XS
SM
MD
LG

Biciklizam: U petak i subotu 34. trka "Kroz Vojvodinu"

NOVI SAD, 19. septembar, (Info centar).- Deset inostranih i pet domaćih slekcija startovaće 21. septembra na 34. biciklistčkoj trci “Kroz Vojvodinu” i voziće za bodove u Evropa turu u kategoriji 1.2. Pokrovitelj je Vlada Vojvodine.

- Zahvaljujući opštinama sa kojima već godinama sarađujemo, Apatinu i Pećincima, kao i Žablju koji nam se pridružio ove godine i velikoj pomoći Vladi Vojvodine, uspeli smo da ne prekinomo kontinuitet i da trku, koja uživa ogroman ugled u regionu, održimo i u veoma složenim ekonomskim okolnostima. Trka “Kroz Vojvodinu” je postala zaštitni znak vojvođanskog sporta i spada u red najstarijih manifestacija - istakla je Jadranka Bjelica direktor organizacije.

Direktor trke Nebojša Subić je naglasio da je rad na organizaciji ove trke počeo još prošle godine u junu kada je trka prijavljena Međunarodnoj biciklističkoj uniji (UCI), ali da je tek tri dana pred start bilo sigrno da će se održati jer je obezbeđen novac za nagradni fond:

- I pored svih problema nama ne nedostaje elana i entuzijazma da zajedno sa našim sportskim prijateljima posao završimo do kraja. Pošto se trka nalazi u UCI kalendaru morali smo i da obezbedimo minimalni fond nagrada koji iznosi milion i sto hiljada dinara. To smo uspeli u poslednjem trenutku, Vlada Vojvodine dala nam je deo sredstava, ostatak Opština Žabalj i tako smo na kraju uspeli da najvažniju stavku u našem budžetu “zatvorimo” - rekao je Subić.

Startovaće deset inostranih ekipa sa vozačima iz 12 zemalja. Panonskim drumovima jezdiće: Tirol sajkling tim iz Austrije, BDC iz Poljske, Sava Kranj i Adrija mobil iz Slovenije, Kloz tu Karera iz Mađarske, Hemus Trojan iz Bugarske, Meridijan Kamen tim iz Hrvatske, Alfa Baltik iz Letonije, BSK iz BiH i Brisaspor iz Turske.

- Učestovaće i najbolje srpske ekipe, Radnički iz Kragujevca, Metalac iz Kraljeva i Železničar MBN iz Niša, kao i još dva domaća miks tima. Očekujemo oko 90 biciklista. UCI je za internacionalnog komesara trke odredio Slovaka Milana Dvoržika, koji je zadužen da vodi trku i prati da li smo mi, kao organizatori sve sproveli po propisima UCI – naglasio je Subić.

Prvog dana u petak 21. septembra voziće se 154 kilometra od Žablja, preko Temerina, Bečeja, Vrbasa, Somobora do Apatina, gde je cilj. Strat je u 13 časova. Pre starta trke održaće se i prigodni kulturno - umetnički program.

Drugog dana u subotu 22. septembra voziće se 164 kilometra, strat je u Apatinu u 10 časova, a potom će karavan nastaviti preko Bogojeva, Odžaka, Silvaša, Bačke Palanke, Novog Sada, Rume do Pećinaca, gde će biti cilj.

Prošle godine u prvoj trci „Kroz Vojvodinu“, Ivan Stević je bio drugi a Gabor Kasa šesti.

U drugoj trci, fantastičan uspeh srpskog biciklizama: pobedio je Žolt Der, drugo mesto pripalo je Jovanu Zekavici, a četvrto Gaboru Kasi!