nameće kao imperativ. Prehlada i grip krojili su sastav tima i treneru Petroviću neće biti lako da sačini najbolju postavu. Ubljani su u najboljoj igri ove sezone nadigrali Inđiju, golovima Denića, evro golom Miladinovića, sa težnjom da u naredna tri kola zadrže sedmo mesto na tabeli.

Inđija i RFK Grafičar su poraženi u prethodnom kolu i u derbiju igraće da poprave utisak i mesto na tabeli. Prvoligaš iz sremske ravnice odigrao je najslabije od kako na klupi sedi trener Goran Dragoljić, koji kaže da je domaćin u prvom poluvremenu trebao da stekne prednost, ali se istakao golman Čupić i uzaludni su u nastavku pokušavali da se vrate u igru. Mladi “grafosi” su imali sedam kolosalnih šansi, promašili penal, pogodili stativu i dozvolili inferiornom gostu da iz jedinog napada budu kažnjeni. Sa dva vezana poraza omogućili su rivalima da se približe i u Inđiji moraju odigrati konkretnije i efikasnije. Zbog kartona i povreda ekipi će biti dodatno podmlađena sa nekoliko omladinaca.

Radnički na krilima trijumfa pored “Rajka Mitića”, izašli su iz zone ugroženih timova, ali nisu prebrinuli brige oko opstanka. Uspon forme u zadnje vreme garancija su da mogu vezati treću pobedu, mada će biti teško protiv Užičana koji znaju da odigraju čvrsto i na rezultat, posebno su specijalisti za remije (15). Utakmica će se odigrati na veštaku u Batajnici.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23