XS
SM
MD
LG

Mogu li Marinine heroine do nove medalje ?

Foto: FIBA

U subotu kreću olimpijske igre. Domaćin će biti Tokijo a čekaju nas nikada specifičnije igre. Nema publike, sportisti neće moći ići bodriti jedni druge na borilištima. Ali ako ništa, barem će se igre održati.

Itekako zanimljiv biće košarkaški turnir za dame a sa dosta nestrpljenja svi čekamo ovaj turnir jer će na njemu Srbija pokušati doći do druge uzastopne medalje, nakon bronze na OI u Riju 2016. godine. 

Selekcija Srbije nalazi se u grupi A. Rivali izabranicama Marine Maljković biće Španija, Kanada i Južna Koreja. Zanimljivo da su i Španija i Kanada bile u grupi sa Srbijom u Riju. Tada je Srbija izgubila oba meča ali je došla ipak do medalje na kraju. 

U ovoj grupi Južna Koreja je potpuni autsajder i biće prava senzacija ako Koreja dobije nekog. Prve dvije pozicije vode direktno u narednu fazu dok će ukupno i dvije najbolje trećeplasirane ekipe proći u četvrtfinale.

Najbitnije za Srbiju jeste da su sve košarkašice spremne. Bila je napeta situacija sa Sonjom Vasić koja je bila pozitivna na koronavirus. Ipak, najbolja košarkašica nedavno završenog evropskog prvenstva biće dio reprezentacije u Tokiju.

Što se tiče same grupe, neće biti lako Srbiji ali Srbija svakako ulazi sa ulogom favorita. Koreja svakako neće biti problem pa tu ne treba nešto posebno ni analizirati. Što se tiče ostale dvije reprezentacije, tu će biti borbe. Španija i Srbija su igrale u četvrtfinalu evropskog prvenstva a Srbija je slavila u Valensiji nakon produžetka. Ovina, Kazorla, Ndur, Gil su najbitnije košarkašice u sastavu Španije i od njih se najviše očekuje i na OI. Što se tiče Kanade, Kanada je kvalitetna reprezentacija. Na proteklim igrama je dobila Srbiju ali je ispala u četvrtfinalu. Kao uvertiru za OI, Kanada je igrala prvenstvo Amerike. Tu su bile četvrte što govori da i nisu u najboljoj formi. Treba obratiti pažnju svakako na Amier, Pelington, Koning i Aleksander jer od njih zavisi igra Kanade.

Nezahvalno je nekada prognozirati samu grupu na ovakvim takmičenjima. Srbija zna početi sporije i zna lošije odigrati prve mečeve a onda diže formu kako takmičenje teče. Tako se nadamo da će i sada biti a neće biti iznenađenje ako prođu svi sem Koreje iz ove grupe.

U grupi B nalaze se Amerika, Francuska, Japan i Nigerija. Realno, teško je očekivati da Japan i Nigerija naprave nešto u ovoj grupi. Nigerija je izgubila dosta pripremnih mečeva a od Amerike je izgubila i na kvalifikacionom turniru u Beogradu. Što se tiče Amerike i Francuske, obje selekcije su kandidati i za drugi krug ali i medalju. Amerikanke su osvojili prvenstvo Amerike ovog ljeta i to prilično lagano. Apsolutno su prve favoritkinje za zlato a imaju i veliku širinu. Kunejn, Bejker, Džons, Hauvard, Bokston, mnogo je tu sjajnih košarkašica. Francuskinje dobro znamo jer su igrale protiv Srbije finale evropskog i izgubile. Vukosavljević, Gruda, Šarteru, Johanes, svakako su najbitnije košarkašice u sastavi koji sa klupe vodi Garnier. U ovoj grupi biće veliko iznenađenje ako Amerika i Francuska ne budu na prva dva mjesta. 

U grupi C nalaze se Australija, Kina, Portoriko i Belgija. Barem po imenima, ovo je nekako i najizjednačenija grupa ali je Kina ipak sa najmanje šansi da uradi nešto. Belgija je bila treća na EP a u polufinalu je izgubila od Srbije. Eva Meseman je najbitnija košarkašica Belgije a Delere i Linskens su takođe dosta bitne. Australija je takođe veoma kvalitetna selekcija. Ona je bila rival Srbiji u četvrtfinalu prošlih OI ali je izgubila. Veliki udarac za njih je što igraju bez Kembridž te su im šanse za medalju smanjenje. Ipak, Mičel, Alen i ostale bi trebale dobaciti do drugog kruga. Portorikanke bi iz drugog plana mogle iznenaditi. Bile su druge na prvenstvu Amerike tako da u sjajnom raspoloženju dolaze na OI.

Kad se podvuče crta, jasno je da je Srbija jedan od favorita za medalju. Marina Maljković radi vanzemaljski posao sa reprezentacijom. Mnogim djevojkama je ovo vjerovatno i poslednje takmičenje u reprezentaciji pa će biti još više motivisane da dođu do sjajnog rezultata. Sama grupa jeste teška ali sa eventualnim pobjedama protiv Španije i Kanade, u startu će rasti samopouzdanje a biće i lakše u nastavku. Mada, s obzirom da dolaze kao prvakinje Evrope, samopouzdanja sigurno neće faliti.

Ko je Srbiji pravi rival u borbi za medalje ? Amerika djeluje nedodirljivo. Kanada i Australija jesu dobre selekcije ali Australija je oslabljena dok Kanada nije u dobroj formi. Pored Amerike, najveće rivalke Srbiji za medalju biće Belgija, Španija i Francuska.

Nikada nije lako dizati formu dva puta u toku jednog ljeta. Sada to Marinine heroine moraju uraditi ako žele novu medalju. Međutim, ne sumnjamo u još jedan sjajan nastup selekcije Srbije a vjerujemo da će sjajno ljeto biti krunisano novom medaljom. A itekako imamo razloga vjerovati u takav scenario.