XS
SM
MD
LG

Milosavljević: Imamo odgovornost prema rukometu u Srbiji da se pokažemo u najboljem svetlu

Toni Đerona i Žikica Milosavljević - foto: RSS

Muška seniorska reprezentacija Srbije nalazi se u Katovicama gde u petak od 20 časova započinje svoj put na 28. Svetskom prvenstvu. Stručni štab jasno je odredio ciljeve pred svetsku rukometnu smotru, ali se do njih dolazi utakmicu po utakmicu, počevši od susreta sa ekipom Alžira.

 O nastupu koji nas očekuje, o generaciji koja predstavlja Srbiju i odgovornosti koju dobar rezultat sa sobom nosi, kao i o različitim perspektivama, razgovarali smo sa igračkom legendom, a sada važnim članom stručnog štaba Tonija Đerone – Žikicom Milosavljevićem.

”Idemo korak po korak, ali gledamo više i dalje ciljeve! To je način da pristupimo svakoj utakmici na jedinstven i poseban način. Tako smo ih pripremali i tako ih predstavljamo igračima. Ipak, to ne znači da analiza potencijalnih protivnika u drugom krugu već sada nije napravljena jer kada krene prvenstvo, vremena  je jako malo, a naša je obaveza da ništa ne prepustimo slučaju.”

Do premijere u Spodek areni ostalo je još nekoliko dana, ali se svaki koristi maksimalno efikasno.

”Imamo dovoljno vremena, koristimo poslednje trenutke da treninzi budu usmereni na taktičku pripremu, na upoznavanje sa objektima, atmosferom. Važno je da osetimo dvoranu i da ”doteramo” formu da početak bude na pravi način. Prve utakmice na prvenstvu su jako teške, ja to najbolje znam! Bez obzira na to ko vam je protivnik, siguran sam da trema postoji, ali ćemo je iskoristiti da nam bude vetar u leđa.”

Pripremne utakmice sa Švedskom značile su pre svega na polju samopouzdanja i pozitivnog ulaska u takmičarski ritam. 

”Kada smo organizovali utakmice sa Švedskom, bili smo svesni da igramo protiv aktuelnog evropskog prvaka što smo i želeli. Ako hoćemo da se približimo svetskom vrhu, moramo da igramo sa najboljima i u odnosu na njih pravimo strategiju, taktiku i sagledamo gde smo. Rezultat koji smo ostvarili je nešto što nije došlo od pre mesec dana. To je nešto što gradimo od kada je došao Toni Đerona. Stvorila se realna osnova za neka očekivanja. Međutim, efekat na samopouzdanje je primaran, dok je stručnom štabu omogućeno da sagleda šta je još potrebno da uradimo da ovo postane standard,” jasan je Milosavljević i dodaje:

”Poznavajući naš narod i igrajući mnogo prvenstava i takvih utakmica, morao sam da reagujem u jednom trenutku što i jeste moja uloga u ovom timu da njima kažem da ono što je do sada bilo iznenađenje, sada postaje normalno. Takve protivnike kao što su Francuska, Slovenija, Švedska se pobeđuju, ali u tome treba ostati sveden, miran, čvrsto na zemlji.”

Javnost u Srbiji mnogo dugo čeka rukometni rezultat na seniorskom nivou, samim tim odgovornost nacionalne selekcije je mnogo veća od samog nastupa na Svetskom prvenstvu. 

”Neće biti ni malo lako igrati jedno veliko takmičenje, ali mislim da su igrači svesni svoje odgovornosti. I mi očekujemo taj rezultat i mislim da su ovi igrači spremni da prihvate tu ulogu. Rukometna javnost i javnost u Srbiji uopšte s pravom veruju u ovu generaciju koja postepeno stasava u ekipu spremnu za velika dela. Jedino što je za realizaciju toga potrebno vreme.”   

Tranzicija od legendarnog desnog krila do stručnjaka pored terena nije bila laka, ali iskustvo koje Milosavljević ima izuzetno doprinosi novoj ulozi. 

”Svaki put kada odem na trening i kada ih vidim u toj divnoj atmosferi poželim da sam i dalje na terenu sa njima! Najsvežiji primer za to je utakmica protiv Švedske. Mislim da sam ih samo jednom pobedio u karijeri, u borbi za medalju 1996. Posle toga sam svaki put od Šveđana izgubio i bilo je divno gledati momke kako ostvaruju taj dobar rezultat. Sada je uloga malo drugačija, sada je na meni da njihove specifičnosti usmerim da budu za dobrobit tima, ali od momaka dobijam maksimalno poštovanje, ali ono što je najbitnije jeste da ga na najvećem mogućem nivou pružaju jedan drugom.”