XS
SM
MD
LG

Inđija u Bačkoj Palanci, "Traktoristima" najlakše, derbi se igra u Novom Sadu

Foto: Prva liga Srbije

Još se nisu slegli utisci sa premijere u PLS, odigrane proteklog vikenda, a već nas očekuje naredno vanredno 23. kolo. Izuzev vodeće Inđije, ostali konkurenuti se nisu ovajdili, tako da je lider dodatno odmakao na tabeli. Propuste je moguće ispraviti za 2-3 dana, i favoriti imaju priliku da opravdaju epitete.

Najveći utisak na premijeri ostavili su Timok 1919 i Loznica i biće zanimljivo pratiti njihov međusobni okršaj. Zaječarci su najviše menjali u prelaznom roku i sa 17 novih igrača velika su nepoznanica za protivnike. Sav posao protiv Kabela završili su u prvom poluvremenu i cilj im je da u prva dva-tri kola uhvate priključak sa timovima u borbi za opstanak. Loznica je osma i slavila je ubedljivu pobeduprotiv Zlatibora posle tri sušna kola. Cilj jednih i drugih su poznati i svaki bod je preko potreban u nastojanjima da se domognu željenog plasmana.

Zlatiborci su uzdrmani ubedljivim porazom u Klupcima i ovo im je bio treći u pet utakmica. "Građevinari" će za nih biti tvrd orah pogotovu ako se zna da igraju bez respekra, otvoreno i napadački. Statistika nam nije od velike pomoći, jer domaćin sa četiri pobede i gost sa dva trijumfa na strani, samo dodatno unose neizvesnost u ovaj duel. Na tabeli razdvaja ih dva mesta i tri boda i to da je dodatnu draž meču.

Budućnost je ponovo domaćin, ovog puta će ugostiti sedmoplasirani Radnički, koji je pre dva dana slavio protiv OFK Žarkova. Domaćin je u prethodnoj utakmica protiv Mladosti GAT imao pola sata igrača više ali je osvojio tek jedan bod. U prethodna četiri kola osvojili su samo dva boda i pobeda protiv Mitrovčana se nameće kao imperativ. Radnički je vezao dva trijumfai, u gostima su uspešni sa po četiri pobede i remija, i uzdaju se u realizatorske sposobnosti Abubakara i Novića.

OFK Bačka je domaćin Javor Matisu u meču dva rivala koji teško gube. Za razliku od Ivanjičana koji su na strani uspesni (po pet pobeda i remija), domaćin je rekorder po broju utakmice bez pobednika (10), od toga sest puta su remizirali na "Vavi". Ako izuzmemo poslednji Kabel, Palančani su postigli najmanje, 18 golova, manje od jednog po meču. Gosti teško gube, i u proteklom delu prvenstva poraženi su tri puta. Ako bi tipovali najbliži smo nerešenim rezultatu, jer akteri u bodovnom zbiru imaju najviše remija.

Biće zanimljivo pored stadiona "Rajko Mitić" u odmeravanju snaga između RFK Grafičara i vodeće Inđije. Statistika je na strani lidera, imaju najviše pobeda (15), od toga sedam van Ivanjice. U proseku postižu blizu dva pogotka po mecu (1.82), i po tom parametru najbolji su u ligi. Na drugoj strani domaćin je primio 36 golova, mada su u poslednja četiri susreta bez poraza. Znatno su uspešniji na svom terenu, sa šest pobeda i nezahvalno je prognozirati rezultat. Činjenica je da su sa trenerom Neđićem mnogo dobili, kao i sa pristiglim pojačanjima, i kvalitetniji su nego jesenas. 

U Šapcu se sastaju dva rivala koji nisu bili uspešni na premijeri. Mačva je u derbiju, u ravnopravnoj igri, položila oružje u Inđiji, dok je OFK Žarkovo u Mitrovici uknjižio peti poraz. Na tabeli su jedni pored drugih (peti i šesti) i razdvaja ih jedan bod. Domaćin iza sebe ima dva poraza, ali je većinu pobeda ostvario pored Save. Prvoligaš iz Markiške šume ima skor od po deset trijumfa i neuspeha i najmanje remija u ligi, kao i rival (dva nerešena rezultata), skloni smo tvrdnji da će slaviti, ili domaćin (verovatnije) ili gost.

U četvrtak su na programu još dve utakmice. Vojvođanski derbi igra se u Novom Sadu na GAT areni i obećava zanimljivu i neizvesnu utakmicu. Da li će Mladost GAT nastaviti uspešan niz na domaćem terenu i revanširati se Pančevcima za ubedljiv poraz, ili će gosti popraviti utisak i dodatno zakomplikovat situaciju u vrhu, ostaje da se vidi. Gatovci imaju najčvršću odbranu koja u proseku prima manje od jednog gola po meču (0.60), drugi su po broju pobeda, i imaju vodećeg strelca Vidakova (10 golova). Železničar je porazom pokvario dosadašnji utisak od četiri trijumfa u prethodnih pet utakmica. I jedni i drugi značajno su se pojačali kvalitetnim i proverenim igračima i sigurno je da više vrede nego što to govori uvod u nastavak prvenstva. Zbog crvenih kartona derbi će popustiti Sekulić (Mladost GAT) i Simčević (Železničar).

IMT-e bi trebalo da ima lakši deo posla protiv slabašnog Kabela, pogotovu što su u derbiju slavili u Pančevu. "Traktoristi" su podjednako uspešni kako na Novom Beogradu tako i vani (po četiri pobede i remija). Bez poraza su šest kola i najverovatnije da će se uspešni trend nastaviti i u četvrtak. Mladi sastav Novosađana na strani je osvojo simbolični broj od četiri boda, najmanje su dali i najviše primili golova u ligi (11:50), i svaki rezultat osim pobede domaćina bilo bi veliko iznenađenje.


Sledeća vest
Derbi kraj Tise
30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9