XS
SM
MD
LG

Kada primiš skoro 50 poena za poluvrijeme, teško možeš dobiti Zvezdu u Beogradu

Foto: ABA liga

Sinoć je u Beogradu odigrana majstorica između Zvezde i Igokee. Zvezda je slavila sa 76-53 i prošla u finale a u ovom meču itekako se imalo šta za vidjeti.

Meč u ''Pioniru'' počeo je sa par dobrih defanzivnih reakcija sa obje strane. Igokea je na startu dobro branila pik i uspjeli su uzeti par lopti ali nisu na drugoj strani imali adekvatnu reakciju u svakoj situaciji. Igokea je vrlo rano uspjela pronaći unutrašnju igru što nije bio slučaj u prva dva meča. Sa druge strane, Lojd se dobro uveo u meč mada je utisak da u dvije odbrane na njemu nije bila adekvatna ni dovoljno brza rotacija Igokee (jednu trojku dao, drugu promašio). 

Do sredine prvog perioda bio je egal. Onda je Zvezda pjačala odbranu, napravila seriju 10-1 i dobila prvi period 24-12. Od starta su se nametnuli u skoku, Noko je odigrao najboljih deset minuta otkako je u Zvezdi a Igokea je izgubila nekoliko lopti. Takođe, Klemons je faktički bio bez učinka u prvom periodu te je sve to dovelo do +12 za Zvezdu.

Zvezda je nastavila sa sjajnom igrom i u drugom periodu. Davidovac se otvarao u širinu, razigrao se maksimalno a doprinos su davali i ostali. Zvezda je imala +18 a Igokeu je u dobar napadački ritam uveo Klemons. Potom su popravili i odbranu, prisilili Zvezdu na par teških šuteva i serijom 9-0 vratili se u igru. Ipak, završnicu prvog poluvremena Zvezda je odigrala odlično i sa +13 su otišli na odmor.

Treći period Igokea je odigrala odlično. Ogromna energija i agresivnost u odbrani na koju Zvezda nije imala odgovor. Sa ruge strane, počeli su se još neki igrači, poput Jošila i Ilića, dodavati u napadu. Igokea je prišla bila na -4 u jednom momentu. U tim momentima bilo je i šansi da se Igokea dodatno približi ali nisu koristili sjajnu odbranu. Bilo je i ishitrenih rešenja poput šuteva Jošila i Greja za tri u ranoj fazi napada. Na -5 Potu je zamalo ušla trojka od tablu kojom bi Igokea maksimalno prišla. Ali na kraju je Zvezda sa +6 ušla u poslednji period. Ono što valja istaći u ovom periodu je sledeće. Igokea je generalno odigrala odličnu odbranu ali je imala dva velika kiksa. Oba puta su ostavili samog Ognjena Dobrića a on je to kaznio i pogodio dvije trojke.

Velika potrošnja u trećem periodu ostavila je traga na Igokei. Već nakon tri minute 4/4 bilo je jasno ko dobija meč. Dejan Davidovac ušao je u seriju fantastičnih poteza na oba kraja parketa. Krao je lopte, pogađao trojke, pogađao i za dva i bukvalno je radio sve. Njegovom serijom Zvezda je povela 69-53. Igokea je do kraja bila bezidejna i djeluje da su se nakon serije Davidovca i predali ali se vidjelo i da nemaju snage i energije za novi povratak.

Neko će reći da je pobjednika odličio start 4/4 ali zapravo nije tako. Pobjednika je odlučilo prvo poluvrijeme. Ne možeš primiti skoro 50 poena za poluvrijeme u jednoj ovakvoj utakmici i očekivati uspjeh protiv Zvezde u gostima. Pogotovo ako je poprilično jasno da svoju šansu možeš tražiti isključivo kroz dobru odbranu a nje u prvom poluvremenu bilo nije. Jednostavno, previše defanzivnih propusta, pogotovo u odbrani linije za tri poena, koštali su Igokeu velikog minusa na poluvremenu.

Jesu u trećem periodu uspjeli da se vrate. Ali da bi se vratili, morali su uložiti nenormalno mnogo energije. Ta potrošnja u 3/4 ne bi bila ni blizu tolika da je igokea odigrala defanzivno bolje u prvom poluvremenu. U tom slučaju bi vjerovatno imali snage i da pariraju još neko vrijeme u 4/4 gdje je bilo vidno da su ostali bez energije i gdje više nisu fizički mogli isparirati Zvezdi.

Radonjić je generalno odlično spremio meč. Bilo je za očekivati da će mnogo čvršću odbranu igrati na Edinu Atiću koji je prosječno postizao 16 poena u prva dva meča. Sinoć je sveden na 0/6 iz igre a dao je samo jedno bacanje. Prosto mu nisu dali prostor za šut i mnogo bolje su ga branili. Dobro su branili na startu i Klemonsa ali se kasnije razigrao. Vjerovatno bi njegov doprinos bio i veći ali ga je povreda sputala.

Foto: ABA liga

Što se Igokee tiče, Igokea je zaustavila Lojda i Voldena. Generalno kroz najveći dio serije su ih dobro branili. Pogotovo je Ilić bio maestralan kada je preuzimao nekog od dva pomenuta igrača jer ni Volden ni Lojd nisu poentirali u tim situacijama. Međutim, Zvezda je pokazala da ima širinu a Dejan Davidovac pokazao je da je igrač za velike stvari jer je po ko zna koji put riješio u Zvezdinu korist jednu bitnu utakmicu. Veliki doprinos dao je i Dobrić ali tu je bilo i do loše odbrane Igokee na njemu, pogotovo u 3/4. 

A tu širinu koju je Zvezda imala, Igokea imala nije. Sem Klemonsa i Karmajkla, niko nije uspio da da pravi doprinos. Atić je bio zaustavljen, Jošilo i Grej su promašivali ''svoje'' šuteve a Pot je, kao i u prvoj utakmici, birao izuzetno loša rešenja u nekim momentima. Generalno, šut za tri poena Igokee je bio jako loš. Ima i do odbrane Zvezde ali bar dva-tri otvorena šuta Igokeini igrači nisu uspjeli dati. Za razliku od prve dvije utakmice, Igokea je imala unutrašnju igru ali sada nije imala šut. A da bi bili u prilici za uspjeh u Beogradu, morali su i jedno i drugo imati. 

Na sve to, Igokea je šutirala bacanja 9/19 što je nedopustivo za jednu ovakvu utakmicu. Međutim, ima i dobrih stvari u igri Igokee sinoć. Nisu se predali na -18 u prvom poluvremenu. Iako su bili u velikom deficitu u skoku u jednom momentu, uspjeli su na kraju prilično dobro skakački isparirati Zvezdi. Na momente su i fizički bili dominantni protiv Zvezde što zaista nije lako jer je Zvezda sklapana po principu da bude fizički dominantna ekipa.

Foto: ABA liga

Kad se podvuče crta, bolji tim ide u finale. Ali Igokea se u ovoj seriji definitivno nije osramotila. Pružili su sjajan otpor, u drugoj utakmici fizički izdominirali fizički jaču ekipu od sebe a na momente su pravili velike probleme Zvezdi i u majstorici. Jeste razlika na kraju bila velika ali i sam Radonjić je rekao da je razlika prevelika i da ne pokazuje realno stanje i da je Igokea mnogo bolji otpor pružila nego što rezultat to govori.

Na kraju Zvezda ide u finale i tamo će pokušati odbraniti titulu protiv Budućnosti. Što se Igokee tiče, ispali jesu ali moraju biti ponosni na fantastičnu sezonu.