XS
SM
MD
LG
20.09.2022 Dragan Stojić

Norveški vetar ohladio Australiju

Vest da je u Australiji neko osvojio svetsku krunu u trijatlonu, tenisu ili surfovanju bila bi na nivou informacije da je pas ujeo čoveka, ali u subotu se sve promenilo zahvaljući norveškom vozaču Tobijasu Fosu, koji je trijumfom na 29. hronometarskoj trci u istoriji svetskih šampionata u biciklizmu naterao konkurente da se na 15- 20 celzijusa osećaju poput kengura na zimskoj  mećavi.

Iako je po ostvarenjima u dosadašnjem toku karijere 25-godišnjak iz okoline Lilehamera bio na nivou probnog ski-skakača, bez plasmana vrednih pažnje čak i na najznačajnijim jednodnevnim trkama, izborio se da mu rejting skoči u nebesa u roku od 40 minuta, dve sekunde i 78 stotinki, za koliko je na svom dvotočkašu prešao stazu dugu 34,2 kilometra u Vulongongu, pa će dvostruki (i aktuelni) nacionalni prvak u vožnji ’’protiv’’ časovnika ostati ubeležen kao prvi Norvežanin s titulom planetarnog prvaka u ovoj disciplini, a drugi računajući i drumsku trku.

Prezivati se King (Kralj) garantuje zvanje evropskog prvaka u hronometarskoj trci, ali je za krunu na Mundijalu potrebno više, što je danas iskusio dvostruki šampion Starog kontinenta u ovoj ciklo - disciplini Štefan King iz Švajcarske, trećeplasirani na Prvenstvu sveta 2020. godine.

Na njegovu žalost, do najvišeg zvanja su ga delile samo tri sekunde, tačnije 2,95, što znači da je još uvek zelen za stajanje u stroj sa čuvenim zemljakom Fabijanom Kanćelarom, dosad poslednjim Helvetom koji je ’’pozlatio’’ biciklistički hronometar na svetskim prvenstvima.

Biciklizam je u Belgiji najpopularniji sport, a Remko Evenpul njihov  prvi ’’jahač’’ ove sezone.

Pobednik nedavno održane Trke kroz Španiju (Vuelta), vladar evropskog hronometra  pre tri godine, drugu godinu zaredom završava ovu disciplinu na trećoj poziciji (uz ’’srebro’’ 2019), pa će Crveni đavoli i dalje crveneti od muke što i dalje čekaju na najsjajnije odličje, mada se hronometarsko takmičenje na Svetskom prvenstvu održava od 1994. godine.

Na Pirinejima je slavodobitno pojeo kaljos, ali mu je nešto manje manje od 10 sekundi (9,16) falilo da degustira i lemington, međutim, nema razloga za preteranu brigu, pošto su mu tek 22 godine.

Još neka velika imena zauzela su ’’male’’ pozicije među 48 učesnika koji su prešli ciljnu ravninu. Osvajač dve zlatne medalje, branilac trofeja Filipo Gana (Italija), stigao je do sedmog mesta, slovenačka zvezda Tadej Pogačar ’’ispekao’’ je poziciju iznad vozača sa Apenina, dok je srpski orao Ognjen Ilić sleteo na kotu 30, što je najznačajnije ostvarenje jednog našeg predstavnika do sada. Njegov zaostatak za prvoplasiranim iznosi tri minuta, 15 sekundi i 61 stotinku.

Pošto je Svetsko prvenstvo renomirana škola, daće svojim đacima priliku za popravni već naredne nedelje, kad je na programu drumska trka.
Neka pokažu da su elita.

Autor: Dragan Stojić