XS
SM
MD
LG

Evolucija strategija, taktika i formacija u fudbalu

Foto: pixabay.com

U ovom tekstu ćemo proći kroz evoluciju fudbala i strategija donešenih od strane menadžera svetskih klubova.

Fudbal kao najveći sport

Kao što i sam naslov govori, danas ćemo proći kroz evoluciju razvijanja taktika i strategija u fudbalu kao jednom od najvećih svetskih sportova, odnosno najpoznatijih. Za više ovakvih zanimljivih tema o sportu i svetu sporta možete da pogledate na sajtu kladionice.tv i proširite svoje znanje o sportu i aktuelnostima, sportske kladionice uopšteno. 

Poznato je da je fudbal jedan od najvećih i najpoznatijih sportova u svetu, ali to ne bi bilo tako da specifičan način igre i “krvav” način borbe nije prisutan u ovom sportu. Sve zahvaljujući profesionalnim odlukama svetskih menadžera u fudbalu. 

Taktike i strategije u fudbalu

Najvažnije je to da se taktike odnose na formiranje pravog sistema igre ili timske formacije o kojima odlučuju treneri i menadžeri timova. Prvi timovi koji su počeli sa primjenjivanjem taktika i timskih formacija u timu su bili u devetnaestom veku, sa klasičnom timskom formacijom. Međutim, obrt u taktikama fudbala se dešava u Škotskoj, gde menadžeri klubova počinju kupovati igrače i implementirati formaciju 2-3-5 koju su, nakon toga, počeli prihvatati i drugi klubovi nakon uspeha Škotskih timova.

Ipak, ovaj igrački sistem je funkcionisao sve do 1925. godine kada je FA (The Football Association) uveo pravilo o ofsajdu. To je prouzrokovalo smanjenje igrača u napadu pa su se počele primjenjivati formacije sa manje napadača kako bi imali prostora izbeći ofsajd i time se koristila formacija sa 2 do 3 napadača, kao što je i u savremenom fudbalu najčešća formacija u napadačkom sastavu tima. Ova formacija se zvala “WM”, sačinjavala se kao 3-3-4. Takođe, ova formacija je stvorila nove mogućnosti za fudbalere u to vrijeme, ali i taktike koje se danas često koriste kao što je kontra-napad i posed lopte. To je omogućilo da se igra kreće po centru i da se igra na nekoliko paseva po centru pre nego se krene u napad. U drugom slučaju, to bi bio kontra-napad koji bi omogućio otvaranje dovoljno prostora da igrači mogu da naprave kvalitetnu priliku za svoj tim. 

Taktike i formacije u savremenom fudbalu

Danas, ništa novo nije “izmišljeno” već se koriste taktike i formacije koje su doživele kreaciju 80-ih ili 90-ih godina u svetu fudbala. Mnogi svetski klubovi kao što su Barselona, Real Madrid, Inter, Milan stvorili su novi način igre i oslobodili svoje najbolje veštine na terenu svojim igračima. I ne samo da su ih koristili svetski klubovi već i veoma uspešne reprezentacije na raznim svetskim kupovima i takmičenjima. Mogli smo svedočiti, do pre nekoliko, karakterističnu igru Barselone za koju su dali i ime - “Tika-Taka” i koja je i dan danas ostala aktuelna u većini timova.

Svakako, za donošenje odluke o taktici, ali i timskoj formaciji nije odlučujuće samo to koji način igre preferira menadžer ili trener kluba već od mnogo drugih, brojnijih i komplikovanijih karakterstika igrača. 

U te karakterstike igrača možemo svrstati, naravno, fizičku spremnost igrača tima. Moramo znati koliko igrači mogu pretrčati, koliko su pasivni ili aktivni u duelima pri napadu ili odbrani, ali i sa tim da li su spremni da odigraju duge paseve ili kratke, i još mnogo toga što utiče na odluku trenera.

Svakako ne smemo zaboraviti i psihičku spremnost igrača. Naravno da svaki trener želi raspoložene igrače na terenu koji mogu doprineti uspehu tima, a ne igrače koji imaju određene poteškoće, bile one u privatnom ili biznis životu i samim tim moraju voditi računa i o njihovim životima. 

I pored svega toga, jedna od najbitnijih stavki jeste izbor na osnovu protivničkog tima i njihove uobičajene igre. Treneri i menadžeri moraju znati da se suprostave protivničkom timu tako što će naći najbolji način kako da dođu do uspeha na utakmici ukoliko taj tim ima specifičan i karakterističan način igre. Da li su to kontra-napadi, igra na posed lopte ili zatvorena igra, to je sasvim na odlukama trenera, menadžera pa nekada čak i na kapitenima tima. 

Za kraj, možemo reći da najbitnije dve stavke iz svega navedenog za izbor prave i kvalitetne taktike, strategije i timske formacije, jesu fizička spremnost i psihička održivost igrača. Ukoliko igrači nisu spremni da podnesu određena fizička opterećenja pri implementiranju taktike na terenu, a pritom nisu ni spremni da se psihički poklope sa drugim igračima i da igraju timski onda taj tim može doživeti poraz ukoliko je suprotno stanje sa protivničkim timom i ako su spremni da daju sve od sebe.

Neke od tih psihičkih nepodudaranja možemo videti danas u poznatim svetskim timovima, kao što je PSG i incidenata koji su se dešavali između velikih svetskih zvezda na jednom mestu, za primjer ćemo dati Mbappe i Neymar, ali i prethodnih slučajeva u svetu fudbala.

Mnoge od ovih aktuelnih novosti na svetskoj sceni je teško ispratiti, ali uz određene svetske poznate sajtove kao što je skysports.com može se ispratiti svaki segment sporta u svakom trenutku.


Juventus 1 : 2 PSG
Maccabi Haifa 1 : 6 Benfica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 PSG 6 4 2 0 14
2 Benfica 6 4 2 0 14
3 Juventus 6 1 0 5 3
4 Maccabi Haifa 6 1 0 5 3