XS
SM
MD
LG

Zemun iznenadio Brodarac, derbi u Pirotu pod posebnim tenzijama, Milanovčani na Ub "poneli" eurokrem, mogu li Vrščani stići lidera iz Bečeja?

Utakmicama između Ušća i TEK Sloge, odnosno Brodarca i Zemuna u Srpskoj ligi, Beograd, otvara se 13. kolo u sve četiri grupe. Do kraja ovogodišnje sezone ostalo je da se odigraju još tri kola i nema sumnje da će finiš doneti zanimljive borbe i težnje aktera da osvoje što više bodova kako bi se što bolje pozicionirali pred zimsku pauzu. Velikog protivnika imaće u teškim i natopljenim vodom terenima, tako da će pre tehnike do izražaja doći fizička sprema.

Pomenute utakmice su u meďuvremenu odigrane i Zemun je iznenadio Brodarac na Starom sajmištu (2:4), dok je Ušće Novi Beograd ubedljivo savladalo TEK Slogu rezultatom 4:0, što je ujedno i njihov prvi trijumf ove sezone! Kako smo počeli sa beogradskim srpskoligašima, nastavićemo u istom ritmu i najaviti ostale duele. Pored već odigranog derbija na Starom sajmištu, pažnju ljubitelja fudbala u glavnom gradu pobuđuje još jedan derbi između BSK Borče i BASK-a. Biče to sudar "čukine" mladosti i iskusnog domaćina, koji se zadržao u vrhu za razliku od mladih "sokolova" koje  su dva poraza koštala pada na tabeli. Na Vašarištu Obrenovčani će ugostiti posrnule Lazarevčane, kojima u poslednje vreme ne cvetaju ruže (tri vezana poraza i 29 primljenih golova). Prva iskra sa novim trenerom Igorom Markovićem uspostavili su željeni model po pitanju poseda, bloka i defanzive tranzicije. Rezultat je pre igre, sa jednim fajterskim pristupom. Odlaze slabim Leštanima gde je primaran problem teren, i ko se bude bolje adaptirao na postojeće uslove pobediće. Zvezdara je remijem u Crljenima prekinula lošu seriju rezultata, ali im to neće puno značiti jer im dolaze zahuktali "romantičari", lider sa najviše pobeda i najefikasnijom navalom. Jedinstvo je zamenilo trenera i umesto Jevrića tim je preuzeo Dejan Mitrović, i to se odrazilo na rezultate (tri vezane pobede). Neće im biti lako protiv "majstora" sa Novog Beograda, koji su puni samopouzdanja posle uspeha u kupu i četiri uzastopne pobede. Posrnuli "studenti", sa pet neuspeha u seriji domaćini su mladim "optičarima" i krajnji je momenat da se trgnu ukoliko žele da vode uspešnu borbu za opstanak.

Favoriti u Vojvodini su pred novim iskušenjima i OFK Bečej 1918 ima dva boda pred upornim pratiocem iz Vršca, i među njima treba tražiti jesenjeg prvaka. Vodeći Bečejci odlaze u Rumu, i sa vedetama kao što je Savanović, Žeravica, Tončić, bliži su pobedi, ali se pita i solidni i šestlasirani domaćin. U duelu između OFK Vršca i Borca iz Sakula, domaćin je bliži pobedi od konsolidovanog gosta trenera Saše Stojadinovića. Derbi začelja igra se u Pančevu, između poslednjeg Dinama 1945 i Starog grada. Krajnje vreme je da se igrači sa Tamiša podignu i to su najavili tesnim porazom protiv lidera. Očekuje se da duel između probuđenih Somboraca i vrlo dobrog sastava Omladinca donese kvalitetnu predstavu. Domaćin sa četiri pobede u nizu bliži je pobedi, ali se gosti sa Ležajićem pita. U Zrenjaninu gostuje Jedinstvo, koje je prekinulo crnu seriju od pet poraza. Domaćin se najzad kompletirao, dolaze do igre i to su pokazali u Šajkaša. Tekstilac je do pre dva kola bio u strašnoj seriji od šest trijumfa, ali su ih povrede i korona desetkovali. Protiv OFK Kikinde su slabo odigrali i mlad sastav Hajduka biće izazov za ekipu trenera Lazarevića. Feniks 1995 je bliži pobedi nad OFK Kikindom, ako ništa drugo ono zbog razlike u bodovima i položaja na tabeli. Ukoliko žele da zadrže priključak za vodećima moraju pobediti. U nedelju u Adorjanu opravljena Tisa (dve pobede) ugostiče neugodnih i tvrdog novajliju iz Šajkaša i ishod je neizvestan.

Na "Istoku" derbi u Pirotu privlači najveću pažnju, jer stiže neporaženi lider iz Kruševca. Atmosfera je dodatno podgrejana neraščišćenim računima iz prošle prvoligaške sezone. Radnički nikako da uhvati ritam i tavori u sredini tabele za razliku od Trayala na prvom mestu sa granitnom odbranom (savladana četiri puta). Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze, ali bar na papiru gost ima veći motiv i cilj kojim teže, a to je prvo mesto. Drugi duel koji zavređuje pažnju je gostovanje drugoplasirane Budućnosti u Vlasotincu. Domaćin s obzirom na pojačanja nikako da to demonstrira na terenu i ne čudi da su poklekli u komšijskom okršaju u Trgovištu. Došao je novi trener Joca Gmitrić, i pokušaće iz brze tranzicije da iznenade silnog gosta iz Popovca, koji je bar na papiru bliži celom plenu. Još jedan duel obećava dobru predstavu između visokoplasiranog Timočanina i GFK Jagodine. Očekuje se zanimljiv meč dve kvalitetne ekipe, uz sjajan ambijent i dobar teren u Knjaževcu. Svilajnčana se nalaze u sjajnoj seriji od pet pobeda i odlaze u Negotin po nove bodove. Uprkos očajnom startu Hajduk Veljko se polako budi, imaju dve pobede ali i osam poraza. Derbi začelja igra se u Leskovcu, gde je Pčinja bliža pobedi. Dobili su Vlasinu, povratili samopouzdanje i vraćaju se u prepoznatljivi ritam. Brzi brod se odavno "nasukao" i serija od pet poraza to potvrđuje. Na odličnom terenu dočekaće konsolidovanu GFK Duboćicu, koja ima jedan poraz u pet poslednjih mečeva i ponose se plasmanom u osminu finala kupa. Neizvesno će biti u Resavici između Rembasa i Meševa, koje igra tvrdo, na rezultat. Rembas osokoljen pobedom nad Dinamom i remijem u Jagodini, ima imperativ da dobije gosta. U Paraćinu gostuje posrnuli Vranjanci koji u poslednje vreme ne liče na sebe, i vezali su tri poraza. Jedinstvo je ponovo kompletno sa štoperskim tandemom Tomić i Prokić, i mladim i brzim navalnim redom ibliži su  pobedi.

Na Ubu igra se derbi, između vodećeg Jedinstva i trećeplasiranog Takova. Biće to sudar dve granitne odbrane lige, koje su zajedno savladane tek 11 puta. Domaćine predvodi najbolji strelac lige Milanović i najavljuju otvorenu napadačku igru, a to želi i tvrd sastav iz Gornjeg Milanovca. U Kraljevu snage će odmeriti dojučerašnji prvoligaši u različitom raspoloženju. Dok je Sloga posle očajnog starta povezala nekoliko solidnih rezultata, dotle su Čačani do pre neko kolo bili na liderskoj poziciji. Domaćina muči hronična neefikasnost (postigli šest golova), Borac 1926, ili pobeđuje, ili, u poslednje vreme, gubi. Odlaze u Kraljevo nekompketni i tu domaćin vidi priliku da iznenadi. Real je pretplaćen na nerešene rezultate, dočekuje Požarevljane, koji su promenili trenera ali i dalje igraju promenljivo, i uvereni smo da u Podunavcima neće biti pobednika. U Bogatića Mačva 1929 je domaćin Slogi iz Bajine Bašte i blagi su favoriti. Nalaze se u usponu forme, bolje su plasirani od Sloge koja malo daje i malo prima golova. Na strani Sloga iz Požege je kvalitet, znatno bolja pozicija na tabeli i prognoze su da će "obrati maline" u Arilju. U Smederevu se ne postavlja pitanje ko je bolji, već sa koliko golova će Trepča napustiti grad na Dunavu. Rađevac igra tvrdo, zatvoreno i pitanje je mogu li odoleti ambicioznom gostu iz Užica koji se nalazi u seriji od četiri pobede i da nisu izgubili tri boda za "zelenim stolom" sada bi vodili na tabeli. U nedelju u Rabrovu gostuje oslabljena Sušica, protiv motivisanog domaćina, ohrabrenog osvojenim bodom u Bajinoj Bašti. 


Meševo 3 : 2 Timočanin
Rembas 2 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 2 : 0 OFK Brzi Brod
GFK Dubočica 2 : 1 Sloga (L)
Budućnost (P) 4 : 2 Radnički (P)
Pčinja 2 : 0 Hajduk Veljko
Trayal 2 : 1 Radnički (S)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 28 20 8 0 68
2 Budućnost (P) 28 16 6 6 54
3 Radnički (S) 28 14 6 8 48
4 Radnički (P) 28 14 5 9 47
5 GFK Jagodina 28 12 7 9 43
6 GFK Dubočica 28 11 9 8 42
7 Timočanin 28 12 5 11 41
8 Vlasina 28 12 4 12 40
9 Pčinja 28 11 6 11 39
10 Jedinstvo (P) 28 8 10 10 34
11 Meševo 28 10 4 14 34
12 OFK Brzi Brod 28 9 5 14 32
13 Hajduk Veljko 28 9 4 15 31
14 Rembas 28 7 6 15 27
15 Sloga (L) 28 1 3 24 6