XS
SM
MD
LG

Rukometašice i rukometaši Pirota, pobednici ili gubitnici politike Rukometnog saveza Srbije!?

Počela je  dugoočekivana rukometna sezona. Jeste korona virus poremetio mnoge životne aktivnosti, ali, izgleda da su se u Rukometnom savezu Srbije nekako najsporije snašli. Da li zbog toga što je sve manje klubova? Ili, pokušavajući  bez obzira na to da održe takmičenja, prave greške u seriji. I dalje se "razbacuju" nekim  zvučnim nazivima takmičenja, skoro svako, čak i najniža imaju neki prefiks "Prva" ili "Druga" liga što ne odgovara kvalitetu ekipa.

Pored toga, formirane su neke "male" lige, u kojima se takmiče ekipe "reda radi" samo da ih ima i koje utiču na kvalitet ni same po sebi demantuju naziv takmičenja.

Jeste da svi u ovom Savezu žele da sačuvaju rukomet, ali, na veštački način, slabim, kvalitetom to neće uraditi. I rad sa mlađim selekcijama, kampovi, takmičenja mlađih selekcija, stručni rad, sve to nedostaje.

Izvesno je i to da je sve manje para, da se klubovi jedva takmiče, ali i to pored ostalog treba da bude dovoljan signal da se smanje troškovi takmičenja.

Jeste da su ekipe sada po geografskiom principu podeljene, ali, to se na drugoj strani, kao bumerang vraća jer nema kvaliteta. Nije čudo što se ovakva politika u ženskom i muškom rukometu, vraća i kroz nastupe najboljih timova i reprezentacije.

Čudno, ali Makedonci, Slovenci, Hrvati, pa i Bosna i Hercegovina, pretekli su srpski rukomet!

Sve napred rečeno, važi i za ekipe iz Pirota. Poznato je da i jedni i drugi imaju finansijske probleme, ali da ovakva konkurencija utiče na interesovanje sportista i ljubitelja rukometa. Veoma bitno, a toga je sve manje, nema rada sa mlađima ili se mladi sve manje interesuju za ovaj sport.

U kojoj meri će u ovakvoj konkurenciji rukometašice i rukometaši Pirota uspeti da se nađu u vrhu i steknu pravo za plasman u kvalitetniji rang takmičćenja veliko je pitanje. Čak i ako se to dogodi, neizvesna su finansijska sredstva i kvalitet ekipa za viši rang takmičenja.

Rukometašice Pirota igraju u Kladovu. Nekada su to bile kvalitetne utrakmice u kojima je naš tim pobeđivao. Kako će biti sada, videćemo. Nadamo se najboljem.

Iako su pobedili u prvom susretu, smatramo da ekipa Saše Ljubinkovića treba da igra još bolje, ukoliko je cilj da se tradicija polako vraća. Heba, očigledno nije bila, rival za procenu kvaliteta našeg tima, videćemo  kako će biti protiv Železničara.


Aleksinac : Vlasotince
Niška Banja : Pirot
Nišava : BSK Heba
Mladost (V) : Dubočica 54 2
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Vlasotince 5 5 0 0 10
2 Aleksinac 6 5 0 1 10
3 Mladost (V) 4 3 0 1 6
4 Železničar 1949 - 2 4 2 0 2 4
5 Pirot 5 2 0 3 4
6 Nišava 5 2 0 3 4
7 Dubočica 54 2 4 1 0 3 2
8 Niška Banja 4 0 1 3 1
9 BSK Heba 5 0 1 4 1