XS
SM
MD
LG

PLS: Sutra mali beogradski derbi kod Hale sportova, lider u Užicu protiv "zavejanih" Zlatiboraca, mogu li umorni "grafosi" nastaviti seriju protiv bledih Šapčana?

Foto: Prva liga Srbije

25. kolo Prve lige Srbije otvara se sutra utakmicom beogradskih ekipa IMT-a i Rada. Rivali susret dočekuju u različitom raspoloženju, dok se "Traktoristi" nalaze u usponu forme, sa tri vezane pobede, dotle na Banjici vlada sumorna atmosfera neočekivanim odlaskom trenera Zorana Rendulića i poslednjim neuspehom u duelu sa Timokom 1919. Vatru će pokušati bar privremeno da ugasi Mаrko Jakšić, dojučerašnji trener omaladinaca, do pronalaska trajnijeg rešenja. Domaćin se nalazi u dobroj formi i kako rekoše nije lako održati kontinuitet i igrati u visokom ritmu. Imaju mlad sastav, koji je sklon oscilacijama, koje ih za sada zaobilaze, i težiće da budu u fokusu i prikažu se u najboljem izdanju. Za goste rekoše da su spoj mladosti i iskustva, i znaju igrati na rezultat.

U subotu su na programu tri meča i svaki sa sobom nosi dozu neizvesnosti. OFK Bačka ugostiće OFK Žarkovo u duelu dva tima različite koncepcije i biće interesantno videti da li će domaćin nastaviti neverovatni niz od 12 remija (tri u nastavku), ili će prvoligaš iz Makiške šume prekinuti negativan niz od četiri poraza u zadnjih pet kola. Palančani su bez poraza 13 utakmica, teško primaju i, isto tako, nisu baš raspucani. Trener Igor Savić se oporavio od kovida biće na klupi. Loš start beograđana obeležen je velikom potrošnjom energije u Šapcu, tako da emotivno ispražnjeni nisu mogli adekvatno odgovoriti RFK Grafičaru. Domaćin igra čvrsto, agresivno i disciplinovano, i gosti su svesni da ih očekuje izuzetno težak i zahtevan meč. Utakmicu u Palanci propustiće zbog kartona Markišić.

Zaječarci od septembra čekaju na pobedu ispod Kraljevice, i doživeli sedam poraza. Činjenica je da su podigli nivo forme i tome u prilog ide pobeda na Banjici i tri pobede u prethodnih pet utakmica. Duel na Banjici su dobili zahvaljujući dobrom pristupu, motivaciji i defanzivnom bloku. Za Javor Matis trener Stojčevski reče da je pojedinačno najkvalitetnija ekipa u ligi. Navodi da ih rezultati nisu ispratili, ali se neće zavaravati i znaju da ih očekuje velika borba. Bili bi zadovoljni bodom i neće srljati kao protiv Loznice. U tim se vraćaju Božović i Ture.

Silni "grafosi" dočekuju posrnule Šapčane sa motivom da nastave uspešan niz u nastavku prvenstva. Šest utakmica su bez poraza i vezali su dve pobede. Na njihovim mečevima po pravilu pada najviše golova, i protiv sebe će imati, serijom poraza uzdrmane igrače iz Šapca. Domaćina to neće zavarati i u osvrtu na prethodni duel sa OFK Žarkovom mladi trener Marko Neđić kaže da su na vreme postizali golove, defanzivno bili na nivou, i imali zadovoljavajući pristup. Domaćina bleda izdanja protivnika neće zavarati, respektuju ih i pokušaće u otvorenoj igri da uknjiže još jednu pobedu u nizu. Kod mladih reprezentativaca "ljubičastih" oseća se umor i do početka utakmice biće pošteđeni većih napora kako bi povratili svežinu i snagu.

U nedelju se u Novom Sadu igra derbi kola između Mladosti GAT i Loznice. Domaćin je vezao dve pobede i približio se lideru Inđiji na tri boda. Zahvaljujući granitnoj odbrani i najboljem strelcu lige, Vidakovu (12 golova), nalaze se tako visoko. Loznica je uspešna ovog proleća, vezali su dve pobede i vremenske neprilike uticale su da odlože susret u Klupcima sa IMT-om. Statistički gledano Novosađani su favoriti, s obzirom da su kao domaćini uknjižili osam pobeda, a sa druge strane Lozničani su na strani osvojili trećinu bodova, i nalaze se u usponu forme.

U Dobanovcima Budućnost bi trebalo da ima najlakši posao u duelu sa poslednjim Kabelom koji se odavno oprostio od opstanaka. Mladi i rasterećeni brige oko opstanka biće za sve rivale tvrd orah i težiće da što skuplje prodaju kožu. Domaćin ima polovičan učinak kod kuće (po četiri pobede i poraza), i pored toga, uspešniji su na svom bunjištu za razliku ekipe iz Novog Sada koja je na strani osvojila četiri zanemarljiva boda. Utakmice Budućnosti obiluju sa dosta golova, i ne mogu se pohvaliti uspešnom defanzivom. Bodovi su im neophodni u borbi za opstanak i favoriti su u ovom meču. Dobanovčane na ovom susretu neće predvoditi trener Milan Kuljuć. 

Utakmica između Zlatibora i vodeće Inđije biće odigrana u specifičnim uslovima. Naime domaćin je u nastavku odigrao samo meč u Klupcima, dve su utakmice odložili zbog visine snežnog pokrivača na Zlatiboru i velika su nepoznanica za rivale. Klubovi su iz saveza dobili obaveštenje da će se meč igrati u Užicu, a samo dan ranije domaća GFK Sloboda igra derbi sa Smederevom 1924 tako da je izvesno da teren neće biti u zadovoljavajućem stanju. Od Inđije svi očekuju da pobeđuje, kaže trener Jandrić, i pita se da li je to uvek realno. Uglavnom, kaže, svi protiv njih igraju rasterećeno, željni liderovog skalpa. Duel u nedelju propustiće suspendovani Vukajlović.

U Pančevu novi kormilar Železničara, Dragan Perišić naće se u specifičnoj ulozi. Takoreći do juče sedeo je na klupi Mitrovčana a u nedelju će ukrstiti koplja protiv bivše ekipe. Treba li reći da dobro poznaje svakog igrača rivala bolje od sopstvenog tima, s obzirom da je “dizelku” peuzeo pre nedelju dana. Biće to okršaj uspešnog domaćina (sedam pobeda) i gosta (po četiri pobede i nerešena rezultata), tako da susret garantuje zanimljivu i neizvesnu borbu. Susret će propustiti Ivanović zbog četiri žuta kartona.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9