XS
SM
MD
LG
07.11.2022 Dragan Stojić

Raketa obletela Bolton

Foto: pixabay.com

Sve rakete lete kroz orbitu, samo jedna kroz svet snukera, a kojom brzinom to čini bilo je očito i u završnoj predstavi turnira pod nazivom Šampion šampiona, u kojoj je Roni O’Saliven, poznat po nadimku Raketa, inače najbolji igrač svih vremena, prilično rutinski savladao zemljaka Džada Trampa, pa na predstojeći ’’grend slem’’ – (otvoreno) Prvenstvo  Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske –odlazi bez potrebe za ikakvim remontom.

Dvoboj  dvojice Engleza, lidera svetske rang liste O’Salivena i trećeplasiranog Trampa, protekao je u neuspešnom nastojanju branioca titule da sustigne stalnu prednost svog zemljaka, na kraju se videlo da je lakše trčeći uloviti bolid Formule 1 nego prizemljiti Raketu iz Vordslija za snukeraškim stolom u hotelu Bolton Vajts .

U prve dve partije (frejma) popularni Kec iz rukavakao da je vadio nule, pošto je toliko poena upisao na svoj konto, sledeći je završio kao pobednik, da bi se u naredna četiri ponašao nalik  babi koja se češlja dok selo gori, a ne u skladu sa svojim drugim nadimkom - Gospodin frizura 100 – što je značilo da njegov rival u finalu vodi 6:1. Do kraja prve sesije je nekako obuzdao plamen iz taka svog rivala, osvojio je dva frejma i na pauzu otišao s minusom od tri partije – 3:6.

Druo poluvreme meča startovalo je u ritmu uvodnog dela, O’Saliven je ’’ošišao’’ Frizuru u prvom frejmu, međutim, kao da time je za zulufe povukao takmičara iz Vitčerča kod Bristola, Tramp je zaigrao mnogo bolje, približivši se posle 13 partija na 6:7, nagoveštavajući neizvesnu završinu susreta igranog na 10 dobijenih partija.

Na nagoveštaju se sve završilo, nakon serije protivnika u kojima Roni O’Saliven nije zabeležio ni jedan poen, Raketakreće u let na turbo pogon, velikan svetskog snukera dobija naredna tri frejma i, uprkos činjenici da je njegov zemljak tokom finala ostvario veći brejk (147:124), prvi stigao do broja osvojenih frejmova neophodnih za osvajanje šampionskog pehara, drugog u tekućoj sezoni.

Na drugoj strani, Tramp je abdicirao s trona ovog takmičenja, tako da je njegov skor u finalima nadmetanja Šampion šampiona i dalje negativan, jer je već triput  poražen u finalu, uz navedeni lovor iz minule godine.

Ukoliko krajem tekuće sedmice počne da ’’začešljava’’ kugle na pravo mesto na predstojećem Prvenstvu Ujedinjenog Kraljevstva, Džad Tramp se, ako sve bude teklo prema očekivanjima, sunarodniku može revanširati za sinoćnji poraz.

Kovanje plana za demontažu Rakete je, sigurno, već započeo.

Piše: Dragan Stojić