XS
SM
MD
LG

Ni Mladost nije izbegla ubedljiv poraz – Zvezda nastavlja dominaciju prvenstvom

Foto: facebook.com/crvenazvezdafk

Crvena zvezda je apsolutno neprikosnovena u Superligi Srbije. Koliko utakmica – toliko i pobeda, uz fantastičnu gol razliku (31:3) koja govori o tome da dosad nijedna prepreka nije predstavljala veći problem našem timu. Takav niz nastavljen je i u Lučanima, protiv nezgodne ekipe Mladosti, a naš tim je slavio sa ubedljivih 4:0. Gavrić je protivnika načeo, a dovršili su ga Katai, Falćineli, pa i jedan autogol.

Nevreme sa balkanske strane Jadrana nije preterano zaobišlo ni našu zemlju, pa je meč u Lučanima bio odigran po nešto težim vremenskim uslovima, uz padavine i nešto jači vetar.

Što se domaćina ovog meča tiče, potrebno je istaći da je trenersko kormilo ponovo preuzeo Nenad Milovanović (inače, predsednik kluba, kao i selektor mlade reprezentacije Srbije), a njegova ekipa je sve četiri prethodne utakmice na svom terenu rešila u svoju korist, što je pozivalo na poseban oprez. Bogdan Milošević je zbog povrede propustio ovaj meč.

Šef struke Crvene zvezde, Dejan Stanković, na ovom meču nije mogao da računa na povređene Boaćija i Sanoga, pa je njih dvojicu zamenio Falćinelijem (ubuduće najverovatnije i prvim špicem ekipe), odnosno Petrovićem. Nije se mnogo naš strateg vodio pravilom o dva u-20 igrača u ekipi, pa je na teren u Lučanima od prvog minuta poslao trojicu: i Nikolića i Gavrića (pored spomenutog Njegoša), što jasno ukazuje da je pošto-poto hteo da pruži šansu trojici „omladinaca“. Odbranu su činili Rodić, Pankov, Degenek i Gajić, a konce igre držao je ove sezone preporođeni Mirko Ivanić. Kanga, Milunović i Ben su očigledno bili odmarani pred novi „meč sezone“ protiv Ararata, pa su početak meča dočekali sa klupe za rezervne igrače.

Prva je zapretila Mladost, kada je posle kornera Radivojevića, iz voleja tukao Mićević, ali preko gola. Uzvratila je Zvezda preko svojih omladinaca, Gavrića i Nikolića udarcima sa distance. Nije to tako loše izgledalo.

U 11. minutu je bilo opasno po gol domaćina, kada je odličnu loptu po desnoj strani dobio Gajić od Kataija. Zahvaljujući lošijem prijemu našeg desnog beka, nije bilo ni adekvatnog šuta ili pasa, pa je golman Zečević izboksovao loptu. Nedugo potom, još jednom se oprobao Gavrić, ali nedovoljno snažno.

Prvih deset minuta proteklo je u nadigravanju. Zvezda je imala više od igre, tri solidna pokušaja iz daljine i jedan opasan napad po boku, dok je Mladost pokazala da zna biti opasna posle prekida.

Naš desni bek je i u 15. minutu slabije reagovao u ofanzivi. Iz gotovo nemoguće pozicije sjajno je centrirao Ivanić sa leve strane, ali je Gajić veoma slabo zahvatio loptu glavom sa oko šest metara od gola. Uprkos tim slabijim reakcijama, mora se istaći da je Zvezdina desna strana znatno opasnija kada je u igri Milan Gajić. On je taj „ekstra“ igrač u napadu koji često nije dobro markiran, a to itekako zna da iskoristi.

Od otprilike dvadesetog minuta kiša je pojačano počela da pada, pa nije lako bilo igračima da kontrolišu loptu. Ono što je do tog momenta bilo primetno jeste odlično čitanje igre od strane domaćina, a posebno su dobro bili zatvoreni Katai i Ivanić. Nije bilo mnogo sadržaja, pa ćemo spomenuti i pokušaj Falćinelija preko gola u 26. minutu. Nije to bilo nimalo opasno po gol domaćih.

Nakod solidnih uvodnih deset minuta, ušli smo u veoma nezanimljiv, pa i sa naše strane pomalo statičan tok meča. Agresivna igra Lučanaca, pa i klizav teren nisu dozvolili crveno-belima da razviju pas igru, a kretnji bez lopte nije bilo dovoljno sa bi se napravio ikakav višak. Kada nije moglo po zemlji, pokušali smo nakon prekida u 35. minutu. Sjajno je centrirao Katai sa leve strane, oštro i sa puno efea, ali niko nije zakačio tu loptu, koja nažalost nije išla u pravcu gola.

Ipak, već nekoliko puta spomenuti „Zvezdini omladinci“ uspeli su da razbiju monotoniju u 37. minutu. Loptu je po levom krilu dobio Veljko Nikolić i po zemlji je zavrnuo u srce šesnaesterca. Uz malo sreće, lopta stiže do Željka Gavrića koji se sjajno snalazi i loptu šalje iza leđa Zečevića za 0:1.

Samo su dva minuta prošla kada smo mogli i da dupliramo prednost. Još jedan napad sa leve strane i još jedna upotrebljiva lopta Ivanića ka Gajiću. Naša „dvojka“ je imala prazan gol, doduše veoma iskosa, ali umesto da pokuša da pogodi mrežu, pokušao je povratnom loptom da nađe Falćinelija na drugoj stativi i u tome je bio sprečen od strane, čini se, Šatare.

Kako su crveno-beli poveli, a Mladost se otvorila, tako su više prostora za kombinovanje imali Katai i Ivanić, što je „dalo pluća“ našoj ofanzivi.

Četrdeset pet minuta taktiziranja i truda naših igrača da pronađu rupu u disciplinovanoj odbrani Mladosti. I našli su je u dva navrata, u razmaku od dva minuta – jednom smo je iskoristili, drugi put ne. To je otprilike i čitav komentar za celo prvo poluvreme. Pljusak i agresivna Mladost nisu davali Zvezdi da razvije svoju igru, ali ništa dobro nisu doneli ni domaćinu. Sve što su „plavi“ uradili napred, bio je taj dobar pokušaj iz drugog minuta susreta. Nije ni Stanković bio preterano zadovoljan, pa je pet minuta pre kraja poluvremena na zagrevanje poslao Kangu i Bena.

Iako se očekivalo da možda Stanković izvrši prve izmene, to je ipak uradio Nenad Milovanović. Umesto povređenog Mićevića, ušao je Milošević , dok je napadačka opcija u drugom poluvremenu postao Odita, koji je ušao umesto Babića.

Tri minuta se igralo u drugom delu, a Ivanić i posebno Katai su pokazali da im mnogo više leži otvorenija igra protivnika. Kombinovali su njih dvojica po levoj strani, da bi Katai u svom stilu naposletku krenuo ka sredini, šutirao sjajno, ali je lopta otišla tik uz desnu stativu. Nije se domaćin osetio lagodno u ofanzivnijoj postavci, pa se meč manje-više vratio na isti onaj iz prvog poluvremena. Da bi to oživeo, i Stanković vrši dve izmene: ušli su Kanga i Gobeljić umesto Petrovića i Rodića, pa je i sama naša postavka bila ofanzivnija.

Izgleda da je ta promena momentalno urodila plodom. Igrao se 54. minut kada je odličnu loptu kroz sredinu dobio Falćineli od Gajića. Italijanu je zicer „skinuo“ Zečević, ali i odbio loptu pravo do Kataija, koji je prihvatio, namestio se i rutinski povisio na 0:2. Tada je već pitanje pobednika bilo rešeno.

Ono što nije uspeo baš Falćineli u 54.-om, uspeo je samo dva minuta kasnije – u 56. minutu. Usamljen je bio Kanga na levoj strani, odlično centrirao ka Italijanu koji je fenomenalno skočio i pogodio donji levi ugao Zečevićevog gola. Na dve utakmice na kojima je bio starter, Falćineli je već postigao tri pogotka i nagovestio sjajnu golgetersku sezonu. Zvezda je surovo kaznila defanzivnu igru Mladosti na ovom meču.

Rastrčali su se crveno-beli, moral je bio na izuzetno visokom nivou, pa je prilika za gol usledila i u 58. minutu. Sada je Falćineli imao ulogu asistenta, kada je uposlio ponovo usamljenog Gajića na desnom krilu. Ovaj je snažno šutirao, ali pravo u dobro postavljenog golmana. Bio je to „blickrig“ Crvene zvezda na koji Mladost nije imala odgovor.

Da bi prekinuo dominaciju Zvezde na terenu, Milovanović je u igru uveo Bahu, umesto Ješića. Ni tada naš tim nije stao – pokušao je najpre Degenek iz velike udaljenosti, a potom se probalo i nakon kombinacije Katai-Falćineli, ali smo došli samo do kornera. Tada je upravo Kataija zamenio Ben.

Taman kada su malo „stali“ na loptu domaći igrači, usledio je još jedan šok za njih. Slobodan udarac ne baš blizu gola, sa leve strane sjajno je izveo Kanga, a nesrećni Krajišnik je zakačio loptu glavom i sproveo je u mrežu gola sopstvenog tima za velikih 0:4. Igrao se 70. minut, a u narednom je i Odita dobio žuti karton.

Mnogo prostora su naši ofanzivci imali u drugom poluvremenu, pa je tako u 75. minutu Ivanić dugo vukao loptu, ušao u priliku, ali i slabo centrirao. Minut kasnije, priliku su dobili Pavkov i Eraković, koji su ušli umesto Falćinelija i Pankova. Veoma je dobro Pankov delovao u defanzivii, a potrebno je istaći i da je prilično kumovao autogolu domaćih kada je očigledno skokom uslovio grešku Krajišnika.

Pokušavala je Mladost da makar postigne počasni pogodak, ali je na visini zadatka bila naša odbrana. Kako se meč bližio kraju, tako je i domaćin bio sve opasniji, ali veoma, veoma kasno su se setili da napadnu naš gol. U odbrani su se u tim trenicima najviše isticali Gajić i mladi Eraković.

Za razliku od prvenstvenih utakmica iz prethodnog perioda, koji se merio mesecima, pa čak možda i godinama, od početka ovog prvenstva jasno je da crveno-beli više ne „povlače ručnu“ kada povedu protiv protivnika slabijeg kvaliteta. Ne čuvamo rezultat, već koristimo otvaranje protivnika što je danas apsolutno bio slučaj. Mučio se naš tim da „otvori“ ekipu Mladosti, a kada je u tome uspeo, šanse i golovi su se nizali. Sjajan start sezone, nepobedivost na svom terenu, dobra igra u prvom poluvremenu.. ni izbliza nisu bili dovoljni Lučancima da izbegnu ubedljiv poraz na svom stadionu. I ne samo to, već nisu stvorili niti jednu ozbiljnu priliku pred Borjanovim golom.

Kako su organizatori naše igre dobili više prostora, tako je i pitanje pobednika bilo rešeno. Šta su hteli radili su Ivanić, Katai, pa kasnije i Kanga i veoma tečnom pas igrom razbili proređenu odbranu domaćina. Svega toga možda i ne bi bilo da nije bilo kombinacije naših najmlađih igrača iz 37. minuta, kada su primorali domaćina da krene ofanzivnije.

U svakom slučaju, podvlačimo da je ovo bio ne dobar, nego odličan uvod pred meč plejofa kvalifikaija za Ligu Evrope protiv jermenskog Ararata. Pristupom kao u prethodna dva meča, naši igrači nemaju čega da se plaše na dalekom gostovanju. Ipak, mora im biti u glavu i pristup protiv Omonije, onakav kakav ne treba da bude.

U toku ovog meča, Aleksandar Katai je postao otac, pa mu ovim putem i naš portal čestita na prinovi.

Lučani  – Stadion Mladosti Sudija: Milan Ilić. Pomoćnici: Nemanja Petrović, Slobodan Pavlović. Žuti kartoni: Odita, Perović (Mladost) Crveni kartoni: – Strelci: 0:1 Gavrić (37. minut), 0:2 Katai (54. minut), 0:3 Falćineli (56. minut), 0:4 Krajišnik autogol (70. minut)

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Gajić, Pankov (od 76. Eraković), Degenek, Rodić, Petrović, Nikolić, Katai (od 64. Ben), Ivanić, Gavrić, Falćineli (od 76. Pavkov). Trener: Dejan Stanković

Mladost: Zečević, P. Jovanović, Šatara, Mićević (od 46. Milošević), Cvetković (od 76. Perović), Ješić (Baha od 61.), Krajišnik, Radivojević, Babić (od 46. Odita), L. Jovanović, Bojović. Trener: Nenad Milovanović


Proleter 1 : 0 Novi Pazar
TSC 3 : 0 Spartak ŽK
Čukarički 4 : 0 Mačva
Voždovac 5 : 0 Radnički (N)
Mladost (L) 0 : 4 Crvena zvezda
Napredak 1 : 2 Metalac
Partizan 2 : 1 OFK Bačka
Javor Matis 1 : 1 Zlatibor
Radnik 4 : 2 Rad
Inđija 0 : 2 Vojvodina
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 9 9 0 0 27
2 Partizan 9 7 0 2 21
3 Vojvodina 9 6 2 1 20
4 Čukarički 9 5 3 1 18
5 Spartak ŽK 9 5 1 3 16
6 Radnički (N) 9 5 1 3 16
7 Mladost (L) 9 5 1 3 16
8 Proleter 9 4 3 2 15
9 TSC 9 4 2 3 14
10 Voždovac 9 4 1 4 13
11 Javor Matis 9 4 1 4 13
12 Metalac 9 3 3 3 12
13 Novi Pazar 9 2 3 4 9
14 Inđija 9 3 0 6 9
15 Radnik 9 2 1 6 7
16 OFK Bačka 9 1 3 5 6
17 Rad 9 2 0 7 6
18 Zlatibor 9 1 3 5 6
19 Napredak 9 1 2 6 5
20 Mačva 9 1 2 6 5