XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Srbiji svetski rekord, osam medalja i titula najbolje nacije na SP

LESNO 27. oktobar (Info centar).- Srbija je najbolja nacija pojedinačnog kuglaškog Šampionata sveta u Leanom u Poljskoj. Srpski kuglaši i kuglašice osvojili su poslednjeg dana pet medalja zlato, tri srebra i bronzu. Vilmoš Zavarko je sa 953 čunja oborio i svetski rekord u kombinaciji, gde je osvojio zlato.

Prvak sveta u kombinaciji (najkompletniji igrač šampionata, sabira se najbolji rezultat iz pojednačnog – klasik i pojedinačnog - sprint) je postao Vilmoš Zavarko 953 čunja (727 pojednačno i 226 sprint) koji se okitio i bronzom u pojednačnoj - klasik konkurenciji, dve srebrne medalje pripale su Robertu Ernješiju – pojedinačno klasik i pojednačno – za kombanaciju, srebrom se okitila i Livia Santo u pojednačnom delu - klasik.

Robert Ernješi je, nekoliko dana ranije, u sprintu osvojio srebro, a Vilmoš Zavarko i Daniel Tepša bronze. Sa ukupno osam trofeja, jedno zlato, četiri srebra i tri bronze Srbija je najuspešnija nacija na Šampionatu sveta, ispred Hrvatske i Mađarske.Po broju medalja Hrvatska je prva sa četiri trofeja (3 – 0 – 1) ispred Srbije sa 8 (1- 4 - 3) i Mađarske sa tri (1 – 1 – 1).

U finalu Livia Santo je sa 605:611 (2:2) izgubila od Snježane Kramar (Hrvatska). Bronzane medalje pripale su Evi Sajko koju je Livia Santo izbacila u polufinalu sa 618:584 (3:1) i Korini Kastner (Nemačka).

U muškom finalu Robert Ernješi je poražen od Petrit Mihaljčoua (Rumunija) sa 625:605 (3:1). Bronze su osvojili Vilmoš Zavarko (Srbija), koga je u polufinalu savladao Robert Ernješi sa 650:648 (2:2) i Rumun Nikolae Lupu.

U ženskoj kombinaciji prva je sa svetskim rekordom Marijana Liović (Hravatska) sa 867 čunjeva (641 i 226) ispred Korine Kastner (Nemačka) sa 847 (639 i 208) i Barbare Fidel (Slovenija) sa 835 (623 i 212). Livia Santo je sa 820 čunjeva (618 i 202) sjajna peta. Renata Vilov je sa 738 čunjeva (559 i 179) na 21. mestu.

Kod muškaraca treći je bio Mađar Norbert Kiš sa 907 čunjeva (666 i 241). Šesto mesto zauzeo je Daniel Tepša sa 899 čunjeva (672 i 227) dok je 17. Jovan Ćalić sa 820 (610 i 210).

- Ovo je najveći uspeh srpskog kuglanja od kada učestvujemo na Šampionatima sveta – istakao je predsednik KS Sbrije i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC Uroš Dragojlović.- Čestitam svima reprezentativkama i reprezentativcima i članovima stručnog štaba na velikom požrtvovanju i izuzetnoj borbenosti. Svaki medalja ali i visok plasman bili su nam važni da osvojimo trofeje u Kupu nacija. Ovog velikog uspeha ne bi bilo bez podrške Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Robert Ernješi je imao dva teška meča do srebra. Prvo je eliminisao svog velikog prijatelja i sportskog uzora Vilmoša Zavarka u polufinalu sa 650:648 (2:2). U finalu je naišao na neverovatno raspoloženog ( i srećnijeg) Rumuna Petrita Mihaljčoua i poražen je sa 625:605 (3:1). Ernješi je ušao u poslednje čišćenje sa čunjem prenosti priv vođdstvu 2:1 u setovima za Rumuna. Razvala se napeta borba, a sve je rešio Mihaljčou sa četiri devetke u „čišćenju“ 16, 17, 21.i 22. hitac!

- Odigrao sam najlošiji meč na šampionatu u finalu – rekao je snuždeno 18 – godišnji Robert Ernješi.- Sada mi je žao što sam pobedio Vilija, on bi Mihaljčoua stavio u mali džep...

Selektor seniora Miloš Ponjavić je bio zadovoljan medaljom, ali je i kritički ocenio igru Ernješija:

- Nije ga Mihaljčou nadigrao, Ernješi od 120 hitaca sa više od polovine nije pogodio prvi čunj. Da je bio makar približno precizan kao u nekim ranijim mečevima, Rumun ne bi imao šta da traži. Ali, ovo je uspeh za istoriju. Nikada nismo imali kvalitetniju reprezentaciju. Sa Ernješijem smo dobili još jednog Zavarka. Ako bude sve kako treba mislim da u Zalaegersegu dogodina na ekinom SP možemo da odbranimo titulu na terenu domaćina. Čestitam svim igračima, čestitam i kolegi Čukvasu i Livii Santo na srebru. Čekali smo ga od 2006. i Banjaluke.

Livia Santo je polufinalu sjajnom igrom izbacila Slovenku Evu Sajko d abi u od Hrvatice Kramar izgubila u triler završnici.Vodila je sa 2:1 u setovima (154:149, 146:142, 156:160) i imala je pet čunjeva prednosti.Pred poslednje čišćenje imala je šest čunjeva više, ali su Hrvatici pale dve devetke u 24. i 29. hicu i preokrenula je meč. Santo je izbila desne „dame“ u finišu seta i pobednik je rešen na više oborenih čunjeva.

- Samo jedna mala greška napravila je ogromnu razliku u boji medalje. Porpustila saa šansu koju ne znam da li ću još nekad dobiti – rekla je Livia Santo posle meča.- Zadovoljna sam, sa druge strane, jer sam u polufinalu postigla najbolji rezultat na prvenstvu. Hvala mojim drugaricama i drugovima iz reprezentacije koji su me bodrili. Veliki oslonac imala sam i u mirnoći i staloženosti selektora Mirka Čukvasa. Naš maser Rada Popović me je sjajno pripremala za svaki meč.

Selekoto Mirko Čukvas je imao samo reči hvale za Liviu Santo:

- Nemam šta da joj zamerim. U polufinalu i finalu, na najvažnijim utakmicama postigla je dva najbolja rezultata na šampionatu. Malo je izdala sreća, u ranijim mečevima svaka kugla koja je odlučivala bila joj je odlična, u finalu je upravo tu napravila grešku. Protivnica je oborila devetke kad se lomio rezultat i to je prevagnulo.

Uspesi Vilmoša Zavarka

Zavarko je karijeru počeo u Bečeju u klubu Univerzal, odakle je, kao kadet, došao u tim superligaša Vojvodine iz Bačkog Gradišta gde je prve dve sezone, igrajući na dvojnu registraciju i za Kanjižu. Potom je petroa u Mašparski Kozolg, a od ove szeone je u šampinu Slovačke Sportu iz pdobrezove s akojim je pre mesec dna osvjio titulu u Sveskom kupu.

Zavarko je raskošan talenat pokazao 2005. na junirskom Šampionatu sveta u Nahodu, gde je igrao kao kadet, i osvojio zlato u kombinaciji i najsjajniji trofej u paru sa Gavrom Ćosićem. Potom je 2006. na kadetskom Šampionatu sveta u Sarajevu, trijumfovao u paru sa Zoranom Pavlicem i, ponovo, slavio u kombinaciji. Italijanska ambasada nije 2006. izdala vize srpskim juniorima za Šampionat sveta u Bolcanu i Zavarku je uskraćena prilika da osvoji još neku medalju. U Zadru na juniorskom Šampionatu sveta 2008. je osvojio tri šampionske titule – pojedinačno, kombinacija i u paru sa Milošem Radojičićem i bio član vicešampionske muške reprezentacije Srbije..

Kuglaški svet je oduševio u Banjaluci 2008. na seniorskom Šampionatu sveta kada je osvojio zlato u miksu sa Zoricom Barać, srebro u sprintu i srebro u kombinaciji.

Bio je 2009 najbolji igrač reprezentacije Srbije koja je na seniorskom Šamionatu sveta u Detenhajmu osvojila svetsku titulu, postavila ekipni svetski rekord a Vilmoš Zavarko je sa 728 čunjeva oborio i pojedinačni svetski rekord!

Na Šampionatu sveta za juniore u Rijeci 2010.okitio se sa dve zlatne medalje – u tandemu sa Robertom Ernješijem i kao član šampionske juniorske selekcije Srbije..

Bio je 2011. član šampionske selekcije Srbije na Prvenstvu sveta u Sarajevu. Prošle godine je osvajio srebro na pojedinačnom seniorksom Svetskom kupu u Talinu.

Majsku nagradu Srbije dobio je u maju2010.

Uspesi Roberta Ernješija

Robert Ernješi 19 godišnji reprezentivac Srbije, član mađarskog šampiona Segedina gde je prešao iz Sente Visa prom, osvojio je u Lesnom tri seniorske medalje –srebro pojedanačno – klasik, srebro pojednačno –sprint i srebro pojedinačno – za kombanaciju. Ima i seniorsko ekipno zlato iz Sarajeva 2011.

Kao junior, osvojio je tri zlata na SP u Baucenu ove godine – pojedinačno - klasik, pojedinačno – za kombinaciju i ekipno. Šampion sveta u tandemima postao je na SP u Rijeci 2010. sa Vilmošem Zavarkom.

Kao kadet okitio se zlatnom medaljom pojedinačno - za kombinaciju u Sarajevu 2011. i ima bronzu pojednačno –klasik sa tog šampionata.

Bio je član šampionske kadetske selekcije Srbije 2010. u Rijeci, i juniorskih 2011. u Sarajevu i 2012. u Baucenu.

Sa juniorskog Svetskog kupa u Talinu 2011. ima zlato, a sa kadetskih dva zlata -2012. u Baucenu u 2010. u Rijeci.

Sa Segedinom je ove sezne osvojio Svetski kup.

Uspesi Livie Santo

Livia Santo reprezentativka subotičkog Pionira, sa seniorskih Šampionata sveta ima srebrnne medalje iz Banjaluke 2006. i Lesnia 2012. pojednačno – klasik

Osvojila je juniorsku bronzu pojednačno – sprint na Šampionatu sveta u u Nahodu u Češkoj, a na tom takmičenju je bila članice vicešampionske juniorske reprezentacije. Bila je članica bronzane juniorske selkcije na SP u Zadru 2008.

Na juniorskom Svetskom kupu u Talinu 2011. okitila se zlatom.

Sa Pionirom je ove godine osvojila drugo mesto u Svetskom kupu.