XS
SM
MD
LG

Begej iz Žitišta neće presušiti

Marko Guteša - šef stručnog štaba FK Begeja

Kažemo neće jer ga je samo Korona spasila te pošasti. U minuloj sezoni "fenjeraš" je opstao u ovom rangu zahvaljujući samo prekidu prvenstva tj. proširenju lige.

Doduše, Klub je u polusezoni povukao odličan potez  kada je na  mesto trenera doveden  bivši prvoligaški igrač (OFK Beograd, Proleter, Kikinda), već duži period trener - Marko Guteša iz komšijskog Banatskog Karađorđeva - koji je u viši rang već uvodio ekipe iz Lukićeva, Miloševa, Novog Bečeja i rodnog Banatskog Karađorđeva, a uspešno trenirao Proletar i Radnički iz Zrenjanina, Banat iz Banatskog Dvora, Budućnost iz Srpske Crnje, Vojvodinu iz Perleza,  Vojvoda Stepu i već jednom ranije Žitište. Dakle, izvanredni trener Marko Guteša je angažovan da spasi što se spasiti može, ali zatekao je dubioze kojima  ni isceđeni sokovi  iz "suve drenovine" nisu pomogli da ugase već naveliko tinjajući "fenjer". I da ne bi Korone "presuši Begej" u Žitištu!  No, kako sreća prati hrabre, a Guteša to nesporno jeste, interesantno je čuti u kakvom to stanju "Begej" nastavlja "plovidbu" po vojvođansko-zonskim "vodama", kao i minulih pet godina.

- Kako ocenjujete sastav lige u ovoj sezoni - jača je ili slabija no prethodna sa 16 klubova?
Mislim da je samo duža , da li je kvalitetnija nije, ali će biti napornija.

- Da li je i u kojoj meri Korona virus uticao na stanje u klubovima ovog ranga, konkretno - kako je funkcionisao "Begej" u ovoj predugoj pauzi bez fudbala?
Pa naneo je dosta štete jer nije moglo sve  funkcionisati normalno pa tako i u "Begeju".

- "Begej" se spasio ispadanja zahvaljujući proširenju lige, pa nam kažite koliko je u međuvremenu ojačao - organizaciono, finansijski, kadrovski kako bi se u ovoj sezoni bezbrižnije takmičio?
Pa kao i drugi klubovi Begej je pokušao da ojača u svim segmentima, pa se nadam da će postati stabilan ligaš bez bojazni za opstanak.

- Mnogi su bili iznenadjeni da ste kao jedan od najboljih trenera sa ovog područja otišli da radite u Žitište, iako se znalo da im je klub u tom momentu bio veoma slab(oplasiran). Da li ste se pokajali i koliko ste svojim znanjem, iskustvom i radom bili u mogućnosti da situaciju u klubu preokrenete nabolje? Možda ste se rukovodili principom "I put u pakao zna biti popločan dobrim namerama".
Da li sam najbolji ne znam, radim svoj posao i nisam se pokajao jer sam došao u klub svetle tradicije i klub velikog trećeligaskog iskustva, pa je izazov za mene da zajedno sa svojim saradnicima ovaj  klub vratim tamo gde mu je i mesto. Trebaće za to vremena ali nadam se da ćemo uspeti.

- Da li je Klub posle vašeg dolaska doveo neka pojačanja- koja, koji igrači su vam kvalitativna okosnica tima, od koga očekujete unapređenje igre, na kojim pozicijama ste deficitarni kvalitetnim rešenjima a od kojim mladih fudbalera očekujete uzlet i afirmaciju?
Ne bih da imenujem pojačanja ali smo doveli momke koji su željni afirmacije i uspeha.Vreme će pokazati da li smo uradili pravu stvar.

- Kako komentarišete to što se treneri mnogih klubova, čak i onih većih i boljih, žale na slab odziv igrača na treninge- imaju li treneri moralno pravo "ubijati" momke radom, a klub nema novca ni za šta?
Vreme "ubijanja" je prošlo, treneri se sada edukuju i prate nova dogadjanja tako da je rad sve bolji i bolji. Što se tiče odziva treneri tu snose najmanje krivice zato što u nekim klubovima ima finansijera koji smatraju i da bez pravog rada mogu doci do uspeha ulažući u igrače koji bukvalno igraju utakmice sa jednim treningom nedeljno. To možda trenutno donosi uspeh ali na duge staze ti klubovi su osuđeni na propast. Tu i lokalne uprave imaju udela jer bi trebalo da, ako već ulažu novac, povedu računa o tome ko radi u klubovima i šta radi.

Fudbaleri Begeja na treningu

- Imate li informaciju kakva je trenutna situacija u drugim klubovima- ostali su nepromenjeni ili se neko bitno pojačao sa ambicijom da osvoji vrh i plasma u viši rang?
Situacija je slična. Oni koji su radili i dalje rade, svi su napravili neke svoje koncepte a prevenstvo će pokazati ko je to uradio najkvalitetnije.

- Kako objašnjavate najezdu klubova u ovoj ligi iz malih, premalih sredina- Vladimirovci, Botoš, Čenta, Vojvoda Stepa… Objektivno oni ne mogu imati svoj igrački potencijal, a ima li smisla da im timove sačinjava "legija stranaca"?
Po meni nema malih sredina i stranaca. Ako neke sredine nemaju dovoljan broj igrača oni trba da naprave takav model da više njih napravi jednu kvalitetnu ekipu a ne da imaju pet beznačajnih i koriste sredsva a igraju igrači preko pedeset godina za prve ekipe. To je razvodnjavanje i nema naprertka. Tu lokalne uprave mogu mnogo doprineti.

- Čuli smo i pročitali da su Vas pozivali veći klubovi iz višeg ranga takmičenja. Šta Vas je to zadržalo u Žitištu?
Došao sam da radim i još nisam završio posao. Ponuda ima ali najpre treba da završimo posao pa ćemo posle videti.

- Šta Vas još nismo pitali a rado bi o tome govorili a da je bitno za Vas i Klub koji trenirate?
Niste me pitali ko su mi saradnici pa ću Vam reći da su to Petar Škundrić trener, Milan Rubin trener, Delić Nikola trener golmana, Stanojević Dejan trener kadeta i Radaković Strahinja trener pionira.

Piše: Dragan Pejić


Radnički (S) 1 : 3 Radnički (K)
ŽAK 4 : 3 Begej
Crvena zvezda 4 : 0 Sloga
Banat 1 : 0 Jedinstvo (V)
Borac 3 : 0 Omladinac FAM
Budućnost 1 : 0 OFK Kikinda 1909
Jedinstvo (BK) 3 : 0 Proleter
Mladost 8 : 1 Krajina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Kikinda 1909 32 24 3 5 75
2 Jedinstvo (BK) 32 21 6 5 69
3 Naftagas 32 18 8 6 62
4 Omladinac FAM 32 17 3 12 54
5 Mladost 32 15 8 9 53
6 Borac 32 17 2 13 53
7 Proleter 32 17 0 15 51
8 Jedinstvo (V) 32 15 4 13 49
9 Begej 32 16 1 15 49
10 Sloga 32 14 3 15 45
11 Crvena zvezda 32 13 5 14 44
12 Radnički (K) 32 14 1 17 43
13 Budućnost 32 13 3 16 42
14 Radnički (S) 32 8 4 20 28
15 ŽAK 32 7 6 19 27
16 Banat 32 7 5 20 26
17 Krajina (-1) 32 4 2 26 13