XS
SM
MD
LG

Konjički sport: Zlato u preskaaknju prepona u Švajcarskoj

Stiv Žurdan (Švajcarska) na grlu Nino de Busone osvojio je olimpijsko zlato u preskakanju prepona u Londonu. Bio je član olimpijskog tima Švajacarske koji je u Pekingu osvojio bronzu. Ove godine je pobedio u finalu Svetskog kupa.

Srebro je pripalo Gerko Šrederu (Holandija) na konju London, koji ima i ekipno srebro, a bronza Ircu Cianu O`Konoru na grlu Blu Lojd, koji je u Atini 2004. osvojio zlato ali je kasnije diskvalfkovan jer je utvrđeno da mu je konj Voterford Kristal bio dopingovan.

Jahač i veterinar tvrdili su da je nalaz pozitivan jer su mesec dana pre Igara lečili konja zbog manje povrede i da su očekivali da lek izađe iz organizma. Ipak su diskvalifikovani.

Nastavak ove priče je za filmski scenario. Irci su zatražili da se testira B uzorak u forenzičkog laboratriji za konjske trke u Engleskog, u prisustvu njihovih stručnjaka, i u oktobru 2004. utanačeno je testiranje. Međutim, B uzorak nikada nije stigao iz laboratorije Međunarodne konjičke federacije u Parizu. Na ulasku u laboratoriju u Engleskoj, kurira koji je nosio uzorak presrelo je lice koje se predstavilo kao službenik i potpisalo prijem bukvalno na trotoaru. Sve je otkiveno tek posle nekoliko dana. Policija nikad nije saznala o kome se radilo.

U novembru iste godine, iz kancelarije Irskog konjičkog saveza ukraden je dosije o drugom konju O`Konora koji je u proleće 2004. bio pozitivan na takmičenju u Rimu na istu supstancu kao Voterford Kristal. I tu nikada nije otkriveno ko su počinioci. Tvrdilo se da su u ukradenim dokumentima bili podaci koji su mogli da dovedu do otkrivanja lica koje je iz kancelarije irskog saveza slalo informacije medijima.