XS
SM
MD
LG

Stojčevski i Bandović osvojili Superkup Vijetnama

Srđan Stojčevski - foto: lična arhiva/Hanoi FC

Trener Srđan Stojčevski se početkom godine otisnuo na dalek put, čak do Vijetnama i sa kolegom Božidarom Bandovićem preuzeli su šampiona FC Hanoi. Na prvom koraku, krajem januara, osvojili superkup V. League 1. Liga broji 16 klubova i novo prvenstvo startovalo je 5. februara. Odvija se u jednoj kalendarskoj godini (proleće-jesen), i prvi deo se završava početkom jula. Pored borbe da odbranu naslova, očekuje ih u avgustu kvalifikacije za azijsku Ligu šampiona, a već krajem meseca prvenstvo se nastavlja. Liga je ujednačena i pored Hanoia, glavni konkurenti su Nam Dinh, Thank Hoa, Viettel Cong An. Ako bi je uporedili po kvalitetu, može biti u egalu sa našom Superligom, ako izuzmemo Crvenu zvezdu i Partiza.

- Vijetnamci ulažu dosta novca u fudbal - ističe Stojčevski i nastavlja: - Na raspolaganju imamo fenomenalne uslove, kvalitetni igrački kadar. Zbog učešća u Ligi šampiona došla su dva poznata Brazilca. Do sada je odigrano četiri kola i zabeležili smo po dve pobede i dva nerešena rezultata. Trenutno se nalazimo na deobi prvog i drugog mesta. Igrači su dosta profesionalni, odgovorni, disciplinovani na treninzima i utakmicama Trenutno je jednomesečna pauza i spremamo se punom parom za nastavak prvenstvene trke. Napravljena je fenomenalna atmosfera, posedujemo kvalitetan igrački kadar spreman da potvrdi šampionsko zvanje - kaže sagovrnik i dodaje da je zadovoljstvo raditi sa kolegom Bandovićem, sjajnim stručnjakom i još boljim čovekom.

Da se ulaže puno u fudbal govori podatak da trening centar izvan Hanoia, raspolaže sa sedam pomoćnih igrališta, natkrivenim terenom sa veštačkom travom i hotelom sa pet zvezdica. Stadioni su, manje-više, slični i starije su gradnje, ali su uvek puni i vidi se da Vijetnamci vole fudbal. Podnevlje jugoistočne Azije je obiluje velikom vlagom, uvek je vruće i sparno, čak i u zimskim mesecima, a leti je za naše prilike neizdržljivo.

- Vijetnamci su prijateljski nastrojeni prema strancima. Dosta vremena posvećuju budizmu i veruju u sreću, čak kad je novac u pitanju. Imaju svoje rituale pre i posle utakmice koje strogo poštuju. Mi kao stranci moramo da se adaptiramo kako bi zaslužili njihov respekt. Utisci su povoljni i gledajući protekli period imamo dosta prostora za rad i usavršavanje ekipe. Imamo sedam reprezentativaca i tri stranca u ekipi. Slobodno mogu reći da smo glavni pretendent za odbranu titule i pokušaćemo da kroz grupnu fazu Lige šampiona ostavimo povoljan utisak i prođemo na završni turnir - kaže pun utisaka poznati stručnjak o dalekoj i prijateljskoj zemlji.


Trener
UEFA Pro Licence
Broj godina: 38