XS
SM
MD
LG

Zemun u obavezi da pobedi Ušćane, večiti obrenovački derbi na Vašarištu, derbi začelja u Borči

Četiri najbolje ekipe u Srpskoj ligi, Beograd, upisale su nove pobede u proteklom kolu. Zvezdara je zadržala prednost u odnosu na Zemun od dva boda, dok su “Romantičari” za sada na koti od 30. Dve poslednje ekipe Radnički i Borac su posle startnih pobeda doživeli neuspehe. Torlak se ponovo pokazao uspešnim u gostima, Ušće i “studenti” su uknjižili po dve pobede, Surčinci, “Optičari” i Dobanovčani drugi poraz. Gosti su bili uspešniji (četiri pobede), postignuto je 18 golova (dva po meču).

Naredno 18. kolo startuje u petak utakmicama na Adi Ciganliji i Bežaniji.

Torlak je pobedom u Brariču “poništio” minus iz duela sa Ušćem. Trener Enes Mlaići je “pročitao” kolegu Bulatovića, i povratak u Koloniju budu lepe uspomene. U ekipu su se vratile vedete Vuković, Mitrović i Pražić (prvi strelac Šarić je van stroja), to se osetilo u igri četvrtoplasirane ekipe. Uspeli su da zaustave osnovne poluge domaćina, bili uspešni u defanzivi i u finišu se nametnuli kada su postigli gol. Sledeći rival je Brodarac, mlada ekipa sa iskusnim Đilasom u napadu, koji su osvojili četiri boda iz dva susreta. Nisu uspešni vani kao na Sarom sajmištu, isto važi za “vakcinaše” koji uvek gostuju i izgleda da im se Ada nije posrećila.

Studentski grad je najprijatnije iznenađenje u protekla dva kola. Posle “orlova” nadigrali su Borac usred Lazarevca. Mlada ekipa trenera Gorana Jankovića sa velikom dozom samopouzdanja očekuje vodeću Zvezdaru, koja se trijumfom nad Jedinstvom vratila u pobednički ritam.

U subotu su na programu četiri utakmice. Dobanovci će biti poprište okršaja između Budućnosti i BASK-a. Domaćin je upisao dva poraza, ali nisu bili u podređenom položaju, i neuspesi neće uticati da se pokažu u pravom svetlu. Treći rival je kvalitetan kao prethodna dva i nezahvalno je prognozirati konačan ishod.

Silni “Romantičari” pojačani u svim segmentima, sa zvučnim igračkim i trenerskim imenima nezadrživo hitaju ka zacrtanom cilju. Prethodni duel na Carevoj ćupriji izazvao je reakciju konkurenta iz Gornje varoši koji su povodom toga izdali zvanično saopštenje smatrajući da je protekao u “prijateljskom duhu”. Favoriti su protiv “orlova”, koji imaju korektan sastav, dva poraza govore da se još nisu naštelovali kako treba.

Derbi začelja tabele odigraće se u Borči, gde dolaze uzdrmani Lazarevčani. Domaćin je doživeo brodolom od Studentskog grada i dva ubedljiva poraza na startu govore da se radi o novom timu i traži vreme da profunkcionišu kako treba. Pored Obrenovčana, Borac je najozbiljniji kandidat za selidbu u Zonu. Ohrabreni pobedom u Surčinu poleteli su, ali su ih “studenti” prizemljili i na površinu su isplivale brojne slabosti.

U Gornjoj varoši Zemun će dočekati poletni sastav Ušća. Oba takmaca su uspešna na startu I pobede su domaćinu pružile priliku da se približi vodećim “bulkama”, a gostima da se pomere ka bezbednoj sredini. Zemunci su u saopštenju zamerili da se OFK Beograd favorizuje, posebno su apostrofirali utakmicu na Carevoj ćupriji. Imaju kvalitetan sastav spreman za najviše domete, to su pokazali u derbiju protiv Zvezdare i u Zemunelu. Ušće predvođeno Govedaricom, Trajkovićem i Panovićem bolje partije pruža u gostima i biće tvrd orah za favorizovanog domaćina.

Nedelja je rezervisana za večiti obrenovački derbi i susret u Surčinu.

Radnički uljuljkan pobedom na otvaranju sezone, imali su slabiju reakciju protiv Ušća i primili dva gola iz prekida. Nije lako svaku utakmicu igrati pod velikim pritiskom, pogotovu što se radi o znatno izmenjenom timu, sa novim stručnjakom. Pobeda se nameće kao imperativ, uprkos tome što će za protivnika imati iskusan sastav koji se oslanja na umeće nekoliko kvalitetnih individualaca, kao što su Gajić, Simić... Baričani se ne smeju opustiti, jer u slučaju neuspeha mogu se naći u ozbiljnom problemu. Bez obzira na položaj na tabeli, uvek su okršaji starih znalaca proticali u velikom rivalitetu, sa posebnim motivom i željom da se pokažu. Podrška navijača nikad nije manjkala i “brazilska“ atmosfera daje posebno obeležje rivalima sa dve starane Kolubare.

Jedinstvo i Teleoptik su upisali po dva poraza i domaćin će pokušati da popravi utisak. Poraženi su prema očekivanju na Bulbudercu, radi se o novoj ekipi kojoj će trebati vremena da uhvati ritam. “Optičari” su menjali, u zadnji čas stigao je trener Milan Stojanovski i trebaće vremena da igrači usvoje njegove zahteve i sistem rada. Na ruku im ne ide blade partije na gostovanjima (pet poraza) i od kandidata za vrh srozali su se u sredinu tabele.


Budućnost 6 : 0 Prva iskra
Ušće Novi Beograd 0 : 1 Brodarac
Teleoptik 3 : 0 Torlak
Zvezdara 2 : 5 Radnički (O)
Borac 0 : 1 Zemun
Sinđelić 1 : 1 Jedinstvo
BASK TEK 1 : 3 Studentski grad
OFK Beograd 3 : 0 BSK Borča
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 10 1 67
2 Zemun 30 21 4 5 67
3 Teleoptik 30 15 7 8 52
4 Zvezdara 30 12 8 10 44
5 Brodarac 30 12 8 10 44
6 Budućnost 30 10 10 10 40
7 Jedinstvo (-4) 30 10 12 8 38
8 BASK TEK (-4) 30 10 10 10 36
9 Prva iskra 30 9 9 12 36
10 Torlak 30 11 3 16 36
11 Radnički (O) 30 10 6 14 36
12 Studentski grad 30 11 3 16 36
13 Ušće Novi Beograd 30 9 8 13 35
14 Sinđelić (-4) 30 9 11 10 34
15 BSK Borča (-9) 30 6 14 10 23
16 Borac 30 3 3 24 12