XS
SM
MD
LG
09.03.2020 Svetozar Čiča

Stručni ugao: Tadić će biti vrhunski trener

Dušan Tadić, strogo lice dečijeg osmeha - foto: vi.nl

Dušan Tadić ima samo 31 godinu, ali je već položio prijemni ispit za budućeg velikog trenera, i to u ulozi kapitena-igrača velikog Ajaksa iz Amsterdama. On je u poslednjoj prvenstvenoj utakmici koju je Ajaks, u subotu, igrao u Herenvenu, protiv istoimenog protivnika, u 41. minutu, pri rezultatu 0:0, "pozvao" na fudbalsko ribanje, decenuju od sebe mlađeg Seržinja Desta, koji je pomno, bez ikakvih popratnih reakcija i ljutnje, saslušao svog kapitena, koji je u nastavku utakmice postigao dva gola i razradio akciju kod trećeg. Tako da je Ajaks, na neugodnom gostovanju, najviše zahvaljujući Tadiću, trijumfovao sa 3:1,  sačuvavši prvo mesto. 

Obe reakcije su putem interneta obišle fudbalsku planetu. Kako Tadić "trenerski" ukorava Desta i drži mu "praktični čas" od nekoliko sekundi, da ne srlja samo u napad, bez plana i valjanog povoda, ostavljajući razvalinu i rupu u sopstvenim odbrambenim redovima, koju protivnik može brzo kazniti golom. Dest je ne drhteći, već upijajući svaku reč svog kapitena dobio novi podsticaj za jasno obrazloženu poslušnost. Zato je, između ostalog i njegova vrednost na tržištu već 25 miliona evra, koje je Bajern iz Minhena već pripremio. 

Filozofija Ajaksa se prevashodno bazira na ofanzivnom fudbalu, ne retko, po principu "svi u napad" i u poslednjih godinu dana su izgubili već dobijene utakmice. Najdrastičniji primer je prošlogodišnje polufinale Lige šampiona kad je posle pobede u Londonu nad Totenhemom od 1:0, Ajaks sve prokockao u Amsterdamu, iako je u poluvremenu i sve do 55. minuta vodio sa 2:0. U tom 55. minutu, bez preke potrebe, jedan od junaka tadašnje Ajaksove odbrane, De Liht se našao na 80 metara od svog gola, kad mu je Rouz, proterao loptu kroz noge, a Lukas Moura, u završnici te akcije, kaznio prvim, a zatim drugim i u poslednjoj sekundi i trećim golom. Šteta što Tadić nije stigao i tada reagovati kao najbolji i najiskusniji igrač, bez obzira što je kapitenska traka tada bila na ruci De Lihta. 

Ajaks igra najofanzivniji fudbal na svetu, ali je prvi put bio šampion Evrope 1971. godine, kad je na čelu odbrane bio kapiten, Velibor Vasović, dok je protivničke odbrane rastvarao Johan Krojf, kao Dušan Tadić danas na svoj originalan način. Nekima se strogoća Tadića i nije svidela, ali da je De Liht, u prošlogodišnjem 55. minutu, pri rezultatu 2:0, čuvao samo svoj gol, Ajaks bi, najverovatnije, igrao svoje sedmo finale Lige šampiona i možda po peti put, postao šampion Evrope. Za očekivati  je da će Tadić, po završetku igračke karijere, biti i vrhunski trener. Zna kako se treba braniti i napadati.

Foto: Velibor Vasović i Dušan Tadić

Autor: Svetozar Čiča