XS
SM
MD
LG

Srbija spremna za Ukrajinu

Iza rukometaša Srbije je turbulentan pripremni period. Nakon odličnog rada u prvoj nedelji priprema, naša selekcija je suočila sa problemima vezanim za virus kovid-19, pa su naizmenično svakodnevno stizale vesti o pozitivnim i negativnim ishodima PCR testova, o ulasku i izlasku iz karantina. Plan i program priprema je morao iz dana u dan da se menja, a svi su se uželeli normalnog funkcionisanja i da na pravi način rade ono što nabolje umeju - da igraju i da uživaju u rukometu.

"Orlovi" su tokom jučerašnjeg dana Staru Pazovu zamenili Segedinom, gde će igrati grupnu fazu takmičenja Evropskog prvenstva (13-30. januar 2022, Mađarska i Slovačka). Srbija će u okviru grupe C u Segedinu odmeriti snage sa selekcijama Ukrajine, Hrvatske i Francuske. Prvi susret na takmičenju našu selekciju očekuje već danas a "orlovi" će u duelu sa Ukrajinom težiti da se drže svog sistema i svoje igre koja im je donosila dobre rezultate u prethodnom periodu i nastojaće da se uprkos svemu drže zacrtanog cilja.

Selektor Toni Đerona najavio je prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu u kojoj će Srbija odmeriti snage sa Ukrajinom.

- Juče smo stigli u Segedin i na taj način već ušli u sistem takmičenja. Prvi trening je ispunio ciljeve koje smo imali, radili smo na detaljima za prvi meč koji nas čeka sutra protiv Ukrajine. Situacija je takva i moramo da joj se prilagodimo. Teško je što smo prinućeni da konstantno menjamo tim, kompoziciju, rotaciju, ali u ovom trenutku ne možemo mnogo da razmišljamo o tome, već koji su igrači na raspolaganju da igraju sutra. Na utakmicu će krenuti šesnaest igrača u dresu Srbije koji će se boriti i dati svoj maksimum u prvoj utakmici protiv Ukrajine.

Svaka prva utakmica na takmičnju je sama po sebi teška i zahtevna, a od sva tri rivala u grupi Ukrajina je najveća nepoznanica

- Ukrajina je promenila trenera, promenila je mnogo igrača, sastav je potpuno drugačiji. Gledamo utakmice koje su igrali u prethodnim kvalifikacijama, pratimo igre rukometaša koji su u sastavu i na ovom takmičenju kako bismo imali više informacija, ali jasno je da sa novim trenerom mogu promeniti kompletno sistem i moramo biti spremni na sve. U svakom slučaju moramo se skoncentrisati na sebe i truditi se da postavimo igru u odbrani i napadu i zatim tokom meča truditi se da prikupljamo dodatne informacije.

Šta su glavni aduti vašeg rivala?

- Ukrajina ima talentovane igrače. Među njima Tilte i Horiha koji su igrali Ligu šampiona sa ekipom Motor Zaporožje, dva važna igrača ukrajinske ekipe. Takođe, golman Komok je igrač koji može da napravi razliku. Imaju visok i krupan tim, fizički su snažna ekipa, pa ćemo videti sutra da li će se tako i pokazati na terenu. U ovoj utakmici u kojoj ne znamo mnogo o protivniku, moramo se fokusirati na nas, na način na koji moramo i treba da igramo u odbrani. Smatra da ako održimo dobar nivo igre u odbrani, sve će biti lakše u napadu. Kada igraš dobru odbranu i osetiš da je ekipa jaka u odbrani, daje ti veliko samopouzdanje zatim u napadu i to je ono što očekujemo za danas, zaključio je selektor Đerona.


Francuska 29 : 25 Srbija
Ukrajina 25 : 38 Hrvatska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Francuska 3 3 0 0 6
2 Hrvatska 3 2 0 1 4
3 Srbija 3 1 0 2 2
4 Ukrajina 3 0 0 3 0