XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Erićeva 48. na Svetskom kupu u ciklo krosu

ZOLDER, 26. decembar (Info centar).- Jelena Erić (17 godina), biciklistička reprezentativka Metalca iz Kraljeva, debitovala je na Svetskom kupu u ciklo krosu u Zolderu u Belgiji i osvojila 12 poena za 48. mesto u konkurenciji blizu 60 takmičarki iz 14 zemalja.Ovo je prvo učešće neke srpske biciklistkinje u Svetskom kupu u ciklo krosu.

- Samo su dve biciklistkinje imale 17 godina u Zolderu, jedna Holanđanka i Jelena, tako da u trci sa starijim i iskusnijim takmičarkama ovaj plasman je ipak uspeh –rekao je njen trener u Metalcu Radiša Čubrić.- Imala je samo jedan bicikl i to pozajmljen, a u ciklo krosu takmičarke imaju dva i menjaju kad se napuni blatom, pa je i to bio hendikep. Takođe, startovala je iz poslednjeg reda što izuzetno otežava trku.

Jelenu Erić je u Zolderu dočekao menadžer ekipe Malbotek Patrik Turlenik, za koju će mlada srpska bicikliskinja do Nove godine voziti još nekoliko ciklo kros trka, a u 2013. će na nekim drumskim trkama u majicama ovog tima startovati i Miloš Borisavljević iz Metalca i Nikola Kozomara iz Partizana:

- Dobro je za Jelenu da stiče iskustvo, ona je nebrušeni dijamant našeg biciklizma i nadam se da će u novoj sezoni pokazati pravu vrednost – dodao je Čubrić.- Za srpski biciklizam je pojavljivanje takmičara u ovoj disciplini koja se kod nas retko vozi, veliki plus pa je i sa te strane odlazak Erićeve u Zolder bio pravi potez.

Jelena Erić je ove sezone osvojila šampionske titule u apsolutnoj konkurenciji (seniorke i juniorke) na Prvenstvima Srbije – brdskom i kriterijumu, a bila je druga u drumskoj trci.

Osvojila je i vicešapionsku titulu na Prvenstvu Balkana u planinskom biciklizmu i bila je šampionka Srbije za juniorke u planinskom biciklizmu.

U Zolderu je pobedila svetska šampionka i treća na svetskoj rang listi Mariane Vos (Belgija) sa 1,10 minuta prednosti pred „broj jedan“ na svetskoj rang listi Katarinom Kompton (SAD), dok je treće mesto pripalo Sane Kant (Belgija) sa 1,15 minuta zaostatka. Erićkina drugarica iz Malboteka Elen van Loj (Belgija) plasirala se na deveto mesto.