XS
SM
MD
LG
20.11.2022 Dragan Stojić

Pištolj cilja istočnu zvezdu

Foto: pixabay.com

Skidanje zvezde sa neba donosi radost u ljubavnom životu, a Marku Alenu, najboljem snukerašu iz Severne Irske, eventualno obaranje popularne  Zvezde sa Istoka - Kineza Džunhuj Dinga – titulu šampiona na (otvorenom) Prvenstvu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske (UKC), turniru koji uz Masters i Svetsko prvenstvo spada u tri najznačajnija takmičenja u sportu s takom i kuglama.

Posle gaženja najboljeg igrača svih vremena Ronija O’Salivena bez izgubljenog frejma (partije)  u četvrtfinalu, Ding je bio viđen kao učesnik završnog meča, pa je u borbi za finale rutinski , rezultatom 6:3,  ’’provozao’’ 32. nosioca Toma Forda, a njegov takmac u borbi za tron dodatno rastužio domaćine, teškom mukom slomivši otpor Džeka Lisovskog – 6:5

Gledajući trenutni plasman na svetskoj rang listi, Ding deluje kao laka meta protivniku poznatom po nadimku Pištolj ( 9 – 38), međutim, rezultati iz prošlosti pokazuju da je predstavnik Azije za današnjeg rivala prečesto predstavljao nepogođenicilj, čemu u prilog ide i podatak da u međusobnim susretima ima ubedljivu prednost (12:4), pritom je dobio i dosad poslednji okršaj sa snukerašem rodom iz Belfasta, na Evromastersu pre dve godine.  Jedna od retkih činjenica koja je na Irčevoj strani na  turnir u čijem finalu danas učestvuje vezana je za 2010. godinu, kad je  u drugom kolu savladao 35-godišnjaka iz najmnogoljudnije zemlje na našoj planeti.

Još jedan  od ’’pluseva’’  na strani Marka Alena je i ovosezonska forma. Osvajanjem titule na Severnoirskom openu je dokazao lokalpatriotizam, a status dobrog komšije stekao je nastupom u finalu Otvorenog prvenstva Britanije. S druge strane, Dingu je, da li zbog udaljenosti Kine i Velike Britanije, možda i zbog sukoba iz prošlosti dva naroda, ’’iseljen’’ sa istog turnira već posle druge runde, ali može biti zadovoljan i time, jer bolji rezultat od početka tekuće sezone ne stoji u njegovoj biografiji.

Dublje kopanje po prošlosti nadmetanja koje se igra u Jorku (Engleska), nasuprot navedenom, govori o adutima Džunhuj Dinga.

Za razliku od Alena, koji je izgubio oba duela za titulu na UKC-u, i to  od predstavnika organizatora – 2011. ga je savladao Džad Tramp, a sedam godina kasnije Roni O’Saliven, Zvezda sa Istokaje obasjala nebo iznad Jork Barbakena, pošto je iz sve tri završne runde izašla uzdignutog taka – 2005, 2009. i 2019, uz  dodatak - ’’padalice’’ su dvaput bili Škoti!

Onaj ko danas prvi stigne do 10 dobijenih frejmova će biti sitiji u delu Engleske poznatom po uzgoju svinja, poraženi će ostati gladan trofeja. Za utehu - svi će nazdraviti u šampionovu čast!

Piše: Dragan Stojić