XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: Piksi na slatkim mukama

Foto: FSS - Dragan Stojković Piksi

Lepo je i poučno rekao selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, u svom obraćanju naciji, uoči predstojećih utakmica reprezentacije, za eventualni let u Katar, na SP 2022., da se ne živi od prošlosti, bez obzira kakve nam prošlost daje naznake kakva bi nam mogla biti budućnost. 

To je na određen način potvrdila i "revijalna' utakmica protiv Katara u Debrecinu i visoka pobeda naše reprezentacije od 4:0. Selektor je svojom imaginacijom i intuicijom razigrao sve igrače, bez obzira što Katar nije paralela i skala mernih vrednosti naših mogućnosti. One su i daleko veće. 

Gledajući individualni kvalitet većine naših igrača, koji su igrali u Debrecinu i onih sa kojima će, zajedno, istrčati na megdan Luksemburgu, je tim "Evropa u malom". O Dušana Vlahovića se svi veliki klubovi otimaju i voleli bi ga videti u svojim redovima. Njegova silina mladosti i samopouzdanja preliva, a nebeske "makazice" na trening-utakmici u Debrecinu samo dodatno potvrđuju o kakvom se igraču radi. Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković-Savić, Filip Kostić... evropski niz potvrđenih vrednosti. Svi oni su, iz određenog ugla, slatke muke selektora, koje je svojevremeno imao i veliki Ivica Osim koji je bio selektor Piksiju. 

Selektor je tu da vuče očekivane poteze koje svi vidimo, ali najviše da povuče one koje vidi samo on. Takav je bio kao igrač i trajno ušao u istoriju. Neka mu se prosreći i kao selektoru. 

Autor: Svetozar Čiča