XS
SM
MD
LG

Najava EURA: Grupa B

Foto: Eurosport.com

Evropsko prvenstvo u fudbalu počinje u petak. Kao i na prošlom EURU imaćemo 24 ekipe podijeljene u šest grupa. Ali ovo prvenstvo će ipak biti posebno s obzirm da će se igrati u nekoliko država. S obzirom da se EURO bliži, red je da ga najavimo a nastavljamo najavu sa grupom B.

Grupa B je jedna od najjačih ako ne i najjača. U njoj se naalze Belgija, Danksa, Rusija i ekipa Finkse. Mečevi ove grupe igraće se u Danskoj i Rusiji.

Favorit grupe i jedan od najvećih favorita na turniru jeste reprezentacija Belgije. Belgija je bila treća na prošlom svjetskom prvenstvu i zaista imaju kvaliteta na skoro svakoj poziciji. Plus, dugo su na okupu i sjajno se poznaju.

Kurtoa će sigurno biti prvi golman a tu je i Simon Minjole. U odbrani imaju mnogo iskustva. Tu su Fertongen, Fermalen, Bojata, Meunije, Kastanj ali i Tobi Aldervreld. Iako je imao problema sa povredom, u veznom redu je na spsiku i Aksel Vitsel. Tu su braća Azar, Kevin De Brujne ali i igrači poput Karaska, Prata i Tilemansa. Romelu Lukaku predvodi napad a tu su i Mertens te Benteke. Poziv je dobio i talentovani Trosar.

Belgija igra u formaciji 3-4-3 ali ta formacija se može pretvoriti i u 3-4-2-1. Tri štopera su iskusna ali tu imaju neke probleme s obzirom da Fermalen već neko vrijeme ne igra ozbiljan fudbal. Problem za Belgiju je pozicija lijevog beka. Nemaju klasičnog lijevog beka pa tu poziciju krpe preko Karaska. Tu gube i na prodornosti ali i na defanzivi. Možda će Martinez probati sa Kastanjom igrati lijevo s obzirom da je Meunije dovoljno kvalitetan da igra desno.

Belgija je ekipa koja uživa u posjedu jer imaju dosta igrača koji znaju igrati sa loptom u nogama. Veoma su prodorni, igraju pas igru a Lukaku im nudi nekoliko opcija. Pogotovo kada se brane, Lukaku može da se zagradi i primi loptu te da da u prostor nekom od brzih saigrača. Takođe, Belgija se dosta brani sa loptom u nogama a izlaze i visoko mada to nije presing nego više dubok blok. E sad, tu protivnici mogu koristiti neke stvari. Prije svega, nedovoljno dobrog lijevog ving beka a takođe i sporost Fermalena u odbrani.

Iako Belgiju muče povrede igrača kao što je KDB i iako je Eden Azar van forme, definitivno su jedni od najkvalitetnijih na turniru i vrijedi ih pratiti.

Ekipa koja je uz Belgiju najkvalitetnija u ovoj grupi jeste Danska. Mnogo talenta ali i mnogo iskustva i sigurno tim koji može dosta napraviti ako im se poklope neke kockice.

Kasper Šmajhel je prva opcija na golu ali tu je i kvalitetni golman Lesl. U odbrani su tu Simon Kejer, Kristiansen, Matias Jorgensen a tu je i Štriger Larsen koji može igrati kao ving bek. U veznom redu su tu Skov, Hejberg, Eriksen, kao glavna zvijezda tima, Dilejni ali i Denis Vas. Mada, vas može igrati i u odbrani pa ga selektor koristi kao ving beka. Jusuf Poulsen je glavna uzdanica u napadu a tu imju još nekoliko opcija poput Dolberga, Braitvajta te Vinda.

Imaju nekoliko različitih formacija. Znaju igrati i sa tri štopera a tada Štriger Larsen i najčešće Vas igraju ving bekove. Međutim, najčešće se odlučuju za formaciju 4-2-3-1. U napadu se rotiraju igrači dok je uvijek jasno ko je ofanzivni vezni. Ta uloga uvijek pripada Kristijanu Eriksenu koji je glavna zvijezda ekipe i od koga sve u ovoj ekipi kreće. Zna se nekada spustiti i u vezni red pa tad formacija Danske izgleda kao nekih 4-3-3.

Za Dance je dosta bitno kako će igrati Hejberg. Često se neke stvari i ne vide koje on igra ali je on prava spona između defanzivnog i ofanzivnog dijela ekipe i radi dobar posao u oba smjera. Takođe, dobra stvar za Dance je i ta što imaju dubinu i dosta ujednačen kvalitet igrača a u Eriksenu imaju izraženog lidera. Sigurno su uz Belgiju najkvalitetniji u grupi i vidjećemo da li će tu ulogu i opravdati.

Treći tim po kvaliteti u ovoj grupi jeste selekcija Rusije. Međutim, Rusija nije na nivou Belgije i Danske i biće iznenađenje ako se domognu jedne od prve dvije pozicije. Mogu naravno proći kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa što je negdje i realnije u njihovom slučaju.

Oni su nakon Mundijala 2018. napravili neke promjene u ekipo. Šunin bi trebao biti prvi golman. U odbrani su najbitniji igrači štoperi Džikja, Semenov. Po stranama igraju Karavaev i i Fernandez desno dok se lijevo rotiraju Kudrjašov i Žirkov. Kudrjašov zna zaigrati i štopera ako igraju sa tri štopera što je rijedak slučaj. U veznom redu, su skoro svi bitni igrači tu. Žemaledinov, Golovin, Kuzjaev, Čerišev svi su tu. U napadu se najviše uzdaju u Artema Dzjubu a svakako da će prostor dobiti i Mirančuk dok Jonov i Sobolev mogu biti od koristi.

Najčešća formacija jeste 4-2-3-1. Znaju igrati i sa tri štopera ali to nije toliko čest slučaj. Dosta se oslanjaju na centaršuteve i generalno duge lopte koje idu na Dzjubu a on je izuzetno dobar u dobijanju zračnih duela. Defanzivno su kompaktni i postavljaju faktički duple blokove te ostavljaju malo prostora između samih linija. Tom gustoćom pokušavaju razbiti ritam protivnika.

Rusi će se prije svega uzdati baš u tu defanzivnu čvrstinu svoje ekipe te će kroz jaku odbranu pokušati napraviti rezultat. U napadu će najviše zavisiti od Dzjubinog raspoloženja. No sve kad se sabere, biće im teško da se izbore sa Belgijom i Danskom. No, Rusi znaju biti opasni ako ih se potcijeni.

Najslabija ekipa u grupi B je debitant Finska. Sam plasman na EURO je veliki rezultat za Fince pogotovo ako se realno gleda kvalitet njihove reprezentacije. Imaju faktički jednu pravu zvijezdu u Pukiju ali ostatak tima ima dosta upitnika.

Na golu takođe imaju odličan kvaliet jer je tu Hradecki. U odbrani se najviše uzdaju u Aražurija koji ima uz Pukija jedini preko 50 nastupa za reprezentaciju. Spar i Kamara drže vezni red dok u napadu najviše zavise od Pukija ali tu su i igrači poput Forsa i Pohjanpala koji donose kvalitet. 

Najčešće igraju u formaciji 4-4-2 ali znaju igrati i sa formacijom koja uključuje ving bekove. To je formacija 3-4-1-2 mada im ti ving bekovi i ne prave razliku kao nekim drugim ekipama. U otvorenoj igri i iz centaršuteva su gotovo bezopasni dok su dobri u tranziciji gdje postižu skoro četvrtinu svojih golova. 

Kad se podvuče crta, Finci nemaju mnogo šanse u ovoj grupi. Međutim, takve ekipe znaju često iznenaditi favorite. Nemaju pritisak i sve što urade biće fantastično za njih.


Rusija 1 : 4 Danska
Finska 0 : 2 Belgija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Belgija 3 3 0 0 9
2 Danska 3 1 0 2 3
3 Finska 3 1 0 2 3
4 Rusija 3 1 0 2 3