XS
SM
MD
LG

Paskovac završio turbulentnu sezonu

FK Paskovac - foto: instagram.com/fkpaskovac2020

Sezona 2021/2022 u Opštinskoj ligi Loznica je iza nas, a ekipe odlaze na zasluženu pauzu. Posle svega viđenog možemo slobodno reći da je ovo bila jedna od najkvalitetnijih sezona u istoriji lige. Veliku bitku je vodilo 4-5 ekipa koje po kvalitetu zaslužuju da igraju mozda i rang više.

U tek zavrsenom prvenstvu prvi je prošao Hajduk iz Ribarice, više nego zasluženo, i samim tim se plasirao u viši rang i od sledeće godine će se za bodove boriti u MOL Jadar.

Na kraju jesenjeg dela prvenstva njihov najbliži pratioc je bio FK Paskovac iz istoimenog sela, koji je za liderom zaostajao samo dva boda. U drugom delu sezone, osakaćena mnogobrojnim povredama i izostancima ključnih igrača ekipa u crveno-sivim dresovima je ispustila mnogo bodova, uglavnom u mečevima sa ekipama iz donjeg dela tabele što ih je koštalo boljeg plasmana od krajnjeg trećeg mesta. Ako je prvi deo sezone bio sjajan, drugi je bio uglavnom za zaborav.

Kada je ekipa iz Paskovca u pitanju tokom jesenjeg dela sve je funkcionisalo besprekorno i u prvih 10 kola ekipa je ostvarila 10 pobeda uz gol razliku 42:1. Veljko Nikolić na golu, štoperski tandem iskuni Branislav Gršić i perspektivni Dušan Petrović i bekovi Nebojša Jezdić i Goran Nikolić u potpunosti su zaključali sve prilaze golu. Ako se od Gršića zbog iskustva i kvaliteta ozbiljno računalo od početka, mlađani Petrović je ušao u tim na mala vrata i iz meča u meč rastao i učio od iskusnijeg kolege. Protivnički napadači bili su osudjeni na neuspeh kako u vazdušnim duelima, tako i u onim na zemlji. Da napadi protivnika budu bezuspešni potrudili su se i Nebojša Jezdić i Goran Nikolić su fantastično obavili posao na bekovskim pozicijama u potpunosti neutrališući protivnička krila.

Jednu od glavnih uloga u čuvanju sopstvenog gola odigrao je i pravi „spartanac“ na terenu Anđelko Marković, zamenik kapitena crveno-sivih „ginuo“ je za svaku loptu. Uklizavao, trčao, pružao ogromnu pomoć defanzivnoj liniji, ali i pružao „odstupnicu“ saigračima iz veznog reda koji su smelo kretali u napad znajući da im on čuva ledja. Tokom čitave sezone propustio je samo jedan meč, dok je na ostalih 25 odigrao svaki minut bez zamene.

Tu pomoć Markovića obilato su koristili pravi fudbalski majstori Željko Bogićević i Radovan Stanković. Dva totalno nepredvidiva igrača, vrlo nezgodna za čuvanje. Odlično su vukli napade ekipe iz Paskovca, sjajno proigravali svoje saigrače u napadu, a i sami postizali golove. Stanković je sa nekoliko vanserijskih poteza rešio neke od najbitnijih utakmica u prvom delu sezone. Posle njegovog šmekerskog odigravanja petom na bok za Slobodana Nikolića ispala je kompletna odbrana Sloge iz Korenite. Kasnije je posle kornera iz istog napada postignut pobedonosni pogodak. Protiv Vuka iz Tršića odigrao je pas iz udžbenika u prostor za Mladena Milanovića koji je doveo Paskovac u vodjstvo. Protivničke ekipe jednostavno nisu imale rešenje za njega. Pored sjanih asistencija, postigao je za veznog igrača sjajnih 8 golova. Druga bitna karika u kreiranju igra čete Darka Milanovića bio je pomenuti Željko Bogićević. Igrač koji je, po rečima protivnika, pretežak za čuvanje, igra podjednako dobro obema nogama, upošljava saigrače loptama koje imaju oči, a ume da uputi šut na gol iz svih pozicija. Kada je raspložen za igru malo je igrača i u višim rangovima koji mogu da ga čuvaju. Njegova teža povreda u Kozjaku na meču protiv Borca umnogome je odredila dalji tok prvenstva i pad igra crveno-sivih, a kada se protiv Hajduka iz Ribarice povredio Stanković već se moglo naslutiti da nastavak prvenstva neće biti lak. Dva igrača koja su postigla ukupno 13 golova i namestila bar još toliko golova u prvom delu sezone zbog povreda propustila su ceo prolećni deo sezone, što je pokazalo se nenadoknadiv gubitak za ekipu.

Protivničke odbrane su „mučene“ sjajnim prodorima Mladena Milanovića po levom boku. Jedan od najbržih igrača lige dovodio je protivničke odbrane do „ludila“. Odlično se ubacivao i odlično koristio sjajne lopte veznih igrača, uglavnom Bogićevića i Stankovića, i vrlo često ih pretvarao u gol, a vrlo često je i asistirao saigračima u šesnaestercu. Drugi deo sezone Milanović je „prespavao“, u nedostatku upotrebljivih lopti iz sredine nije ponovio igre iz jesenjeg dela prvesnstva. Sam podatak da je u jesenjem delu postigao 13 golova, a u drugom delu svega 5 govori dovoljno. Na kontra strani od Milanovića, po desnom boku dejstvovao je brzonogi Slobodan Nikolić koji je protivničkim odbranama zadavao dodatne glavobolje. I on je tokom sezone bio dugo odsutan zbog povreda i propustio je neke od najbitnijih utakmica za tim, te je samim tim i njegov učinak mogao biti bolji.

U špicu prava dominacija. Paskovački Aleksandar Mitrović - Zvonko Maksić nemilice je tresao mreže protivnika u prvom delu sezone. 13 lopti je smestio iza leđa golmana protivničkih ekipa tokom jesenjeg dela prvenstva. Svojim golovima resio je jako bitne utakmice i derbije protiv Sloge iz Korenite i Mladosti sa Brezjaka. Sa uočljivim viškom kilograma izgarao je svaki put kada je bio na terenu, ali se i pored svega odlična tehnika i fudbalski njuh vide prilikom svakog njegovog kontakta sa loptom. Drugi deo sezone se i na njegovom učinku mogao videti izostanak prvih kreativaca tima, postigao je samo 5 golova.

Jedan od glavnih univerzalaca tima Slavko Gligorić pokazao je i dokazao da kada ste majstor fudbala godine nisu bitne. Sa punih 45 godina igrao je kao mladić. Na terenu neumoran, pravi borac, svojim neprocenjivim  iskustvom davao je ogroman doprinos na svakom meču koji je odigrao. Mnogo puta je pokazao svojim lukavim i tehnički savršenim potezima kako je fudbal jednostavna igra kada je igraju majstori.

Sa klupe su svoj ogroman doprinos davali paskovački Đenaro Gatuzo - Đordje Nikolić, te stariji brat dvojca Maksić -Nemanja, kao i Srdjan Milanović,  i Srdjan Jezdić koji su svakog minuta na terenu dali svoj maksimum u borbi za bodove. Svoje minute sa klupe dobili su i Marko Macan NikolićMiloš Vučetić i drugi Marko Nikolić, kao i Nikola Nikolić. Tokom drugog dela prvenstva Marko (Milorad) Nikolić je dobio šansu da nadoknadi izostanak Gršića i Gorana Nikolića i to je uglavnom dobro odradjivao i zaslužio sebi standardno mesto u prvih 11.

Na polusezoni su dovedena pojačanja u vidu odličnog polivalentnog igraca rada Karajčića koji može da pokrije više pozicija u timu, kao i vrlo dobrog veznog fudbalera Nikole Lazića, ali i mladjanog Ivana Milovanovića koji su imali zadatak da odmene povredjene igrače i pojačaju konkurenciju u timu.

„Sreća“ sa povredama zadesila je i Rada Karajčića koji nje zbog povrede na poslednjem pripremnom meču morao da propusti prvih pet kola drugog dela sezone. Kasnije je svoj posao odradio sasvim korektno uglavnom na poziciji štopera i pokazao da može da bude dobro pojačanje ukoliko se spremi fizički i ukoliko ga zaobidju povrede.

Ivan Milovanović se definitvno najbolje uklopio od svih prolećnih pojačanja. Iz meča u meč je igrao sve bolje, a u samom finišu sezone je bio jedan od najzapaženijih igrača u crveno-sivoj opremi. Od njega se u predstojećoj sezoni mnogo očekuje.

Nikola Lazić je doveden da nadoknadi izostanak Bogićevića i Stankovića i da bude glavni kreator igre, odigrao je brutalan pripremni period i izmamio osmehe na licima navijača i uprave Paskovca, međutim kada je prvenstvo počelo sam nije mogao mnogo i utopio se u sivilo ekipe u drugom delu sezone. Borio se, trčao, pokušavao i na par mečeva pokazao zašto je igrao dva ranga više u prvom delu sezone. Da je jedan od dvojice kreativaca Paskovca bio u mogućnosti da igra tokom drugog dela sezone verujemo da bi Lazićev učinak bio daleko zapaženiji.

Na kraju krajeva jedna turbulentna sezona za FK Paskovac koji je posle sjajnog starta i odličnog prvog dela sezone u drugom delu pao i izgunio bitku sa Hajdukom i silno pojačanim Stolicama.

Predsednik kluba Jovan Antonić dao je izjavu za naš portal:

- Iza nas je jedna teška sezona u kojoj smo muku mučili sa povredama, ali smo i pored svega ostvarili odličan rezultat i u žestokoj konkurenciji zauzeli treću poziciju. Već sada krećemo sa pripremama za novu sezonu i nadamo se da će svi povređeni igrači biti spremni za novu sezonu i da će nas povrede ovaj put zaobići. U saradnji sa trenerom Darkom Milanovićem pokušaćemo da tim pojačamo dovodjenjem igrača koji će doneti dodatni kvalitet timu. Takođe, tokom leta krenućemo i sa radovima na izgradnji našeg igrališta na kojem ćemo igrati utakmice kao domaćini u narednim sezonama. Veliku zahvalnost dugujemo i našim vernim navijačima koji su i ove godine bili naš dvanaesti igrač i davali nam motiv da se borimo i istrajemo.

Ekipa iz Paskovca će u novu sezonu ući sa najvišim ambicijama i sigurno će biti jedan od glavnih favorita za najviši plasman u novoj sezoni, koja će po svemu sudeći biti možda i za nijansu kvalitetnija od prethodne.


Stolice 6 : 3 Borac
14. Oktobar 2 : 5 Jadar 07
Gradilište 0 : 3 Hajduk
Vuk 4 : 0 Mladost Gradilište
Paskovac 4 : 0 Mladost (B)
Granit 2 : 3 Krajišnici
Sloga 3 : 1 Jadar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Hajduk 26 23 3 0 72
2 Stolice 26 21 3 2 66
3 Paskovac 26 18 5 3 59
4 Vuk (-1) 26 17 4 5 54
5 Mladost (B) (-1) 26 14 4 8 45
6 Sloga 26 12 4 10 40
7 Jadar 07 (-1) 26 11 4 11 36
8 Mladost Gradilište (-1) 26 11 2 13 34
9 Krajišnici 26 10 4 12 34
10 14. Oktobar (-1) 26 8 4 14 27
11 Granit 26 4 4 18 16
12 Jadar (-1) 26 5 2 19 16
13 Borac 26 3 2 21 11
14 Gradilište (-1) 26 2 1 23 6