XS
SM
MD
LG

Derbi se igra u Gornjoj varoši, silni "Romantičari" u Dobanovcima, Obrenovčani za prvu radost na Vašarištu

16. kolo nastavka prvenstva Srpske lige, Beograd, obeležiće derbi između Zvezdare, jesenjeg prvaka i drugoplasiranog Zemuna. Premijeru će obeležiti tri utakmice u petak, i po pravilu prvi mečevi nose sa sobom dozu neizvesnosti I iznenađenja. Drugi derbi je u Dobanovcima, gde dolaze silni “Romantičari”.

Tačno u podne na Adi Ciganliji snage će odmeriti Torlak i Ušće. Uslovno rečeno ekipa iz Kumodraža kao domaćin igra pored Savskog jezera, tako da ne čudi da su uspešniji na gostovanjima. U finišu jeseni pokvarili su plasman sa nekoliko poraza i pauza im je dobro došla da se predstroje, osveže i pojačaju, kako bi u nastavku ponovili igre sa početka prvenstva. Trenera Enesa Malićija muči izostanak trojice povređenih prvotimaca Šarića (prvog strelca lige), Pražića i Rakonjca. Za Ušćane kaže da se radi o spoju iskusnih, kvalitetnih pojedinaca i mladih igrača, koji su hitri, brzi i agresivni.

Sat kasnije na Starom sajmištu sastaju se Brodarac i Prva iskra. Biće to okršaj mladosti i iskusnog i obnovljenog sastava “hemičara”, sa nekadašnjim prvoligaškim i superligaškim igračima. Kao bomba odjeknula je vest da je pred sam start došlo do razlaza između Brodarca i trenera Dragana Stevanovića. Ostaje da se vidi kako će se to odraziti na stabinost ekipe i kako će odgovriti na novi izazov. Domaćin je znatno uspešniji kad gostuje, dok su Baričani sa tri poraza u završnici pokvarili plasman. Zbog toga su iz korena promenili igrački potencijal i doveli novog trenera Blažu Bulatovića, trećeg u toku sezone.

Kao Torlak i Studentski grad je “beskućnik” i trenutno kao domaćin igra u Bežaniji. Jesen će brzo da zaborave i četiri vezana poraza dovela su ih među neuspešne. Angažovali su trenera Gorana Jankovića i još nekolicinu pojačanja u cilju da prevaziđu uočene slabosti. Rival sa Dušanovca je spokojan u sredini tabele i u finišu su vezali tri remija. “Studenti” kao domaćini upisali su tek dve pobede, dok su “orlovi” kao gosti, takođe neuspešni (osam bodova). Domaćin se ne može pohvaliti efiksanošću i 29 primljenih golova govori da je u zadnjem redu “duvala promaja”.

U subotu su na programu tri duela i pažnja ljubitelja fudbala u glavnom gradu biće usmerena prema Gornjoj varoši gde stižu vodeće “bulke”. Zvezdara predstavlja najprijatnije iznenađenje jeseni i pet bodova viška u odnosu na prvog pratioca solidna je zaliha, mada ekipa iz Gornje varoši i OFK Beograd nameravaju da im pomrse račune. Domaćin se stabilizovao posle nekoliko neočekivanih kikseva, ali su tri remija na kraju uticala da zaostanu za vodećim. Iskusni strateg Saša Štrbac respektije rivala i kaže da nisu slučajno na vrhu. Posebno apostrofira umeće Đorđevića i Vukićevića. “Bulke” su prvi poraz doživele u 13. kolu, igrali su dobro u kontinuitetu i otuda tako dobri rezultati. Trener Zdravko Kovačević poštuje tradiciju i renome rivala, kaže da se radi o disciplinovanom sastavu u koji je kolega Štrbac uneo dosta novina, i gledaće da se revanširaju za poraz na startu. “Zeleno-plavi" su podjednako uspešni na oba fronta, dok su gosti najveći deo bodova osvojili na Bulbudercu.

U Dobanovcima se igra još jedan derbi, stižu silni “Romantičari”, sa kompletno promenjenim igračkim, trenerskim kadrom i upravom, rešeni da se vrate na veliku scenu. Oba rivala su raspoložena da pruže dobru predstavu ukoliko im teren bude dozvolio. Domaćin je imao odličnu završnicu (11 bodova) i u pet poslednjih kola osvojili su polovinu bodova. Sa Kaluđerovićem, Mrkelom, Kasalicom i iskusnim trenerom Simom Krunićem, u svaki duel ulaze kao favoriti, i pobeda se nameće kao imperativ.

U Borči je bio izuzetno prometan prelazni rok i gotovo kompletan igrački kadar je promenjen. Neuspešnu jesen moraju zaboraviti i okrenuti se boljim izdanjima. “Sokolovi”, naredni protivnik, su uvek u vrhu, tome u prilog govore rezultati. Kao rival imali su uspešan finiš i osvojili 11 bodova, dovoljno za šestu poziciju. Nezahvalnio je davati bilo kakvu prognozu i svako ima svoje adute, pogotovu što premijera uvek za sobom nosi neizvesnost i iznenađenja.

Obrenovčani su promenili termin i ubuduće igraće nedeljom, nadaju se da će im doneti više uspeha od nezavidne pozicije na tabeli. Sa povratnikom na klupi Sašom Stojadinovićem i desetak novajlija, sa promenjenom fizionomijom i kvalitetnijim timom kreću u borbu za opstanak. Statistika je poražavajuća, sa deset poraza, još se nisu radovali na Vašarištu. U goste im dolazi mlad sastav Teleoptika, koji su pre neki dan ostali bez trenera Igora Duljaja (prešao u Partizan), za čije ime su vezani odlični rezultati i mesto među klubovima koji gaje šampionske ambicije. Ostaje da se vidi kako će dolazak novog stručnjaka delovati na ekipu, pogotovu što su, za razliku od Zemunela, na strani izuzetno neuspešni (četiri boda).

Jedinstvo je u Surčinu favorit protiv davljenika iz Lazarevca. Domaćin je u finišu zaređao sa remijima i deveto mesto pruža priliku da napreduju na tabeli, pogotovu ako se zna da su se dobro pojačali. Borac je nepoznanica za mnoge, imaju mlađi tim i svaki bod osvojen na strani zlata je vredan.


Budućnost 6 : 0 Prva iskra
Ušće Novi Beograd 0 : 1 Brodarac
Teleoptik 3 : 0 Torlak
Zvezdara 2 : 5 Radnički (O)
Borac 0 : 1 Zemun
Sinđelić 1 : 1 Jedinstvo
BASK TEK 1 : 3 Studentski grad
OFK Beograd 3 : 0 BSK Borča
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 10 1 67
2 Zemun 30 21 4 5 67
3 Teleoptik 30 15 7 8 52
4 Zvezdara 30 12 8 10 44
5 Brodarac 30 12 8 10 44
6 Budućnost 30 10 10 10 40
7 Jedinstvo (-4) 30 10 12 8 38
8 BASK TEK (-4) 30 10 10 10 36
9 Prva iskra 30 9 9 12 36
10 Torlak 30 11 3 16 36
11 Radnički (O) 30 10 6 14 36
12 Studentski grad 30 11 3 16 36
13 Ušće Novi Beograd 30 9 8 13 35
14 Sinđelić (-4) 30 9 11 10 34
15 BSK Borča (-9) 30 6 14 10 23
16 Borac 30 3 3 24 12